"Някои в Кремъл вече търсят наследник на Путин, и ако търсят твърде дълго, друг ще го намери"

Някои хора в Кремъл вече търсят наследник на Путин - и "ако продължават да го търсят прекалено дълго, някой друг ще го намери вместо тях".

Това казва руски държавен служител, близък до висшите дипломатически кръгове в Русия, в разговор с Катрин Белтън от Washington Post броени дни след опита за въоръжен бунт на Евгений Пригожин и "Вагнер".

Белтън има легендарна репутация на разследващ репортер и кореспондент от Москва за медии като Financial Times и Reuters благодарение на източниците си от вътрешността на олигархичния и политически елит в Русия. Тя е автор и на книгата "Хората на Путин", в която описва корупционните схеми на руския режим през свидетелствата на множество събеседници с достъп до висшето икономическо и държавно ръководство.

Журналистката разговаря с различни представители на политическите и бизнес средите в Москва след турбулентните събития от уикенда - и мнозина от тях се съмняват дали е възможно Путин да се възстанови след удара, който Пригожин нанесе върху внимателно изграждания мит за властта му като символ на стабилността и силата.

"Путин показа на целия свят и на елита, че той е никой и не е способен да направи нищо. Това е тотален колапс на репутацията му", казва влиятелен московски бизнесмен, чиято самоличност Катрин Белтън не разкрива.

"Играят се игри, които никой не разбира. Контролът върху страната е частично изгубен", смята руския държавен служител.

Представителите на елита в Москва недоумяват как изменниците от "Вагнер" успяха да превземат контрола над основния команден център на руската военна кампания в Украйна в Ростов на Дон толкова лесно - без да се сблъскат с ответна намеса на армията.

"Как е възможно да прекарат танковете в продължение на стотици километри към Москва и да не бъдат спрени?", учудва се партньор на московски милиардер. "Нямаше никаква съпротива".

"Когато колони с хиляди души тръгнат на поход и никой не може да ги спре, загубата на контрол е очевидна", казва друг руски милиардер. Всички източници на Washington Post настояват на анонимността си поради страх от преследване.

В една от речите си Путин твърдеше, че всички действия са били подчинени на директната му заповед "да не се допусне голямо кръвопролитие". Тогава той обясняваше, че е дадено повече време на "онези, които направиха грешка" да преосмислят действията си - които според Путин били "решително отхвърлени от обществото".

Съвсем друго показваха гледките от щаба на "Вагнер" в Ростов на Дон, където част от местното население дори излезе на улиците да посрещне наемниците като герои.

Въпросът е как Путин допусна Евгений Пригожин да се отърве от наказателно преследване за въоръжен метеж - особено след като "Вагнер" свалиха хеликоптери и един военен самолет, убивайки 13 руски военнослужещи.

"Това би трябвало да е дело за тероризъм. Това са много сериозни престъпления. Но пак нищо не беше направено", казва първият московски бизнесмен.

Политическият консултант Сергей Марков, който има връзки в Кремъл, смята, че събитията от последните дни са показали, че "държавата не върви в правилна посока" и че "ако нищо не се промени, това със сигурност ще се повтори".

Двама московски мениджъри на компании дори смятат, че наемниците на Пригожин нямаше да успеят да стигнат толкова далеч безпрепятствено по пътя за Москва, ако нямаха подкрепата на руските тайни служби.

Чеченските бойци, които бяха пратени към Ростов на Дон, явно не направиха нищо. Редовната руска армия взриви един мост в опит да спре напредъка на бунтовниците.

"Изглеждаше така, сякаш имитират дейност, за да покажат на президента, че вършат нещо - но всъщност не направиха нищо, а руският президент не контролираше ситуацията", казва бизнесменът. Той смята, че битката на Пригожин за ръководство над руските въоръжени сили може да е част от по-дълбока борба в руските служби за сигурност за бъдещото управление на Русия.

Най-съдбоносно за имиджа на Путин е решението му да се споразумее с Пригожин, за да не рискува потенциална кървава битка в предградията на Москва, където спецчастите са се подготвяли да отбраняват столицата.

"За елитите това е много проблематично. Защото от външна гледна точка - Путин изглежда слаб, изглежда като човек, който се е уплашил и се е принудил на компромис", казва Татяна Становая, основател на R.Politik, руска компания за политически консултации, базирана в Париж. "Но от субективна гледна точка, Путин излиза от тази ситуация с успех за самия себе си. Алтернативата щеше да е сериозна кървава битка край Москва, която можеше да е по-лоша".

И двете страни в това споразумение са изкушени да се отметнат от обещанията, които са дали под натиска на събитията.

Бунтът на Пригожин "освети много уязвимости на режима", смята Становая. "Путин ще се заеме много сериозно с това и ще се опита да покрие слабите точки".

Други обаче смятат, че обратното броене за управлението му вече е започнало.

"През 1917 г. избухна войнишки бунт и Русия изгуби Първата световна война, а режимът падна. През 1991 г. Русия изгуби войната в Афганистан и режимът падна. Ако изгубим войната в Украйна, режимът ще падне и няма да можем да го върнем обратно", казва руският държавен служител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024