Как руските опорки и шумните крясъци завлядаха ефира на БНТ Снимка: © Canva

Приятелска среща между политически физиономии от отдавна забравени партии на фона на шумни крясъци как България водела „несправедлива война“ срещу „Газпром“ и безсрамно обръща гръб на Русия – „единственият съюзник, от който може да очаква добро“.

Не е сюжет от тъп скеч, а съвсем реалния облик на вчерашната петък вечер от екрана на БНТ1. Ако логото на обществвената медия не стоеше в горния ляв ъгъл на екрана, човек можеше да се обърка, че случайно е включил на телевизия СКАТ.

В главните роли на тази трагикомедия бяха Волен Сидеров от „Атака“, Антон Сираков от „Русофили за възраждане на отечеството“ и Димитър Байрактаров от „Коалиция Справедлива България“. А компания им правеха Нели Димитрова от „Изправи се, България“, Димитър Бунов от БНО, Никола Илиев от „Български възход“ и Петър Клисаров от „Пряка Демокрация“. Ако много от изброените лица и партии нищо не ви говорят, не се притеснявайте, всичко е наред.

В главните роли на тази трагикомедия бяха Волен Сидеров от „Атака“, Антон Сираков от „Русофили за възраждане на отечеството“ и Димитър Байрактаров от „Коалиция Справедлива България“. А компания им правеха Нели Димитрова от „Изправи се, България“, Димитър Бунов от БНО, Никола Илиев от „Български възход“ и Петър Клисаров от „Пряка Демокрация“. Ако много от изброените лица и партии нищо не ви говорят, не се притеснявайте, всичко е наред.

Още преди разговорът изобщо да започне, Сидеров се оплака, че днешното издание на „Панорама“ не му харесва особено, тъй като в него няма гости, с които да спори. Той изключи възможността да оборва своите колеги в студиото - голяма част от които не просто познава лично, но са му бивши съпартийци - кадри на „Атака“.

„Как да споря с г-н Сираков, който е бил в „Атака“, с Байрактаров, който също е бил? Чакай да видя кой оттук не е бил в нашите листи...“, каза Сидеров и огледа гостите около него, докато само водещият на предаването Бойко Василев се похвали, че не е бил част от партията.

Байрактаров стигна дори по-далеч, за да декларира своята близост към събеседниците си - нарече ги „приятели“, с които с удоволствие би се обединил да работи.

„Аз щях да бъда много щастлив, ако бях обединен с Нели (Димитрова), с Волен (Сидеров), с адвокат Сираков - какво по-хубаво от това. Ето това е важното“, въодушеви се той.

Представителят на „Коалиция Справедлива България“ вижда подобно обединение като „естествен път, начертан като Млечния“, който много скоро всички ще разберат и последват.

БНТ и проруските тролове - (не)очаквано абсурдна комбинация

Този път обаче най-вероятно минава през Русия, която по-голямата част от кандидат-депутатите в студиото разпознаха като верен съюзник на България.

„Ние имаме един външнополитически съюзник и това е Руската федерация в момента. А ние изгонихме 70 дипломати, вместо да изгоним американския посланик. България трябва да запази съюза си с Русия, защото това е единственият наш съюзник, от когото можем да очакваме добро - така, както сме го получавали“, издекламира Сираков.

Е, това може и да не ви звучи съвсем адекватно на фона на случващото се през последните месеци. През април руският енергиен гигант „Газпром“ спря едностранно доставките на газ за България, след като страната не прие ултиматума на Кремъл да плаща за газ в рубли. Макар Сираков да намира за близки отношенията между София и Москва, България попадна в руския списък с „неприятелски държави“ заради реакцията ѝ относно войната в Украйна. И така нататък.

Именно този военен конфликт се оказва една от големите заплахи за България според Волен Сидеров - но не заради действията на Русия, а заради тези на САЩ и ЕС. Той обвини „големите сили“, че са направили страната ни „фронтова линия“, която много скоро ще оставят да се оправя сама. И, разбира се, единственото решение това да бъде избегнато е като всички погледнем към Русия и не враждуваме с нея.

Неговият опонент в изборите, „приятел“ в студиото и представител на партия с името "Русофил за възраждане на България", за да подкрепи тази идея, гордо заяви: „Не искаме чужди влияния в България“.

На целия този разговор му липсваха само две неща, за да бъде максимално автентичен – един символ „Z” за украса, както и визита от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който липсваше от приятелската компания.

Близо едночасовият разговор обаче не се изчерпа само с проруски опорки, тъй като и другите участници в дебата имаха своите звездни моменти.

За Нели Димитрова от „Изправи се, България“ това включваше благодарности към Мая Манолова, която е „позволила“ на майките от „Системата ни убива“ да влязат в политиката, тъй като те са намали за кого друг да гласуват на предстоящите избори.

За Нели Димитрова от „Изправи се, България“ това включваше благодарности към Мая Манолова, която е „позволила“ на майките от „Системата ни убива“ да влязат в политиката, тъй като те са нямали за кого друг да гласуват на предстоящите избори. Като най-важната тема на тяхната политическа кампания Димитрова посочи: „влизането във властта" и след това поясни, че то трябва да се случи, за да „започнат да се решават проблемите на обикновените хора“.

Никола Илиев говореше за демографската криза и нуждата от комплексни решения, но едва ли някой помни това, тъй като представителят на „Български възход“ на няколко пъти беше прекъсван от Сираков, който се беше заел с мисията да разобличи партийния им лидер Стефан Янев като „натовски генерал“.

А звездният момент на Димитър Бунов, който може би е крайъгълния камък на цялата предизборна кампания на БНО, е фактът, че в листите им вече присъстват „чисти и нови лица“ – драстична разлика, изглежда, от миналогодишните избори, на които БНО беше мандатоносител на "лятото" на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

За други обаче предизборната кампания не се е променила чак толкова и те посегнаха към няколко миналогодишни лозунга за пандемията, маските и ваксинациите. Байраткаров се оплака, че по "големите медии" (като изключи БНТ от сметките) се изявяват хората, които са направили България най-бедната страна.

Той увери, че "истинските хора" са именно в студиото на "Панорама", а сред тях видя и "истински герои" - като Волен Сидеров, който по думите му е бил "първият човек, който отиде в църквата, доказвайки че пред Бог не можеш да ходиш маскиран".

Разговорът между политиците беше толкова лишен от фокус, че в един момент обясненията как Западна Европа се намира в лошо положение препратиха чак до периода на Великото преселение на народите и Римската империя.

И все пак нека не забравяме, че петъчното издание на „Панорама“ е част от предизборната кампания, която официално започна на 2 септември. А колоритните червени лица в ефира на БНТ достигнаха до зрителите с любезното съдействие на 45-ото Народно събрание и по-специално – „Има такъв народ“ (ИТН), на които дължим цялото това удоволствие.

Благодарение на предложението на ИТН за промяна на Изборния кодекс всички партии и коалиции, които участват в избори, имат право на „равно участие“ в обществените медии по време на кампания. Съвсем друг е въпросът дали подобно равноправие, даващо безплатна сцена за изява на всеки политик, може да бъде изтърпяно от зрителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024