Как човек може да управлява собственото си щастие Снимка: © Getty images

"Радостно състояние на духа, състояние на вътрешно удовлетворение" – това излиза в речника, ако решим да проверим дефиницията на така бленуваното от всички щастие.

Началото на всяка година е време за големите планове. Какво ще се случи обаче ако вместо "да вляза във форма и да забогатея", си поставим за приоритетна цел да бъдем щастливи?

"Щастието, свързано с личността, е 50 процента генетично", казва неврологът от университета в Триер, Германия - Михаела Бром-Бадри.

"Някои хора се раждат с по-малко рецептори за невротрансмитерите на щастието, т.е. веществата-пратеници като сертралин и допамин. Чувствата на щастие се предават по-трудно при тях. Те по-рядко са щастливи.", цитира "Зюддойче Цайтунг" невроложката.

Въпреки това, до известна степен, сами можем да повлияем на това колко сме щастливи - и тук влизат в действие останалите 50 процента, с които можем да увеличим броя на рецепторите. От една страна, за това е важна средата, в която живеем, включително хората и отношенията ни с тях. След това са нашите действия: "Това как живеем, какво правим, има пряко въздействие върху състоянието на духа ни", казва експертът.

В момента светът не е радостно място и лошите новини ни обгръщат отвсякъде.

Според Бром-Бадри от съществено значение е да не даваме на кризите твърде много пространство.

Това, което е наистина важно в момента, е да се уповаваме на онова, което ни дава сигурност и спокойствие.

"Това, което очевидно имаме (бел. а.. около нас), е многопластова криза, която действа на много различни нива. От една страна, на индивидуално ниво, много хора се притесняват за бъдещето си, поради нарастващите цени и разходи. Има обаче и международна заплаха заради войните в Украйна и Газа“, казва тя, цитирана от ASB Zeitung.

Ако се съсредоточавате само върху кризите, вие психически подсилвате "негативния нагон", казва ученият, който е председател на Германското дружество за позитивни психологически изследвания.

Колкото и невероятно да звучи - правенето на добро може да помогне в случая.

Изследванията показват, че хората, които са се ангажирали да помагат на другите в малък мащаб, преминават по-добре през кризите - например чрез доброволческа дейност или помощ в общността.

Всяка връзка и общуване с други хора ни прави по-силни.

"Когато осъзнаем, че можем да допринесем с нещо, това ни помага. Тогава фокусът върху индивидуалното щастие се измества към приноса към по-голямата картина.", категорична е Бром-Бадри.

Нарастващото размиване на границите в ежедневието на хората води до повече несигурност и стрес: между аналоговия и цифровия, между работата и личния живот.

На този фон, Бром-Бадри дава няколко съвета, които изглеждат като перфектните цели за поставяне в началото на новата година.

1. Виждайте се с хора и бъдете открити

Ако не се осмелявате, ако не опитвате, не се проваляте, продължавате да опитвате. Ако не излизате, не се учите, не живеете, не създавате контакти - губите своя потенциал.

"Начинът на мислене е свързан в огромна степен с благосъстоянието на духа", казва неврологът. Ходенето на партита, заговарянето на непознати хора при събирания - това са все неща, които срамежливите хора често намират за трудни, но могат и трябва да бъдат научени.

Бром-Бадри смята, че на тези, които се отварят към света, им се случват повече положителни неща, отколкото на онези, които бягат от новите възможности.

Така че какво ни спира?

2. Не се вглеждайте само в негативното

В човешката природа е да се търси отрицателното. От гледна точка на еволюцията това е осигурило оцеляването ни. В резултат на това обаче негативните неща често имат по-голяма тежест и е по-вероятно да ги запомним, както показват проучванията.

"Но в днешно време доверието в самите нас - в това, че взимаме правилни решения, е това, което е от съществено значение за оцеляването", казва Бром-Бадри.

Разбира се, позитивното мислене не помага за всичко: структурните проблеми не могат да бъдат решени с позитивни мисли, но какво би се случило, ако повярваме, че животът ни е подготвил хубави неща?

Тези, които се съмняват често и се фокусират предимно върху негативните неща, живеят в постоянно състояние на стрес с повишено отделяне на кортизол и адреналин. В най-лошия случай това може да доведе до високо кръвно налягане, изтощение, прегаряне и депресия.

