Снимка: © Getty Images

28 учени от работна група в германската Национална академия по науките "Леополдина" - сред които вирусологът Кристиан Дростен, ръководителят на "Роберт Кох Институт" Лотар Вилер и водещият икономист Клеменс Фуест - призовават властите в страната да въведат по-твърди мерки за сигурност заради невъзможността да се контролира епидемията от Covid-19.

Spiegel съобщава, че водещите изследователи на Германия са подписали нов спешен апел до политическия елит, с който настояват за по-сериозна реакция срещу притеснителните данни за новите случаи на коронавирусна инфекция.

Авторите на позицията призовават за "ограничаване на извънредния брой на нови случаи на зараза - бързо и драстично с помощта на твърд локдаун".

Те предлагат двустепенен режим на въвеждане на ограниченията, който да започне с пускането на учениците във ваканция от 14 декември, а гражданите да бъдат "категорично призовани" да спрат да ходят в офисите си и да пренесат работата си у дома.

Всички групови занимания в сферата на спорта и културата трябва да бъдат прекратени, призовават учените от "Леополдина".

Германия се намира в частично извънредно положение от 2 ноември, като наскоро беше взето решение мерките да останат в сила до 20 декември (с тенденция този срок да се удължи до 10 януари 2021).

Учените от "Леополдина" обаче настояват за качествено по-различни мерки, доколкото настоящите задържат заболеваемостта в плато, но не са достатъчно силни, за да потиснат епидемичната вълна.

Втората степен на локдауна, препоръчан от изследователите, е между Коледа и 10 януари 2021 г. "общественият живот в Германия да остане до голяма степен неактивен", тоест да се въведе затегнат режим на противоепидемичните мерки - затваряне на магазините извън тези, които предоставят стоки от всекидневна необходимост; удължаване на коледната ваканция на учениците до 10 януари; избягване на всякакви ваканционни пътувания и масови събирания.

Позицията е подписана от 28 експерти в различни научни области - от водещите експерти по коронавируса Кристиан Дростен и Сандра Цисек, до образователния специалист Уте Фреверт, психолога Юта Мата, ръководителя на Института за икономически изследвания Ifo Клеменс Фуест и Регина Рипхан от Университета Нюрнберг Ерланген, директора на Института за етика и история на медицината Клаудия Виземан и др.

Писмото от "Леополдина" идва няколко дни след като канцлерът Ангела Меркел и ръководителите на правителствата в 16-те федерални провинции се споразумяха да започнат плавно освобождаване на мерките преди коледните празници.

Учените обаче смятат, че това би било погрешен подход - напротив, ваканционният сезон трябва да се използва максимално, за да се потисне разпространението на заразата.

В писмото се призовава за ограничаване на събиранията по време на празниците до най-тесния семеен или приятелски кръг, включително - да се избягват традиционните пътувания и посещения при роднини. Притеснението на експертите е, че и без това високото ниво на епидемията в страната може да започне да нараства експанзивно заради очакваните масови събирания и близки контакти между хората по случай Коледа и Нова година.

Съветът им е обоснован и от икономическа гледна точка - твърдият локдаун може да нанесе повече щети върху стопанския живот в краткосрочен план, но той ще позволи по-бързо преодоляване на мерките. Олекотеният вариант, който Германия прилага в момента, рискува да продължи с месеци, предупреждават експертите, цитирани от Spiegel.

"Освен загубата на добавена стойност това ще доведе и до високо напрежение върху публичните бюджети, защото затворените компании ще имат нужда от все продължителни помощи", казват те.

Писмото на "Леополдина" може да има много сериозни последствия за политическите решения в страната, защото Ангела Меркел приема съветите на академията с висока степен на доверие, посочва медията.

Очаква се председателят на институцията Гералд Хауг да разговаря лично с канцлера във вторник по повод имунизационната кампания в страната, но темата за локдауна вероятно също ще се включи в дневния ред.


Прочетете още

Страните, които преобърнаха Covid-епидемията с локдаун

"Не повтаряйте грешката Ишгл": Ще останат ли ски пистите затворени до края на 2020?

Словакия намали Covid-заразата с масово тестване, Австрия ще я последва. А България?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"