Снимка: © Getty Images

28 учени от работна група в германската Национална академия по науките "Леополдина" - сред които вирусологът Кристиан Дростен, ръководителят на "Роберт Кох Институт" Лотар Вилер и водещият икономист Клеменс Фуест - призовават властите в страната да въведат по-твърди мерки за сигурност заради невъзможността да се контролира епидемията от Covid-19. 

Spiegel съобщава, че водещите изследователи на Германия са подписали нов спешен апел до политическия елит, с който настояват за по-сериозна реакция срещу притеснителните данни за новите случаи на коронавирусна инфекция. 

Авторите на позицията призовават за "ограничаване на извънредния брой на нови случаи на зараза - бързо и драстично с помощта на твърд локдаун". 

Те предлагат двустепенен режим на въвеждане на ограниченията, който да започне с пускането на учениците във ваканция от 14 декември, а гражданите да бъдат "категорично призовани" да спрат да ходят в офисите си и да пренесат работата си у дома. 

Всички групови занимания в сферата на спорта и културата трябва да бъдат прекратени, призовават учените от "Леополдина". 

Германия се намира в частично извънредно положение от 2 ноември, като наскоро беше взето решение мерките да останат в сила до 20 декември (с тенденция този срок да се удължи до 10 януари 2021). 

Учените от "Леополдина" обаче настояват за качествено по-различни мерки, доколкото настоящите задържат заболеваемостта в плато, но не са достатъчно силни, за да потиснат епидемичната вълна.

Втората степен на локдауна, препоръчан от изследователите, е между Коледа и 10 януари 2021 г. "общественият живот в Германия да остане до голяма степен неактивен", тоест да се въведе затегнат режим на противоепидемичните мерки - затваряне на магазините извън тези, които предоставят стоки от всекидневна необходимост; удължаване на коледната ваканция на учениците до 10 януари; избягване на всякакви ваканционни пътувания и масови събирания. 

Позицията е подписана от 28 експерти в различни научни области - от водещите експерти по коронавируса Кристиан Дростен и Сандра Цисек, до образователния специалист Уте Фреверт, психолога Юта Мата, ръководителя на Института за икономически изследвания Ifo Клеменс Фуест и Регина Рипхан от Университета Нюрнберг Ерланген, директора на Института за етика и история на медицината Клаудия Виземан и др. 

Писмото от "Леополдина" идва няколко дни след като канцлерът Ангела Меркел и ръководителите на правителствата в 16-те федерални провинции се споразумяха да започнат плавно освобождаване на мерките преди коледните празници. 

Учените обаче смятат, че това би било погрешен подход - напротив, ваканционният сезон трябва да се използва максимално, за да се потисне разпространението на заразата.  

В писмото се призовава за ограничаване на събиранията по време на празниците до най-тесния семеен или приятелски кръг, включително - да се избягват традиционните пътувания и посещения при роднини. Притеснението на експертите е, че и без това високото ниво на епидемията в страната може да започне да нараства експанзивно заради очакваните масови събирания и близки контакти между хората по случай Коледа и Нова година. 

Съветът им е обоснован и от икономическа гледна точка - твърдият локдаун може да нанесе повече щети върху стопанския живот в краткосрочен план, но той ще позволи по-бързо преодоляване на мерките. Олекотеният вариант, който Германия прилага в момента, рискува да продължи с месеци, предупреждават експертите, цитирани от Spiegel. 

"Освен загубата на добавена стойност това ще доведе и до високо напрежение върху публичните бюджети, защото затворените компании ще имат нужда от все продължителни помощи", казват те. 

Писмото на "Леополдина" може да има много сериозни последствия за политическите решения в страната, защото Ангела Меркел приема съветите на академията с висока степен на доверие, посочва медията.

Очаква се председателят на институцията Гералд Хауг да разговаря лично с канцлера във вторник по повод имунизационната кампания в страната, но темата за локдауна вероятно също ще се включи в дневния ред. 


Прочетете още

Страните, които преобърнаха Covid-епидемията с локдаун

"Не повтаряйте грешката Ишгл": Ще останат ли ски пистите затворени до края на 2020?

Словакия намали Covid-заразата с масово тестване, Австрия ще я последва. А България?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности