Какво е общото между Камала Харис и кокосовите палми Снимка: © Getty Images

Какво общо има Камала Харис с кокосовите палми?

Вицепрезидентката на САЩ се превърна в истинска "кралица на миймовете", след като президентът Джо Байдън се отказа от изборната надпревара за втори мандат и посочи нея като желан наследник, който да се изправи срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Почти невъзможно е човек да не е попадал вече на клипчета в социалните мрежи с "падащи" от дърво хора, на колажи и миймове с образа на Харис и кокосови дървета, кадри със заразителния ѝ смях и една реплика: "Да не мислите, че току-що сте паднали от кокосова палма?"

Представители на Gen Z в мрежата изглеждат направо обсебени от шегите с вицепрезидентката, а кампанията ѝ по пътя към Белия дом вече си има кодово име - "Операция Кокосова палма".

Репликата, която стана толкова вайръл, не е грешка в превода, но извадена от контекста звучи странно - и точно това я прави смешна за младежите. Думите са от реч на Харис през май 2023 г. на събитие в Белия дом за насърчаване на равенството в образованието за младите хора и политики за възможностите пред латиноамериканското население. Вицепрезидентката всъщност цитира своята майка, която понякога казвала на нея и сестра ѝ, когато им се кара: "Какво ви става на вас, младите хора? Да не мислите, че току-що сте паднали от кокосова палма?".

Харис обяснява и какво има предвид, когато споменава думите на майка си: "Вие съществувате в контекста на всичко, в което живеете, и на това, което е било преди вас".

Цитатът се превърна в сатиричен лозунг в подкрепа на вероятния кандидат-президент на демократите. Оттам и името на кампанията ѝ в мрежата - "Операция кокосова палма".

Забавната реплика вдъхнови потребители в TikTok и Instagram, които показаха креативност, и буквално заляха платформите с всякакви варианти, препращи към думите. Откъсът от речта на Харис беше добавен в редактирани версии на песни от световни изпълнители като Тейлър Суифт, Бийонсе, Queen, Ариана Гранде.

@floptropica.news47 #coconuttree ♬ original sound - Floptropica News

Вълнението не е само сред американските младежи, клиповете на Харис се създават и разпространяват от потребители от цял свят, като са вайръл и в българските онлайн среди.

Репликата за "кокосовата палма" е може би най-известният запис в съкровищницата от миймове на вицепрезидентката, но безспорно не е единственият. След оттеглянето на Байдън стари "емблематични" моменти с Харис отново придобиха популярност в интернет пространството - като видео, в което тя казва колко много обича Gen Z поколението, или друго, в което споделя за страстта си към диаграмите на Ван (нагледно представяне на логически отношения между крайни множества, методът е кръстен на Джон Вен - английски логик и философ - бел.ред.).

@allanthedoll We did it Joe #kamala #kamalaharris #politics #president #vicepresident ♬ original sound - Allan

Камала е "brat" жена

Екипът на вицепрезидентката бързо и умело забеляза ентусиазма в социалните мрежи и реши не само да приеме миймовете, но и да се включи във вълната. Официалната страница на предизборния щаб на Харис в платформата X смени корицата на профила си в тон с тенденцията "brat", която се превърна в най-големия поп културен феномен това лято.

Това се случи, след като британската поп звезда Charli XCX - инициатор на цялата мания, изрази подкрепата си за Харис, като написа в профила си в X: "Камала е brat момиче".

Темата получи широко медийно отразяване в САЩ. Стигна и до ефира на CNN, в който коментатори се опитваха да обяснят на зрителите цялата Gen Z мания около американската вицепрезидентка и какво точно означава твърдението, че тя е "brat".

Защо е важно?

59-годишната Камала Харис предлага драматична промяна в номинацията на Демократическата партия. Тя потенциално ще замени 81-годишния Джо Байдън, който се оттегли от президентската надпревара заради притеснения, свързани с възрастта му и способността му да служи като държавен глава втори мандат.

Възрастта се оказа централен въпрос в предизборната кампания в САЩ, а способността на Харис да си играе с миймове може да привлече повече млади американци да гласуват. Отделно тя може да промени и традиционно скованата комуникация в този тип политически кампании, пише изданието Axios.

Активната интеракция с Gen Z, макар и индиректна, допълнително подчертава и контраста между Харис и Тръмп, който сега официално е най-възрастният кандидат за президент в историята на САЩ - на навършени 78 години. На предишния вот Байдън беше на навършени 77 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024