Снимка: © Getty Images

България гласува за трети път тази година, като на 14 ноември вотът е „2 в 1“ – президентски и парламентарен. Около изборите за 47-ото Народно събрание има много въпроси, които ще се решават в дните след гласуването от лидерите на парламентарните политически сили, а за вота за държавен глава голямата тема е ще има ли балотаж следващата неделя (21 ноември).

За да приключат изборите за президент и вицепрезидент още на първи тур, е нужно да бъдат изпълнени две условия. Първото е избирателната активност да е поне 50%, а второто – за дадена кандидат-президентска двойка да гласуват поне 50%+1 от избирателите. Или както гласи чл. 93, ал.3 от Конституцията: "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели".

Това означава, че гласовете „Не подкрепям никого“ играят важна роля при определянето на резултата от първи тур, тъй като повишават активността, макар да не отчитат гласове за определен кандидат.

Според данните на ЦИК право да гласуват имат 6 708 189 български граждани. Най-малко 3 354 095 от тях трябва да участват във вота за президент и вицепрезидент, за да бъде изпълнено едно от условията за избягване на балотаж.

Това предварително условие беше спазено през 2016 г., когато Румен Радев се яви на избори за първи път. Тогава бяха пуснати над 3,82 млн. бюлетини (57,67% избирателна активност).

На първи тур нито един от кандидатите не спечели над половината гласове, а на втори Радев надделя над кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева с 59,4% подкрепа.

Според „Галъп“ избирателната активност за президентския вот на 14 ноември ще е около 48%. Според „Тренд“ тя може да достигне 53 на сто, а „Маркет линкс“ и „Екзакта“ очакват 58%.

На изборите за президент и вицепрезидент участват 23 двойки, сред които Румен Радев/Илияна Йотова, Анастас Герджиков/Невяна Митева, Лозан Панов/Мария Касимова-Моасе, Мустафа Карадайъ/Искра Михайлова.

Във вота участват още певицата Луна Йорданова, Светослав Витков, Цвета Кирилова, Веселин Марешки, Волен Сидеров, Йоло Денев, Милен Михов, Горан Благоев и др.

Важно е да се отбележи, че при гласуване с машина на екрана на устройството се появяват три опции: Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители; Избори за президент и вицепрезидент; Избори за народни представители. Ако бъде избрана опцията гласуване за парламент, след това няма да можете да се върнете назад и да гласувате за държавен глава, както и обратното.

Как да гласуваме с машина на 14 ноември:

Как и до колко часа можем да гласуваме на изборите днес?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед