Как годеницата на Борис Джонсън обезглави хитрецa Къмингс Снимка: © Getty Images

Някои се отдават на кариерата си, други - на отглеждането на децата. Някои са политически ангажирани, други предпочитат да странят от професионалната сфера на своя партньор.

Но никога досега в новата история на "Даунинг Стрийт" 10 не е имало по-влиятелна и политически активна личност от Кари Саймъндс - 32-годишната годеница на Борис Джонсън, майка на 7-месечно бебе, бивш главен PR на Консервативната партия.

Саймъндс застана в центъра на вниманието на британските медии, след като изненадващо главният съветник на Джонсън - Доминик Къмингс - беше принуден да напусне поста си без предизвестие.

Снимките, в които се вижда как той си тръгва от "Даунинг стрийт", понесъл кашон с вещите си в ръце, обиколиха световните медии - иронично аналогово уволнение за човека, който смяташе, че държавата трябва да се управлява като инвестиционен фонд с анализ на големи бази данни.

Смятан за "злия гений" зад победата на референдума за Brexit, "мозък" на задкулисните операции в кабинета на консерваторите, той стана жертва на "Нощта на дългите токчета" - както The Article описват акцията на Кари Саймъндс и още две от съветничките на Джонсън срещу опитите за поставянето на премиера под контрол.

Задържането на Къмингс на власт досега е цяло чудо - по време на първата вълна от пандемията той провокира масово негодувание заради нарушаването на карантинните правила и невъзмутимия отказ да се извини. Отношенията му с медиите бяха стигнали критично ниско ниво, довело до показен бойкот на брифингите на кабинета.

За последно Къмингс направи опит да прокара назначението на своето протеже Лий Кейн начело на цялата администрация на министър-председателя. Кари Саймъндс е човекът, който слага край на амбициите му.

Бившата ръководителка на медийния екип на Консервативната партия е поискала от Джонсън да избере друг кандидат за ключовия пост, защото има спешна нужда от по-добър съветнически екип.

Комуникационната стратегия на Къмингс и Кейн е отхвърляна не само от нея, но и от много министри и влиятелни депутати от управляващата партия.

Саймъндс е убедила Джонсън в това, за което колегите му говорят от една година - че администрацията се управлява неколегиално и погрешно, както и че премиерът не получава адекватна подкрепа от съветниците си.

"Кой би помислил, че Кари Саймъндс ще сложи край на провалите на Къмингс. Свалям й шапка", казва консервативен депутат пред "Гардиън".

Намесата на годеницата на премиера във вътрешната битка за власт е нещо ново за британския политически пейзаж.

"Кари Саймъндс не е просто обичайната партньорка на политик. Борис Джонсън се познава с нея заради работата й в Консервативната партия. Тя беше шеф на комуникационния екип на партията, тя е сериозен активист в сферата на опазването на околната среда. Тя познава много добре доста от важните личности в партията. Затова би било твърде странно, ако не се беше намесила по някои от тези въпроси", казва Тим Монтгомъри, бивш съветник на консерваторите пред Скай Нюз.

"Къмингс накара хората да се почувстват като глупаци": Монологът, който свали водещата на Newsnight

Не всички консервативни коментатори са във възторг от съзряването й като фактор на най-високо ниво. Тhe Spectator публикува саркастичен коментар на тема "възхода на управлението на фустите". (Съпругата на уволнения Доминик Къмингс - Мери Уейкфийлд е един от старши редакторите на изданието).

"Ако Саймъндс раздава команди на "Даунинг стрийт" 10, не е заради някогашната й работа и квалификации, а защото е годеницата на премиера. Това е доста недостоен начин да управляваш правителството - и вероятно ще означава, че хората, които искат да влияят на министър-председателя, ще се опитат да привлекат симпатиите на Кари... Твърди се, че Саймъндс лично се обаждала на журналисти и информирала медиите. В какво качество?", пита авторката на статията Мелани Макдона.

В исторически план, Саймъндс прави революция в ролята на своеобразна "първа дама" на Великобритания. Никога по-рано партньорите на премиерите (мъже или жени) не са си позволявали да влияят толкова пряко на структурата на управлението.

Съпругата на Дейвид Камерън Саманта, която също беше бременна и роди дете по време на мандата на мъжа си, се занимаваше със собствен бизнес. Твърди се, че тя е оказала влияние за промяната на отношението му към гей браковете.

Сара Браун - жената на Гордън Браун - също е бивш PR, но по време на управлението му се занимаваше с благотворителност. Чери Блеър продължи да работи като адвокат, докато съпругът й Тони Блеър оглавяваше правителството.

Връзката на Кари Саймъндс и Борис Джонсън стана публично достояние през септември 2018, докато бъдещият премиер беше женен за втората си съпруга Марина Уилър (майка на четири от децата му).

Двамата се познават още от 2012 г., когато той водеше предизборна кампания като кмет на Лондон.

Премиер с морал на "улична котка"? Борис Джонсън и нежния пол

мята се, че Саймъндс е изиграла важна роля в опита да промени публичния му имидж - значително по-представителен в сравнение с по-ранния му небрежен период. Джонсън видимо отслабна през 2019, когато стана премиер. Дори прословутата му хаотична прическа е с една идея по-подредена, отколкото преди година.

Наричат я "херцогинята на Даунинг Стрийт" както в препратка към сходството в модния стил на Кейт Мидълтън, така и заради растящата й роля зад кулисите на "Даунинг стрийт" 10.

Саймъндс има свой личен съветник по комуникациите - бившата ръководителка на PR-а на ITN Сара Вон-Браун, която й помага в работата с благотворителни организации.

Интуицията й в политиката и медиите сякаш се предава по наследство. Баща й е съоснователят на Independent Матю Саймъндс, а майка й е един от юристите на вестника Джоузефин МакАфи. Кари се ражда от извънбрачната връзка - по това време и двамата й родители са женени за други партньори.

Майка й я отглежда сама в Лондон, а баща й осигурява финансова издръжка. Кари учи в частната гимназия Годолфин и Латимър в Хамърсмит, западен Лондон, след което завършва история на изкуството в университета в Уорик. Първоначалните й интереси са в сферата на театъра и киното - през 2007 г. тя се явява на кастинг за филма "Изкупление" с Кийра Найтли. Неуспешният й старт като актриса я кара да потърси нова кариера - така през 2009 г. става част от пресцентъра на Консервативната партия.

На 29-годишна възраст поема ръководството на комуникационния екип. Оттогава датират отношенията й с някои от най-влиятелните фигури в управлението.

През април 2020 г. Кари Саймъндс роди първото си дете - Уилфред от връзката си с Борис Джонсън, малко след като той се възстанови от усложненията след прекаран Covid-19.

"Правителството още няма и една година на власт. Докато отбележи първия си рожден ден на 12 декември, страната може би тъкмо ще излезе от новия локдаун. Борис Джонсън няма как да благодари на Кари Саймъндс за това, но годеницата му е права в интуицията си, че Джонсън трябва да се промени, ако иска да оцелее в следващите 4 години", пише The Article.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024