Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия Снимка: © Getty Images

Украинското освобождаване на ключовия град Лиман провокира нова порция недоволство от руските съюзници за начина, по който Москва управлява военните действия по време на инвазията, съобщават анализаторите на Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин нанесоха щети върху и без това уязвимите наративи на Кремъл по време на и след поражението, допълва ISW в обзора си на събитията от втори октомври.

В събота Кадиров обвини руското военно командване за провалените опити за реакция срещу влошаващата се ситуация около Лиман и Русия трябва да "освободи" четирите анексирани области с всички възможни средства - включително ядрено оръжие с малка мощност. Пригожин подкрепи неговите думи със сходна позиция.

Въпреки че са част от приближения кръг на Путин, изказванията на двамата, често гръмки, рядко попадат в заглавията в Русия. Този път обаче думите им са с особена тежест, тъй като отекват сериозно в руското информационно пространство. Те са в пълен контраст с правителствената пропаганда, която цели да омекоти щетите от загубата на Лиман, наблягайки на надеждите, че мобилизираните нови попълнения в армията са способни да задържат позициите на Москва в Украйна и дори да контраатакуват.

След становището на Кадиров темата за провала зае основна позиция и по телевизионните канали в страната. Бившият заместник-командир на руския Южен военен окръг Андрей Гурульов бе прекъснат, когато на живо обвини ръководителите на армията за провала по "Соловьев Live".

В позицията си Кадиров атакува конкретно командира на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин и началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валери Герасимов. По този начин той до голяма степен поставя под въпрос и преценката на президента Владимир Путин, който не само изрази подкрепата си към Лапин в края на юни, но и за който западното разузнаване счита, че взима сам някои от важните решения, засягащи армията, пишат още анализаторите на Американския институт за изучаване на войната.

Любопитен е фактът, че Министерството на отбраната не защитава Герасимов и Лапин от критиките, а само обяви, че изоставянето на Лиман е тактическо отстъпление поради заплаха от обкръжение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024