Чудо или добра организация - как оцеляха пътниците от огнения ад на летището в Токио Снимка: © ScreenShot

379 души оцеляха като по чудо, след като Airbus A350 на Japan Airlines избухна в пламъци след сблъсък с друг самолет на японската брегова охрана.

17 от тях са ранени, но всички, включително осем деца и екипажа успяха да напуснат горящия самолет живи.

Петима души загинаха във втория Bombardier Dash-8, но авиационните експерти описват като "чудо" спасението на близо 400 пътници в пътническия полет 516.

Какво се случи?

При кацането си самолетът на Japan Airlines се удря в по-малкия Bombardier на бреговата охрана, който е трябвало да достави хуманитарна помощ за пострадалия от силно земетресение полуостров Ното.

Пътниците на борда на Airbus A350 разказват, че са чули мощен трясък от сблъсък, който ги е повдигнал от седалките им. Виждат как предният колесник на еърбъса се чупи и двата двигателя избухват в пламъци.

Единият от тях продължава да работи дори когато пожарните вече се опитват да потушат огъня, а пътниците се евакуират по аварийни пързалки.

Как е организирана евакуацията?

„Кабинният екипаж трябва да е свършил отлична работа. Беше чудо, че всички слязоха“, казва Пол Хейс - британски експерт по авиационна безопасност, цитиран от агенция Reuters.

Професор Греъм Брейтуейт от университета Кранфийлд в Обединеното кралство също изтъква усилията, положени от екипажа и пилотите на борда, за да евакуират успешно всички от горящия самолет.

„Япония има феноменални резултати, когато става дума за безопасност на транспорта“, казва проф. Брейтуейт пред BBC и нарича Japan Airlines „световен лидер“ в безопасността.

„Евакуацията беше успешна и напомня колко много е отишло в обучението на кабинния екипаж. Техният фокус е върху безопасността“, каза той.

Според авиационните експерти - ключов фактор за успешната евакуация на всички пътници на борда е фактът, че пътниците са се спазили инструкциите и не са взели ръчния си багаж.

Пред британската Би Би Си експертът по пожарна безопасност проф. Ед Галеа казва: „Не виждам нито един от евакуираните пътници да носи багажа си със себе си… Ако хората се опитат да вземат ръчния си багаж, това е наистина опасно, защото ще забавят евакуацията “, казва експертът.

Така, според хора от авиоиндустрията, успешната развръзка се дължи на безупречната подготовка на кабинния екипаж, както и дисциплинираността на пътниците, които са спазили указанията.

Японските медии, цитирани от Spiegel, обаче съобщават по-различна информация, като се позовават на пътници. Според тях хората на борда са пренебрегнали инструкциите на кабинния екипаж да останат по местата си с поставени колани.

Някои от тях вече били изправени и дори сами са бутнали вратите, за да отворят пътя към аварийните пързалки, въпреки че не всички изходи били използваеми. Все пак пътниците оставили ръчния си багаж, каквито са инструкциите в подобни ситуации. Ако тази версия се потвърди, може да се окаже, че оцеляването на пасажерите е по-скоро резултат от инстинкт за оцеляване, а не толкова от добра организация.

Причините, довели до инцидента, се разследват

Разследването на самолетната катастрофа вероятно ще отнеме месеци.

Инцидентът стана по време на едни от най-натоварените периоди, когато милиони японци пътуват до родните си градове за новогодишните празници.

Летище Ханеда е третото най-натоварено в света, след тези в Атланта (САЩ) и Дубай, отчита Spiegel.

То обслужва близо 90 милиона пътници годишно.

Някои експерти виждат причината в натовареността на графика му.

Полети като този на бреговата охрана могат да се ползват с приоритет само при много екстремни ситуации, в противен случай делят пистите с пътнически самолети.

Има ли проблем с безопасността на полетите?

2023-та е обявена за една от годините с най-малко инциденти във въздуха, според Федералната асоциация на германската авиационна индустрия.

През изминалите 365 дни са били регистрирани само три инцидента в света, с общо 80 смъртни случая, като нито един от тях не е територията на ЕС.

В същото време са превозени 4,6 млрд. пътници. Въздушният трафик се връща към нивата си отпреди пандемията.

Статистически погледнато, летенето е 218 пъти по-безопасно, отколкото през 70-те години на миналия век, отчита асоциацията.

Според авиационни експерти именно тежък инцидент през 1985 година със самолет на японските авиолинии ги превръща в едни от безкомпромисните по отношение на сигурността.

Тогава самолет на Japan Airlines от Токио за Осака се разбива и загиват 520 от общо 524 души на борда му.

И до днес това се смята за най-смъртоносния инцидент с един самолет в историята на авиацията.

Разследването на инцидента показва, че причината е дефект след ремонт на опашката самолета. Той е извършен от техници на Boeing, а не от авиопревозвача.

Компанията обаче е взела мерки, за да не допуска подобни трагедии. От години тя се нарежда сред най-безопасните в света от Airlineratings.com, специализиран сайт за авиация, както и от експерти по въздушна сигурност.


Самолет се приземи в пламъци в Токио след сблъсък с друг. 5-има души от втората машина са загинали (Обновена)

JAPAN HANEDA CRASH Първа версия: Един от пламналите в Токио самолети не е имал разрешение да е на пистата

Ryanair отчете спад в продажбите, след като Booking и други платформи спряха да предлагат полетите ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024