Как Главчев позволи на кадър на ДПС да заеме два държавни поста едновременно? Снимка: © Областна администрация Разград: Севджан Съдкъев (вдясно) встъпва в длъжност на 4 юли, докато все още е член на надзора на АППК

Нетърпението на ДПС да овладее ключови позиции в областните администрации доведе до поредната конфузна ситуация за служебния премиер Димитър Главчев.

Назначеният от него областен управител на Разград Севджан Съдкъев вече встъпи в новата си длъжност, докато все още заема друг държавен пост - член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация (както е по-известна Агенцията за публични предприятия и контрол, АППК).

Дори Димитър Главчев потвърди пред Народното събрание, че в момента Съдкъев е в условия на несъвместимост - факт, заради който той беше атакуван от Петър Петров от "Възраждане".

Главчев отказва да обясни защо вкарва партийни активисти на ДПС в областните управи, като се позовава единствено на това, че "спазва законите и Конституцията" и "разполага с такъв кадрови ресурс".

"Как може един човек да изпълнява две държавни длъжности, след като спазвате Конституцията и законите", попита Петров, който цитира Закона за администрацията, забраняващ на областни управители да заемат позиция в друга институция.

  • Проверка в Търговския регистър показва, че Севджан Съдкъев е и съсобственик в "Ясмина Трейд" ООД, регистрирано в гр. Цар Калоян.
  • В имуществената си декларация от 2023 г. той е посочил, че е дал заем на собствената си фирма в размер на над 450 000 лв.

Димитър Главчев се оправда с това, че законът дава на Съдкъев едномесечен преходен период, в който той ще има възможност да се освободи от несъвместимостта си.

"Ако има такава след изичането на един месец, той ще бъде освободен като областен управител", каза Главчев.

Петър Петров му препоръча да не прави толкова смели прогнози за дейността на парламента за месец напред, след като не е ясно дали ще просъществува толкова дълго.

"Начинът на вземане на тези решения е проблем, защото засилва съмненията в българската общественост. Някой се опитва да обезпечава провеждането на следващите избори в полза на ДПС", каза още депутатът от "Възраждане".

Аргументът на Димитър Главчев, за който (без изненада) беше подкрепен от Хамид Хамид (ДПС), беше иронично припомняне на друг скандал около ГЕРБ - подадената оставка на Делян Добрев като депутат, която не беше приета от 44 Народно събрание през 2017 г.

  • Тогава решението за запазването му в парламента, доминиран от ГЕРБ, беше атакувано пред Конституционния съд и той се произнесе, че действително депутатите са извършили нарушение, като са отказали да го освободят.
  • Причината: Народното събрание не може да нарушава "свободната воля" и правото на "свободен избор на професия" на някого при изрично заявено желание.
  • Дори след решението на КС Делян Добрев си запази депутатското място, защото междувременно някой го посъветва да оттегли оставката си, предвещавайки какъв ще е изходът от делото.

Севджан Съдкъев трябваше да бъде освободен от позицията в АППК в сряда, когато без предупреждение внесе оставката си в Народното събрание - органа, който го е избрал.

Пленарната зала обаче отказа да изпълни искането му, след като мотиви за него не бяха посочени, а самият той не присъстваше, за да обясни какво го е накарало да се откаже от длъжността.

В същия ден парламентарната група ДПС се разцепи на две части, след като Делян Пеевски и Ахмед Доган влязоха в открит конфликт.

Оказа се, че никой друг освен ГЕРБ няма намерения да подкрепя кадровите им решения, дори да са сервизни.

Има три потенциални изхода от тази ситуация:

  • ГЕРБ и ДПС да намерят отнякъде недостигащите гласове за освобождаването на Севджан Съдкъев от Агенцията по приватизация и да внесат оставката му повторно в следващите 2-3 седмици;
  • ДПС да си намери още 4 липсващи гласа, за да внесе жалба до Конституционния съд и да отмени по-ранния отказ на парламента да освободи Съдкъев - доста тежка процедура, която ще направи скандала около разпределението на постовете в областните управи още по-нелеп;
  • Съдкъев да се оттегли като областен управител или да бъде уволнен, защото срокът за прекратяване на несъвместимостта му вече ще е изтекъл.

В изказването си срещу оставката му Костадин Костадинов лансира собствена версия - че Делян Пеевски може да е принудил Съдкъев да подаде оставка, за да сложи свой лоялен кадър в Агенцията.

Малко по-различно твърдение беше повторено и в петък от Петър Петров: "Причината той да бъде освободен е, за да се промени начинът на вземане на решения в тази агенция, с оглед ДПС да може да извършва приватизационни сделки и контрола върху тях".

Не е ясно доколко "Възраждане" разполагат с вътрешна информация и доколко се възползват от слабостта на ДПС.

Това, което е видимо, е, че Движението бърза да влезе във втория ешелон на изпълнителната власт на всяка цена.

А Димитър Главчев няма никакви съпротивителни сили срещу тази амбиция дори когато се налага да поеме всички репутационни щети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Доц. Киселова: КС може да отмени утре части от решението за избopа нa Атанасова и Белазелков

Конституционният съд решава утре за избора на Атанасова и Белазелков

20:32 - 08.07.2024
Важно днес

Байдън иска край на драмата около номинацията му с писмо до Конгреса

Байдън изпрати писмо до демократите в Конгреса и поиска "да се сложи край" на въпроса за кандидатурата му

19:40 - 08.07.2024
Политика

Пеевски топи Доган пред западни посолства за връзки с Русия

Писмо, подписано от Станислав Анастасов, обвинява почетния лидер в "хибридна атака срещу демокрацията"

19:00 - 08.07.2024
Живот

С черна лента и през сълзи украинката Елина Свитолина отбеляза победа на Уимбълдън

Украинската тенисистка разказа на корта за трудността да играе днешния мач след новините от родината ѝ

17:51 - 08.07.2024
Важно днес

Макрон не прие оставката на Габриел Атал на фона на политическата безизходица

Министър предупреди за риск от "финансова криза" след резултата от изборите

17:01 - 08.07.2024
Важно днес

Пеевски се оплака от натиск на Чакъров над областни структури

Местни лидери ще подават жалби, Пеевски кани Доган на среща през медиите

16:10 - 08.07.2024
Важно днес

За първи път: Съдът в Страсбург отмени решение срещу България за смяна на пола

Жалбоподателят сега ще трябва да върне на държавата обезщетението от 7500 евро

15:52 - 08.07.2024