,,Как да разпознаем идиот?" Снимка: © Northwest University

,,Всеки път, когато се каня да направя нещо, си мисля: ,,Идиот би ли направил това" и ако би - аз не го правя."

С тези думи губернаторът на американския щат Илинойс Джей Робърт Прицкер* се обръща към дипломиращи се студенти в Северозападния университет в Евърстийн, Илинойс. Речта му стъпва на цитати от един от главните герои в сериала "Офисът" Дуайт Шрут. Прицкер дава на абсолвентите своята рецепта как да откриват "правилния идиот" в живота. Тази част от думите му се превърна в хит в социалните мрежи.

Ето я и нея:

,,Ефикасността на тази невероятно полезна мисъл (на Дуайт Шрут) зависи от способността ви да избирате правилния идиот. Иска ми се да има безотказна система за разпознаване на идиоти, но противно на логиката, някои идиоти са много умни. Те могат да ви заслепят с думи или да ви подведат в грешна посока. В работата могат да получат повишение преди вас. Дори могат да бъдат избрани за президент...

Ако искате да бъдете успешни в този свят, трябва да разработите своя собствена система за откриване на идиоти. Като част от отговорността ми да бъда вашият говорител днес, ще споделя моята.

Подозрителен съм към хората, които никога не са гледали оригиналните филми от поредицата "Междузвездни войни", и още по-предпазлив към хората, които обичат предисториите и продълженията на сагата. Но признавам, че това не е надежден индикатор за идиоти.

Кой е най-добрият начин да забележите идиот? Търсете човека, който е жесток.

Нека обясня.

Когато видим някой, който не изглежда като нас, не звучи като нас, не се държи като нас, не обича по същия начин, по който ние или не живее като нас, първата мисъл, която преминава през главите ни, е плод на страх или на предразсъдък. Или и на двете.

Това е еволюция. Ние сме оцелявали като вид, бидейки подозрителни към неща, които не са ни познати.

За да бъдем добри хора, трябва да изключим този животински инстинкт и да принудим мозъка си да тръгне по различен път. Емпатията и състраданието са еволюирали състояния на съществуване. Те изискват умствен капацитет, за да преодолеем най-първичните си желания.

Това може да ви звучи изненадващо, защото през последните няколко години обществото ни започна да вярва, че жестокостта, екипирана и с оръжия, е част от някакъв добре обмислен генерален план.

Някои гледат на жестокостта като на възможност за придобиване на власт. Емпатията и добротата се смятат за слабост.

Много от важните хора гледат на уязвимите като на стъпала, по които да минат, по стълбата към върха.

Тук съм, за да ви кажа, че когато нечий път е белязан от действия на жестокост, той се е провалил на първия тест за съвременното общество.

Такъв човек никога не е принуждавал животинския си мозък да еволюира извън първичния си инстинкт. Той никога не е изграждал нови умствени пътища, за да преодолее собствените си инстинктивни страхове. И така в мисленето на тези хора и умението им за решаване на проблеми ще липсват въображението и креативността, които най-милите хора имат.

През годините, прекарани в политиката и бизнеса, открих, че едно нещо е универсално вярно - най-милият човек в стаята често е и най-умният.", завърши губернаторът.


* Джей Робърт Прицкер е предприемач и филантроп, член на семейство Прицкер - една от най-богатите фамилии в Съединените щати. То е в топ 10 в списъка на Forbes „Най-богатите семейства в Америка“, откакто списанието започна да прави подобни класации през 1982 г. Родът Прицкер е най-известен с основаването и разширяването на хотелската корпорация Hyatt, от която до днес все още се разпорежда с голяма част от акциите. Други притежания на семейството са кредитното бюро TransUnion, авиокомпаниите Braniff, списание McCall's и круизната линия Royal Caribbean.

Защо е добра идея да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческо фиаско за лидера на Републиканците в долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023