Кадри показват драматичната загуба на руската армия край Угледар Снимка: © Maxar

Руските сили претърпяха поредица от унизителни поражения край Угледар и Андрово, с което за пореден път демонстрираха неуменито си да маневрират бойната си техника и да се сражават.

Украински и руски източници твърдят, че руската бригада, която се опитва да пробие град Угледар, наскоро е понесла значителни загуби. Снимки от фронта показват унищожени или изоставени танкове Т-72 и бронирани бойни машини - общо 30 на брой.

Във видеоклипове, показващи бойните действия край малкия въгледобивен град, се виждат телата на мъртви руски войници наред с други войници, които се опитват да избягат от зоната на удара.

Кадрите показват как, когато са изложени на опасност или са атакувани, руските сили в Украйна са склонни да изоставят позициите и оборудването си и да избягат. Подобни действия бяха наблюдавани в Харков и Херсон през септември и сега те отново се повтарят в Угледар.

Руските тактически неуспехи вероятно са отслабили още повече убеждението на руската ултранационалистическа общност, че силите на Москва са в състояние да започнат решителна настъпателна операция, посочва базираният в САЩ Институт за изследване на войната.

Междувременно прокремълските военни блогъри посрещнаха болезнено поражението край Угледар. Те се оплакват от огромните загуби и критикуват руското командване за последните неуспехи на фронта, като някои дори призовават да бъдат започнати съдебни процеси срещу високопоставени офицери, тъй като руските сили продължават да повтарят едни и същи грешки.

Поражението край въгледобивния град се случи само няколко дни, след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи за "успешна офанзива" именно там. Кадрите от фронта обаче показват друго.

Американската компания Maxar публикува нови сателитни изображения от Угледар, на които се виждат последиците от тежки артилерийски обстрел и изоставеното руско оборудване.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024