"Как да говорим за мерките срещу Covid като зрели хора": Урокът на Ангела Меркел Снимка: © Getty Images

За 15 години начело на Германия сме виждали Ангела Меркел във всевъзможни ситуации - победи, неуспехи, кризи и разочарования.

Рядко обаче се случва да забележите германския канцлер в момент на чиста емоционална реакция в опит да убеди политическия елит на страната за нуждата от прилагане на по-строги мерки за опазване на общественото здраве.

Речта, която Меркел изнесе пред Бундестага в сряда, се превърна във водеща новина не само в родината й, но и в цяла Европа, а френският "Nouvel Observateur" я определи като пример за начина, по който лидерите трябва да говорят за епидемичната ситуация като пред зрели и разумни хора - със сърце и разбиране, с личен пример, с поставяне на проблема в контекст и перспектива, и без заобикаляне на въпроса за цената на нужното общо усилие.

Ден след като учените от националната академия на науките "Леополдина" призоваха властите да въведат по-строги мерки за сигурност заради незатихващата епидемия от Covid-19, Меркел се обърна към парламента и съгражданите си с апел - не да "спасим Коледа" с традиционните базари и семейни събирания, а да спасим възрастните си роднини от риска за зараза.

"Съжалявам, но... наистина съжалявам от дъното на душата си, но ако трябва да платим с цената на това, че броят на жертвите расте ден след ден с 590 загинали, за мен това не е приемливо. Когато учените буквално ни се молят да ограничим контактите си една седмица преди Коледа, преди да се видим с баба, дядо и с по-възрастните хора, може би трябва да се замислим дали все пак не можем да измислим как ваканцията на учениците да започне от 16-и вместо от 19-и декември. Когато някой ден хората си спомнят за това събитие, което се случва веднъж на сто години, ще се попита наистина ли не можахме да намерим решение за тези три дни при това положение?", каза Ангела Меркел в речта си.

"Може би е грешно да връщаме децата вкъщи към дигиталното обучение - не знам, това не е в моята сфера на компетенции и не искам да се меся там. Но искам да ви кажа, че ако преди Коледа не ограничим контактите си и това се окаже последната Коледа с нашите баби и дядовци, значи сме допуснали грешка. Не бива да я допускаме", каза още тя.

От 2 ноември Германия се намира в ситуация на частичен локдаун, който успя да забави ръста на новите случаи, но не и да обърне тенденцията в обратна посока; броят на новозаразените остава по-висок от очакваното.

28 учени от Германия: Крайно време е за твърд локдаун

Поради тази причина здравният министър Йенс Шпан вече предложи "кратко, но пълно" затваряне на икономиката по време на коледните и новогодишните празници - от "Леополдина" призовават мерките да засилят и да останат в действие поне до 10 януари 2021.

Докато Меркел посочваше, че контактите между хората остават твърде високи, за да може да компенсират увеличението на новите случаи на Covid-19, депутати от "Алтернатива за Германия" се опитаха да я контрират с твърдение, че няма научни доказателства за връзката между епидемията и общуването между хората.

"Аз съм убедена в силата на Просвещението. Убедена съм, че Европа е достигнала своето място благодарение на Просвещението и на вярата, че има научни открития, които са реални и трябва да се следват. Напълно сигурна съм. Аз учих физика в ГДР. Може ни нямаше да го направя, ако бях в старата Федерална република Германия. Но го направих, защото бях абсолютно сигурна, че може да се отменят много неща, но гравитацията, скоростта на светлината и други природни закони - не може", отговори Ангела Меркел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024