Гешев уплътнява работното си време с изяви в училища, докато важни казуси остават нерешени Снимка: © Прокуратура/prb.bg

Главният прокурор Иван Гешев е особено ангажиран в последно време. Дневният му ред е зает с обиколки по училищата, срещи с граждани и редица други активности, които не са особено присъщи за поста, който изпълнява. Междувременно редица важни казуси стоят на прокурорското му бюро все така нерешени.

В последните месеци главният държавен обвинител не спира да се среща с различни групи хора и да им обещава помощ, пише в. "Сега". Разговорите обикновено се провеждат с ученици или с пострадали и близки на жертви на катастрофи, на които Гешев обяснява как законите в страната не работят и пречат на прокуратурата.

Някои от изявите му обаче предизвикаха гражданско недоволство. От известно време главният прокурор обикаля училища в цялата страна. С разкази за лоши политици, закрили специализирана прокуратура, той обяснява на учениците колко важно е правосъзнанието и как по-голямата част от българите не го познават. В една от лекциите си пред учениците от Италианския лицей в София Гешев дори призова:

"Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник. Не приемайте готови клишета, събирайте информация!"

До момента той е посетил повече от 20 училища в поне 12 града като част от инициативата "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право", организирана от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Срещу изявите на главния прокурор като поучителен лектор вече се подготвят протести. Във вторник Гешев трябва да посети столичната гимназия "Хенри Форд", а пред входа да го очаква група демонстранти, организирани от гражданското сдружение БОЕЦ. То посочва, че е било сезирано от родители на децата в гимназията, които не са съгласни държавният обвинител да разговаря с учениците като част от неговото пиар турне.

По-рано Българският хелзинкски комитет порица срещите на Гешев с ученици, но от Министерството на образованието не видяха проблем в това.

В дневните планове на обвинител №1 са и различни срещи с граждани. Последната такава беше в понеделник с жители на с. Пролеша, на които Гешев обеща защита срещу административния произвол, свързан със случай за винетки. Казусът е около наложените глоби на гражданите за неплащане на винетни такси, въпреки че на тях им е било обещано, че отсечката от селото до София ще бъде извадена от обхвата на тол мрежата.

"Прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да защити хората от административния произвол в случай, че такъв бъде установен“, заяви главният прокурор на срещата.

Междувременно обаче държавното обвинение като че ли прави всичко възможно да не разреши редица важни за страната дела, сред които "Барселонагейт", "Осемте джуджета" и златните кюлчетата в чекмеджето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, припомня в. "Сега".

Гешев дори страни и от коментари по най-голямото разследване в момента, свързано с дейността на българската криптоборсата Nexo. В петък главният прокурор се появи на пресконференция на прокуратурата и Националната следствена служба. Участието му в брифинга обаче се сведе само до това да благодари на службите за работата и да им пожелае успех - след което се оттегли от срещата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023