Кое е най-подходящото място за почивка в Европа след вълната от Covid-19? В един по-добър свят отговорът можеше да бъде България - поне докато здравните власти все още успяваха да държат броя на заболелите от коронавирусна инфекция на ниски нива до началото на юни. CNN обаче посвещава водещата си статия с препоръка за европейските туристи на Гърция. 

Причината: съседната страна наистина успя да адаптира туристическото си предложение към чуждестранните посетители. И засега по всичко личи, че стратегията има ефект на фона на завръщащата се епидемия в други южноевропейски държави, чиито икономики разчитат на туристическата индустрия. 

Гърция отвори границите си по-късно от други, но в момента изглежда като страна, в която епидемията никога не се е случвала. Видимо се прилагат мерки за сигурност, но красивите спокойни плажове, кристално чистото море и крайбрежните таверни все още предоставят 100 процента автентично гръцко спокойствие, нужно за лекуването на душата след изолацията, пише кореспондентът на CNN Бари Нийлд.

Той пристига в страната от Лондон с един от първите полети след отварянето на летищата. Обръща внимание, че повечето от пасажерите доброволно спазват изискванията за дистанция и хигиена, като носят маски през целия полет на British Airways. В средата на юли никой от спътниците му не е подложен на изследване с PCR тест, което се прилага върху посетители в Гърция на случаен принцип от началото на сезона. 

Гърция изисква отрицателен PCR-тест и от българите, пристигащи със самолет

Ограничаването на вноса на Covid-19 е от особено важно значение за страната, която не може да си позволи да спре туризма в разгара на лятото. 

Както хотелите, така и къщите за гости полагат всички усилия, за да гарантират спокойната почивка на посетителите си. Рецепциите са защитени с плексигласови прегради, персоналът носи маски, понякога - ръкавици и шлемове, независимо дали им създават дискомфорт или ги карат да изглеждат като водолази.  

Дезинфектантът за ръце е навсякъде - във фоайетата, по коридорите, в стаите, дори в банята, редом до шишенцата с душ-гел и шампоан. Дистанционните за телевизорите и климатиците в някои случаи са завити в найлоново фолио. Спазването на 2-метрова социална дистанция е по-трудно приложимо в местата, които са заменили традиционните "шведски маси" с индивидуално обслужване на закуска. 

Дори ако домакините са притеснени, че гостите им може да донесат Covid-19 от чужбина, не го показват. Гостоприемството им изглежда искрено дори спрямо посетители от страни като Великобритания, където броят на заразните с коронавирусна инфекция беше много висок. 

"Да забраниш на гърците да се здрависват, е все едно да им отрежеш ръцете", казва Зотос, който управлява чиста семейна къща за гости с двамата си братя. 

Защо Гърция прави всичко възможно да привлече пенсионерите от чужбина?

Ресторантите също са подготвени за посетители - масите се почистват с препарат след всеки клиент, дезинфектантите за ръце са разположени до солта и пипера. 

Персоналът в заведенията масово носи маски или малки пластмасови прегради, поставени пред устата. Маниерът за поставяне на маската под носа, с който Бойко Борисов направи впечатление на Ангела Меркел по време на Европейския съвет през юли, явно не е чужд и в Гърция, включително - на някои от най-посещаваните от туристи локации. Въпреки това дори по малките населени места може да се видят сервитьори в "пълно снаряжение" независимо от горещините. 

Местните жители почти не носят маски на открито, дори когато влизат и излизат от магазините в туристическите зони. Но продавачите в търговските обекти спазват изискванията. 

Най-големият проблем на гръцката туристическа индустрия - намалелият брой на посетителите - всъщност създава прекрасна обстановка за гостите, които тази година могат да разгледат най-популярните исторически паметници в страната, без да се блъскат в тълпи от туристи. 

Първият туристически полет до Гърция: Почит към героите от първа линия на Covid-19

Плажовете около Пелопонес също са по-спокойни от предишни години и не създават притеснения за хората, които държат на социалната дистанция.

Полуостровната част на Гърция в момента е едно от най-добрите места за туризъм след ерата Covid. По традиция масовите чуждестранни туристи предпочитат островите и тази територия е по-спокойна, като разполага с изобилие от забележителности и плажове. 

Гърция не е застрахована от рязко увеличение на случаите на Covid при евентуално повторно струпване на хора, по подобие на Испания и други дестинации в Европа. Но в момента страната е перфектното място за бягство от всичко останало, завършва пътеписът на CNN. 

"Живеем в странни времена": Най-тихото лято на Санторини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба