Airbnb стана платформа за финансово подпомагане на украински семейства Снимка: © Getty Images

Нова кампания в подкрепа на украинците набира все по-голяма популярност в платформата Airbnb - най-популярната компания за отдаване и наемане на жилища под наем за кратък престой.

Вълна от потребители в социалните мрежи споделят, че наемат квартири в Украйна, като резервират произволен апартамент и заплащат за престоя си, но, разбира се, няма как да отседнат в жилищата заради войната. Целта на това „наемане“ е да подпомогнат финансово украинските семейства.

Кампанията се разраства в няколко точки по света, включително в България. „С моите две момичета ще отседнем в центъра на Киев от 7-и до 12-и март. Почти. Всъщност запазих и платих през Airbnb произволен апартамент в Киев, а после писах на собственика. Това вече са го направили няколко хиляди човека по света. Можете и вие.“, пише в своя Facebook профил Радослав Бимбалов - съосновател и управляващ директор на рекламната агенция The Smarts.

От коментарите под публикацията му става ясно, че редица българи вече са направили същото. Алгоритмът на Airbnb показва местата според рейтинг, затова използващите услугите им съветват: „Търсете апартаменти с по-малък рейтинг, които се намират на задни места, защото много хора ще даряват просто на първите“.

Други потребители препоръчват да се търсят по-малки квартири, а не луксозни апартаменти, които са част от организирани фирми.

Airbnb вече премахна таксите и комисионите си за Украйна.

„Току-що резервирах жилище през AirBnb в Киев за една седмица, просто като средство за получаване на пари директно в ръцете на жителите на Киев. Наистина е евтино и може да направи малката разлика, която е нужна. Моля, споделете тази идея“, пише потребител в Twitter.

„Здравей, Мария, аз и съпругата ми току-що резервирахме Вашия апартамент за една седмица, но, разбира се, няма да ви посетим. Правим го, за да получите пари. Бихме желали да можем да направим повече, за да помогнем на Вас и хората в Киев.", пише наемателят на домакина, предоставящ жилището си в Киев.

„Бях вдъхновен от другите тук. Резервирах настаняване чрез #AIRBNB в Киев, Украйна за следващата седмица. Очевидно няма да отида там сега, но се надявам да го направя в близкото бъдеще“, пише друг потребител в Twitter.

Airbnb се присъедини към компаниите, предлагащи подслон на украински граждани. От платформата заявиха, че ще предоставят безплатно жилище на 100 000 украински бежанци. Изпълнителният директор Браян Чески каза, че компанията е получила много положителни реакции за инициативата, а специалната страница, където е възможно да се регистрирате, за да бъдете домакин или да дарите, има повече от 260 000 посетители.

През изминалата година Airbnb има резервирани 300 млн. нощувки на база 4 милиона домакини, предлагащи жилищата си. Стойността на предлаганите услуги възлиза на 46,8 млрд. долара. Списъкът на жилищата в Украйна, отдавани под наем през платформата, наброява 300 имота.

През последното десетилетие компанията е предоставила безплатно жилище на 54 000 бежанци в световен мащаб.

„В глобална хуманитарна криза като тази, мисля, че всеки трябва да си зададе въпроса как можем да помогнем“, споделя Чески. „Начинът, по който Airbnb може да помогне, е да предоставяме жилища на милиони хора всеки ден, по целия свят. Ако искате да приемете семейство на бежанци, ние ще работим с партньори, предлагащи възможности за преселване”.

Airbnb обяви също така, че прекратява дейността си в Русия и Беларус.


Как да помогнем на Украйна - организации, институции и банкови сметки (обновена)



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024