Новият видеопроект Nova Content Space на Huawei събира три личности, които ще ни кажат как да изградим социално присъствие. 

Фотографът на звездите Коко Кръстев, моделът Диляна Попова и изпълнителката и автор на песни Михаела Филева не просто обичат да правят съдържание, но и то е част от техния публичен образ.

Въпросите задава влогърът Крис Захариев, а видеата пресъздават естествената среда на тримата.

Първи в поредицата е модният фотограф Коко Кръстев. Пред обектива му са заставали най-известните и красиви българки, а кадрите му са на кориците на почти всички водещи списания у нас. Кръстев дава професионалните си съвети за това как да създавате красиви портрети със смартфон:

Диляна Попова - модел и актриса, участвала в едни от емблематичните български продукции, сред които "Революция Z’’, "Love.net”, "Стъклен дом‘‘, споделя за личното си усещане зад обектива. 

Трета в Nova Content Space е петкратната носителка на награда ,,Певец на годината“ и бивш член на журито на "Гласът на България“ - Михаела Филева. Тя разкрива любопитни подробности за музикалния си път до момента и за съхраняването на баланса между човека и артиста в онлайн пространството.

Излишно е да казваме, че в днешно време социалният ви профил се смята за отражение на личността ви - той често говори вместо вас. Например за визуалната ви култура вашият стил е всичко. Започва с това как комбинирате цветовете на дрехите и завършва с цветовете на грида ви в Instagram. 

За да сте социално атрактивни, няма как да не бъдете социално активни. Но когато всички са активни, как точно вашето съдържание не само да се отличи, но да бъде избрано и предпочетено?

Когато е смислено. И когато се забелязва. Но нека сложим акцент на смисленото. 

Тук сме, за да дадем седем внимателно подбрани съвета за добро позициониране в социалните мрежи:

Определете ясни цели

Какво искате да правите и какво искате да покажете със социалния си профил? С бизнес насоченост ли е или сте творящ човек, желаещ да споделя портфолиото си? Може би акаунтът ви е просто личен блог на живота ви?

Каквото и да е, разберете и се придържайте към избраното. Изключения винаги има, но се старайте да не смесвате много различни видове съдържание и послания. 

Може да си направите референции с любимите ви профили. Вижте как изглеждат, кои са най-харесваните им постове, с какво печелят вас самите и ще започнете да се ориентирате.

Различавайте се стилно

Много влогъри и инфлуенсъри са известни с едни и същи неща, други техни последователи също опитват да повторят стъпките им, но в действителност пионерите са тези, които са най-интересни и най-успешни. Трудно е да измислиш нещо, което в същото време е гениално и никой досега не е правил.

Разбира се, има начин да развиете личен стил и да покажете нова гледна точка по някоя тема, просто бъдете искрени. Хората онлайн също усещат, когато нещо не е окей. 

Малките детайли са важни - цветове, символи, фон, username

Цветовете, думите и символиката им са нещо много важно, което играе ключова роля на подсъзнателно ниво. Научете се как да боравите с тях и аудиторията ще ви се отблагодари, без да знае за какво. 

Опростете максимално потребителското си име - дори двете ви имена могат да са достатъчни. Не е нужно сложен username да става повод за неудобство при намирането – трябва цялото преживяване при интеракцията на хората с вас да протича максимално гладко. 

При постването на снимка, гледайте какво има в background-a. Следете какво влиза във фона, какво има зад вас или основния предмет на кадъра, гледайте 4-те ъгъла на изображението – всичко в композицията говори. 

Качествено визуално съдържание – накъде без хубавите снимки и видеа?

Когато скролвате в Instagram или гледате видео в Youtube, дали не избирате това с най-добре изглеждащата картина, което по случайност е и в първите резултати на търсачката?

В днешно време всички ние като зрители много бързо решаваме дали нещо ни харесва или не ни харесва, и то още в първите 1-2 секунди. Така че ако от самото начало на клипа не сте интересни, никой няма да ви слуша, да гледа минута-две, пет или десет. Спечелете хората още с първите неща, които казвате или правите, и със сигурност ще ви изгледат до край.  

Ако сте се насочили към видеоклиповете, но ви плаши идеята, че прекрасните влогърски видеа, които гледате, се обработват с часове, веднага ще ви успокоим. Huawei Nova 9 има изключително лесна програма за обработка, благодарение на която можете да сътворите почти шедьовър за минути. А в режимите на влог заснемане, можете да снимате едновременно с предна и задна камера, както и да минавате от една гледна точка на друга. 

Цветовете имат значение

Чували ли сте за цветните схеми? Нещо просто и полезно, което режисьорите и графичните дизайнери използват, за да манипулират хората. Пуснете си някой шедьовър или погледнете някой плакат, който харесвате, и ще разберете за какво говорим.

Всеки цвят символизира нещо, а това с кой е комбиниран, символизира нещо друго - или поне комбинацията е изключително приятна за гледане, дори да не знаем какво означава. И тук не говорим за дрехите и аксесоарите ви.

Погледнете профила си отдалеч. Допълват ли се цветовете в грида, приятен ли е за гледане, когато всички снимки са наредени една до друга, или само когато ги отворите по единично? Това е тема за размисъл и, за щастие, тук може да вземете пример от брандове или инфлуенсъри със стотици хиляди последователи. 

Подбора на идеалната снимка

Излишно е да казваме, че от техническа гледна точка няма за какво да се притеснявате - смартфоните са новите фотоапарати. 

Нека помислим обаче за концептуалната страна. Ясно е, че със селфита или кадри на яки локации няма да минете – с такива е пълно. Нужно е да има нещо по-интересно, което да зададе въпрос на зрителя или да го накара да се замисли. Дали ще бъде с нестандартен аксесоар, движение или жест, зависи от вас. Полето за изява е огромно.
 


Описанието

Когато нямате ангажирана аудитория, която ви познава, и тепърва започвате да затвърждавате социалното си присъствие в онлайн средата, силно препоръчваме да не пишете "романи‘‘ в описанието, ако не е с майка ви или най-добрите ви приятели - дори ако постът ви ги хване в подходящ момент, никой няма да ги чете.

Ако наистина имате какво да кажете, разбира се, може да събудите любопитството им с 2-3 изречения и да ги препратите на друго място (ако темата го изисква). Но иначе бъдете максимално кратки и ясни и нека това, което сте решили да е вашето описание, да отговаря на изображението над него. Или под. 

Каквото и да правите, следете как реагира аудиторията ви и се ориентирайте по нея. Винаги може да съберете обратна връзка от хората и да изследвате какво работи и не работи за вас. 

Социалните мрежи са станали неизменна част от ежедневието ни и ще останат в близките години, затова защо да не се възползвате от тях по най-добрия начин за развитието на личния ви или работния имидж?

9 дни с HUAWEI nova 9 - какво видяхме 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари