Днес (21 ноември) се провежда балотажът на президентските избори, който изправя Румен Радев срещу Анастас Герджиков. Действащият държавен глава получи по-голяма подкрепа на първия тур преди седмица, а ректорът на Софийския университет е догонващият претендент.

Гласуването започна в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 ч. вечерта. Ако и след този час избиратели продължават да чакат пред местата за гласуване, членовете на избирателните комисии ще им позволят да дадат вота си. Изборният ден трябва да приключи най-късно в 21 часа.

Вторият тур на президентските избори би трябвало да избегне всички досегашни затруднения на гласоподаватели с машините за гласуване. 

За разлика от вота седмица по-рано - сега процедурата е сведена до много кратка и ясна поредица от действия. Новините за "изядени разписки" в знак на протест срещу правилата едва ли ще се повторят.

Избирателите, които гласуват в секции с машини, ще получат бяла смарткарта от членовете на комисията. Тя трябва да се постави в долния отвор на машината с чипа нагоре.

На екрана на устройството ще се появи директно бюлетината за президентските избори с три възможни опции - избор на кандидатската двойка Румен Радев & Илияна Йотова, избор на кандидатската двойка Анастас Герджиков & Невяна Митева, или избор "Не подкрепям никого". Поредните номера пред имената на кандидатите ще са същите, както и на първия тур от 14 ноември.

Гражданинът избира една от възможностите и преминава напред с бутона "Преглед". 

Системата ще покаже още веднъж предпочетения от него избор и ще му даде две възможности - или да потвърди вота си с натискане на бутона "Гласуване", или на бутона "Промени избора", ако види грешка. 

При "Гласуване" машината ще разпечата само една разписка от вота и ще издаде звуков сигнал. 

След като се чуе сигналът, избирателят може да вземе разписката и да се увери, че гласът му е отразен правилно чрез нея, след което да я сгъне, да я пусне в непрозрачната кутия и да върне смарткартата. 

ЦИК пусна и онлайн-симулатор, чрез който хората могат да изпробват системата на машината. 

Секциите с машини в страната на 21 ноември ще са 9399, като в 2121 от тях ще има по две устройства заради по-големия брой на регистрираните избиратели. 

В чужбина този път ще се гласува с машина в общо 208 секции, като в 136 от тях машините ще са по две. Актуалният списък със секциите извън България може да се види тук.

Хората, които са под карантина заради Covid-19 още от миналата седмица и срокът на изолацията им продължава, няма да подава заявления за гласуване на 21 ноември - те автоматично ще се вклчючат в списъците за подвижни урни. 

Карантинираните хора между двата тура могат да подадат заявление за гласуване у дома, и ще бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия, ако на територията на населеното място, в което са карантинирани има образувани подвижни избирателни секции. 


"Една машинка, която има някаква си програмка": Как ЦИК реши да се броят 100% разписки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"