Как МВР допусна агитка на "Възраждане" да спре прожекция на LGBT-филм в "Одеон"

Група мъже с тениски на "Възраждане" - сред които и депутат от партията - са провалили прожекция на филм от LGBT-фестивала "София прайд филм фест" въпреки присъствието на полицейски служители пред сградата на кино "Одеон".

Свидетели на инцидента казват, че десетина души от агитката са успели да уплашат присъстващите и служителите на киното, а полицаите са ги допуснали до сградата. В групата се вижда и депутатът от "Възраждане" Славчо Крумов.

"Почнаха да излъчват с телефоните си на живо и да задават заядливи въпроси на хората. Група момичета се страхуваха да си тръгнат, за да не ги набие някой вън", разказва един от очевидците, цитирани от "Офнюз".

След като полицията не реагира на провокацията, организаторите на фестивала се принуждават да отменят прожекцията.

Филмът Close, заради който е събран "протестът", спечели наградата на журито в Кан през 2022 г. Той разказва история на две 13-годишни момчета, чието близко приятелство е разрушено след хомофобски подигравки от страна на съучениците им, а разривът води до фатален край.

От "Възраждане" обаче се появяват с плакати "Внимание, педофилия" пред сградата на киното и лепят листове с надписи "Долу ръцете от нашите деца".

Активистът-бивш кандидат за евродепутат от ВМВО Кристиян Шкварек също призовава на протест срещу "опит да се нормализира и пропагандира педофилията".

От "София прайд филм фест" посочват, че филмът е прожектиран над 10 пъти в България, но сега е "таргетиран от крайнодесни екстремистки групи" само защото е част от техния фестивал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024