Как да (си) подарим библиотека с 500 000 заглавия за Коледа Снимка: © Storytel

Помните ли приказката на Братя Грим “Принцесата със скъсаните пантофки” - сребърната гора, златната гора, танците до сутринта…? За много деца от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век със заети родители и без баби на разположение вълшебните светове излизаха от… стария касетофон. Тогава тъкмо се появяват записите с истории, прочетени от актьори.

Помните ли, че имаше дори услугата “приказки по телефона”? Едва ли Джани Родари, когато едноименната му книга излиза от печат през 1962 г., си е представял, че идеята ще заживее собствен живот. Още по-малко, че ще се превърне в скоростно развиваща се пазарна ниша.

Сигурно е, че разказването на истории е едно от най-старите забавления, много преди Гутенберг да измисли печатарската преса и книгите да влязат в домовете ни. А и по обективни причини всеки от нас става първо “слушател”, после “читател”.

Може би има традиционалисти, които все още гледат малко недоверчиво към обръщането на процеса - да можем да четем, но да слушаме книги. Въпреки това този сегмент от пазара на литература бележи не просто устойчив ръст, а бум.

В същите тези години не се променя друг тренд. Според различни проучвания за миналата Коледа един от най-популярните подаръци е бил - както много години поред преди това - книгата. През 2022 г. около 34% от хората са предпочели да зарадват най-близките си именно с книга.

За съжаление няма как да опаковаме и време за четене и да го сложим под елхата - заедно с любимия том. Тук технологиите идват на помощ. Можем да подарим библиотека.

Смартфонът отдавна е най-добрият приятел на съвременния човек, а с услугата на Storytel литературният свят се побира в джоба и е на няколко клика и едни слушалки разстояние. Това са до 500 000 аудио и е-книги. Заглавията на български са около 5000. Разбира се, сред тях са и историите за деца - и наследникът ще е обезпечен, ако иска да опита нов начин за общуване с книгите или да си спечели време, покривайки задължителната литература на път за училище или тренировка. А понякога можете дори да споделяте това преживяване с него вкъщи или в колата, което пък е началото на много полезни дискусии.

Не е съвсем същото като да седнеш в креслото с чаша чай или нещо по-силно вечер и да потънеш в любимата книга, забравяйки, че отдавна е време за сън или че печеш кейк. Това е различно преживяване, но може да е също толкова хубаво да затвориш очи и да оставиш гласът да те пренесе някъде другаде. А и дава възможността книгата да е с теб - докато спортуваш, разхождаш “стария” най-добър приятел на човека, висиш в безкрайно задръстване, обикаляш къщата с прахосмукачката...

А когато имаш и време - добрата стара хартиена книга няма да избяга. Слушането не пречи на четенето и обратното. Абонаментът за Storytel дава достъп и до електронни книги - ако ние или човекът, когото искаме да зарадваме с подарък, е съвсем в крак с времето и предпочита в чантата си за пътуване например да метне четец, вместо 200-300-500 страници хартия.

Но има и още нещо - напоследък валят маркетингови проучвания - особено след пандемията, че хората предпочитат да купуват и подаряват преживявания. Четенето безспорно се вписва в преживяванията, но още когато книгите за слушане си пробиват път на пазара, заедно с обичайната доза скептицизъм, се появи и друго наблюдение. Един от авторите на New York Times в страниците за култура разказва, че има книги, които - прочетени от наистина добър разказвач, са дори по-вълнуващи, отколкото самият текст е.

В услугата на български Storytel се доверява на едни от най-популярните актьори, които четат аудиокнигите – Владимир Пенев, Владимир Михайлов, Ани Пападопулу, Силвия Петкова, Койна Русева, Даниел Цочев, Калин Врачански, Яна Маринова, Йоанна Темелкова, Александър Сано…

С аудио библиотеката обаче подаряваме не само книги. В платформата на Storytel има и различно друго съдържание за слушане - аудиосериали, подкасти.

А някои от тях не могат да бъдат намерени другаде - като аудиосериалите на Васил Попов. Той е първият победител в конкурса на Storytel за български аудиосериал с “Мамник”. Мистичната хорър история се развива в пограничния район на Трън и в нея криминалният сюжет се преплита със свръхестествени елементи от българския фолклор.

Историята, която се роди като Storytel Original, се превърна в такъв хит, че съвсем естествено продължи живота си като хартиена книга година по-късно и оглави класациите на книжарниците. Тази година излезе и новият сериал на Попов – “Пермафрост”, а през 2024 г. очакваме втория сезон на “Мамник”.

Предколедно - в Storytel Originals вече е достъпна и първата част от трилогията “Преди Шерлок“ – „Червеният кръг”. Новите истории за най-известния детектив в света са прочетени от Калин Врачански.

Абонамент за Storytel е чудесен умен подарък и за подрастващи читатели и слушатели - историите за Хари Потър с гласа на Силвия Петкова са не по-малко вълнуващи на слушалки, отколкото в екранизираната им версия - тъкмо обратното. А и още нещо полезно - има доста българска класическа литература в каталога на аудио библиотеката. Най-слушан от него в тази категория е романът “Тютюн”, показва статистиката на платформата.

В месеца на подаръците - декември, Storytel предлага абонамент за нови или неактивни клиенти за първия месец само за 2 лева. Годишният абонамент пък в момента е с 30% намаление. 365 дни достъп до 500 000 заглавия ще струва 109 лева. Платформата предлага и годишен подаръчен ваучер със същата отстъпка, а има и варианти за 1, 3 и 6 месеца абонамент.

Ако още сте скептични за ползата от аудиокнигите и се тревожите за бъдещето на четенето - недейте. Още през 2016 г. излиза първото изследване по темата на Бет Роговски, доцент по образование в университета Блумсбърг в Пенсилвания. Самата тя признава пред сп. Time, че винаги е гледала ,,на аудио книгите като на измама, защото хората практически не четат“.

Оказва се обаче, че почти няма разлика в усвояването на информация, възприета от аудиокнига и от електронен четец. При хартията все още се наблюдават по-добри резултати, когато става дума за учене или възприемане на специализирана литература.

Но не бива да забравяме, че можем да се научим и да слушаме по-добре. Все пак преди да станем читатели, сме били само слушатели и така е от векове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024