Как концертната зала в Амстердам стана фризьорски салон заради Covid Снимка: © www.concertgebouw.nl

"За първи път от 1888 г. двама фризьори са солисти на оркестъра в главната зала на Концертгебау в Амстердам" - и това не е шега.

Музиканти, артисти и други културни дейци в Нидерландия решиха да организират оригинален протест срещу строгите пандемични мерки в страната, които засягат концертни зали, театри, галерии и др.

Преди дни правителството на Нидерландия реши да отпусне локдауна, който действа вече цял месец, но само за обекти като фризьорски салони, фитнес зали и магазини за търговия на дребно.

Баровете и ресторантите остават затворени - но същото се отнася и за културните обекти.

Това доведе до идеята на управителите на иконичната концертна зала в Амстердам да превърнат сцената си в импровизиран фризьорски салон, за да може оркестърът да се върне към репетиции.

Българският цигулар Веско Ешкенази също се включи в акцията:

"Тъй като след едномесечния локдаун тук, зали, театри и музеи още не са отворени за публика, а фризьорските салони например са, поканихме двама чудесни фризьори да подстригват в Концертгебау, на сцената, а в същото време ние свирехме за тези техни клиенти, които случайно се оказаха наша публика. Така слушането на музика бе напълно позволено! Извън шегата, надявам се скоро да видим отново публика в красивата ни зала! На добър час на всички колеги!", пише той в профила си във Facebook.

Директорът на Концертгебау Симон Реининк коментира пред Associated Press, че не вижда нито една причина за задържането на най-тежките ограничителни мерки за сектора на културата.

"Показахме през последните 2 години, че е много безопасно да се отиде на концерт или на музей. Всъщност, това е нашата професия - да организираме присъствието на големи групи хора. Знаем как да се справяме с това и го правим по много сигурен начин", казва той.

Оркестърът на концертната зала е изпълнил Симфония No. 2 от американския композитор Чарлз Айвс, докато двамата фризьори подстригват "клиентите" си на централната сцена.

Същата акция се повтаря и в музея на Винсент Ван Гог, който се намира в близост - фризьор е подстригал десетина посетители, а други десет души са си направили маникюр, докато разглеждат картините на художника.

"Разбирам защо правителството отвори фитнесите, но човек има нужда и от умствени тренировки, а музеят е мястото, в което хората все повече идват, за да открият малко дълбочина или смисъл в живота си. А темата за психичното здраве е особено важна за нашия музей", казва управителката на институцията Емили Горденкер.

Theaterhuis в Амстердам оргнаизира театрална постановка с публика в компанията на няколко фризьори - отново за да подчертаят абсурдността на ограничителните мерки.

Министърът на културата на Нидерландия Гунай Услу отбеляза "креативния начин, по който секторът привлича внимание към ситуацията".

"Разбирам призива за помощ и знам, че артистите искат да покажат красивите неща, които могат да ни предложат. Но отварянето на обществените места трябва да стане стъпка по стъпка. Културата е на високо място в нашия дневен ред", пише тя.


Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023