"Кешът в Конституцията" се оказа новата кауза на "родолюбците" около ВМРО

"Кешът да бъде записан в Конституцията"... това се оказа най-новата кауза на поредната "родолюбива гражданска инициатива", създадена три месеца преди европейските избори.

Начело застава Кузман Илиев, а зад него стоят и добре познати фигури като Александър Урумов, който гравитираше едновременно около ВМРО и около т.нар. "Консервативно-патриотичното движение" на Недялко Недялков, Петьо Блъсков, Николай Бареков, Станислав Недков-Стъки и др.

Представянето на движението "България може" на Илиев е станало на 28 февруари в присъствието на Красимир Каракачанов и няколко бивши депутати от коалиционните партньори на ГЕРБ в кабинета "Борисов 3" - Славчо Атанасов (бивш кмет на Пловдив), Милен Михов, кмета на Елин Пелин от ВМРО Ивайло Симеонов и др.

Инициативата "България може" си поставя три по-конкретни цели:

  • "меморандум на експерти" за предоговаряне на Зелената сделка
  • записване на правото на разплащания в брой в Конституцията заради "опасността от дигиталното евро"
  • промяна на политиката за военна подкрепа на Украйна, която била "антидипломатическа" и противоречаща на "голяма част от българите, които не искат да участваме във война с Русия".

Ако първата и последната точка са добре познати линии на атака в посланията на партии като ВМРО, темата за "кеша в Конституцията" се появява по необясними, на пръв поглед, причини сред топ приоритетите.

Още през май 2023 г. Илиев е учредил сдружение на име "България може сама", в чийто управителен съвет членуват неговият брат Мартин Илиев и адвокат Гинка Христова Тодорова.

  • Прави впечатление, че Христова е и в съвета на директорите на "Правен свят" ЕАД.
  • Това е дружеството, което до 2017 г. издаваше едноименния сайт - една от най-активните специализирани медии за юридически новини с критичен поглед върху работата на прокуратурата и ВСС.
  • В края на 2017 г. то се сдоби с нов собственик (тогава и Христова влиза в СД), който рязко обърна редакционната му политика и назначи за главен редактор Веселин Иванов - бъдещия шеф на пресцентъра на Иван Гешев като главен прокурор, който оглавява дирекцията за Публични комуникации и при Борислав Сарафов. От 2021 г. сайтът "Правен свят" не съществува, но дружеството още не е закрито.

Самият Кузман Илиев има опит като водещ на предавания за финанси и икономика по Bloomberg TV Bulgaria, Нова ТВ и ТВ Европа заедно с Владимир Сиркаров.

Кариерата му в медиите обаче беше изненадващо прекратена през 2020, а през 2021 г. също толкова изненадващо Илиев се появи в листите на ВМРО за парламентарните избори (на фона на по-ранни неофициални спекулации, че може да бъде кандидат-депутат на ГЕРБ заради близостта с Георги Харизанов).

За последно, през юли 2023 г. Илиев стана председател на Съюза за стопанска инициатива - бизнес организацията, създадена от Алексей Петров, само няколко седмици преди Петров да бъде убит на 16 август 2023.

Оказва се, че Кузман Илиев не е единственият кадър, приближен на ВМРО, който настоява за конституционно закрепване на плащанията в брой.

Това е направил и бившият министър на околната среда Нено Димов в качеството си на председател на "Консервативния институт", в писмо до Народното събрание от ноември 2023.

Внезапната тревога за кеша като човешко право се обвързва по необясними причини с проучванията на Европейската централна банка за създаване на електронно евро като допълнение към евровите банкноти - същия мотив, който присъства и в манифеста на Кузман Илиев и "България може".

В писмото на Димов до НС се прави внушение, че "първоначално електронното евро и други подобни средства за плащане ще се представят като алтернатива, но постепенно ще бъде направен опит да се наложат като единствени", а това щяло да доведе до "мониторинг на целия живот на един човек от ЕЦБ - контрол, който досега не е можела да осъществява нито една диктатура".

Това твърдение е представено без каквито и да е аргументи - вместо това оплакванията от несъществуващата централизирана криптовалута се обвързва с реалните проблеми с високите банкови такси в България. В крайна сметка "Консервативният институт" предлага "правото на плащания в брой (правото на кеш) да бъде включено в Конституцията на Република България", докато по същото време текат обсъжданията по съдебната реформа.

Нито в България, нито в ЕС има забрана за ползване на пари в брой - единствено има таван за транзакциите заради мерките срещу прането на пари.

  • България има национален закон, който казва, че трансферите над 10 000 лв. могат да се извършват само по банков път.
  • За сравнение - наскоро ЕП и държавите членки се съгласиха за общ лимит на плащанията в брой, който е двойно "по-щедър" от нивото в България, т.е. 10 000 евро.

В инициативата на Кузман Илиев влиза и Александър Урумов, който беше сред водещите активисти против Истанбулската конвенция и "джендър идеологията". Той също беше кандидат-депутат на ВМРО през 2021. Преди това беше част от екипа на Красимир Каракачанов, когато той бше министър на отбраната в третия кабинет на ГЕРБ. През 2009 г. е осветен като агент на Държавна сигурност с псевдоним "Абел". Комисията по досиетата го провери тогава в качеството му на директор на пресцентъра на БНБ.

През януари 2023 г. Урумов беше част от инициативен комитет за референдум с три цели:

  • срещу приемането на еврото като национална валута на България ("преди доходите на страната да се изравнят със средните в ЕС")
  • за запазване на въгледобива и ТЕЦ-овете + за "изграждане на нови ядрени мощности в Белене и Козлодуй"
  • забрана на "ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България".

В регистъра на Народното събрание се вижда, че уведомлението за референдум е внесено през януари 2023 и крайният срок за внасяне на евентуалната подписка е изтекъл през април 2023, т.е. подписите са събирани паралелно с предизборната кампания за 49-о НС. Няма обаче данни тя да е внесена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024