3. Не оставайте сами

Хората, които развиват сигурни социални взаимоотношения, са по-щастливи.

По време на контакт с другите мозъкът освобождава хормона окситоцин. Това повишава чувството ни за благополучие, тъй като окситоцинът намалява хормона на стреса кортизол и увеличава чувството за привързаност. Кръвното налягане спада и ние ставаме по-спокойни и щастливи.

Проучванията показват, че самотата разболява хората,.

"Това влияние е огромно и не напразно самотните хора са склонни да бъдат нещастни", казва неврологът.

Именно заради това Бром-Бадри съветва хората да установяват, поддържат и укрепват връзките си.

През 2023 г. ви разказахме за най-дългото изследване на земното щастие в историята на човешката еволюция. В него Робърт Уолдингер, четвъртият директор на Harvard Adult Development Study, заедно със своите колеги, достига до извода, че топлината в отношенията между хората е от решаващо значение за нашето благосъстояние.

4. Приемайте промяната

"Да се оставиш на течението" звучи банално, но истината е, че ни прави по-щастливи. Много хора позволяват дори на най-малките промени в плановете им да ги извадят от строя, казва неврологът, но истината е, че промяната е част от живота.

Колкото по-лесно приемете това и започнете да гледате на тези промени като на възможност, а не като заплаха, толкова по-малко негативни и песимистични емоции ще се появяват.

Оплакването на миналото, на пропуснати възможности, неприемането на промените стресират хората:

"Кората на надбъбречната жлеза започва да освобождава кортизол. Хормонът на стреса залива мозъка и кръвното налягане се повишава."

Ако нивото на стреса надхвърли нездравословна граница, ретикуларната активираща система - мрежа от неврони в мозъчния ствол, в която се подреждат сетивните впечатления, се затваря. Мозъкът буквално се изключва.

5. Поставяйте си постижими цели

Новогодишните решения и закани често не оцеляват дори през януари. И все пак целите са от основно значение за щастливия живот.

Причината, поради която те все още толкова често са разочароващи, е проста: "Вдигнали сме летвата твърде високо", казва Бром-Бадри.

Реалистичните цели могат да ни направят щастливи: "По пътя към постигането на целта се освобождава допамин - невротрансмитер, който насърчава мотивацията, защото предизвиква очакване. След като постигнем целта, се освобождава коктейл от серотонин и ендорфини."

Последният е вид ендогенен наркотик, който ни прави щастливи.

Според експерта обаче тази система за възнаграждение, съдържаща опиум, се задейства само ако действително постигнем целта си. "Ето защо е толкова важно да довършваме нещата. Мозъкът запомня, че сме успели, и иска да има това усещане отново и отново". Успех, който е пристрастяващ и носи щастие, когато се случи.

Затова Американската психологическа асоциация препоръчва малки стъпки вместо големи скокове. "Малки стъпки, които можете да направите спокойно и без големи усилия", казва Бром-Бадри.

Хората с големи цели са склонни да се насилват непрестанно. "Това е идеалната почва за разочарование, загуба на мотивация, депресия и прегаряне". Натискът, който сами оказваме върху себе си, и прекомерните изисквания, които си поставяме, са причината положителните планове толкова често да се превръщат в обратното.

6. Движение

Надрусването на бегача е факт. Молекули в тялото ни, подобни на канабиса, предизвикват истинско опиянение от бягането. Същото се случва и при тренировките за издръжливост - негативните чувства намаляват, същото става с болката и тревожността.

Това откриват изследователи от университетската болница "Епендорф" през 2021 г. Въпреки това не е задължително полумаратонът да е този, който ви прави щастливи. Проучванията показват, че всяка физическа активност повишава настроението. Това е тясно свързано с когнитивната дейност и емоциите.

Независимо дали става въпрос за туризъм, джогинг или ходене пеш: Обикновено бягането се препоръчва за пациенти с депресия, тъй като е най-простата форма на упражнения без напрежение. При него се освобождават хормони на щастието.

Бром-Бадри казва: "Понякога е достатъчна една обикновена разходка, при която получавате малко дневна светлина, за да настроите психиката по-позитивно". В ежедневието, което за много хора протича в седнало положение в офисите, това често се пренебрегва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024