Как североизточният вятър донесе фалшива новина откъм Министерския съвет Снимка: © HBO "Chernobyl"

В 23 часа в понеделник, 20 април, Националният оперативен щаб (НОЩ) за Covid-19 дава Среднощен брифинг и ТВ-глич: Няма опасност от Чернобил . Медиите са уведомени в последния момент (което е разбираемо, нали е извънреден), а темата на брифинга не е съобщена. Събитието се излъчва по всички национални телевизии на живо (и с технически проблеми).

В самото начало на продължилото едва 5 минути извънредно събитие генерал Мутафчийски обявява причината: съобщения и слухове в социалните мрежи за евентуална опасност, надвиснала над България, във връзка с пожара в областта на Чернобилската АЕЦ и появата на североизточен вятър и валежи в България.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщава, че лично поискал от премиера Бойко Борисов разрешение за брифинга, защото получил много обаждания с въпроса дали към България се носи радиация от Украйна.

Пожарът в Украйна гори от 4 април, а според главен комисар Николов е изгасен преди 70 часа. През този период в българските медии има множество информации по темата, включително такива за увеличен радиационен фон в района на пожара. Но няма никакви съобщения, свързани с потенциална опасност за България.

При търсене в „Гугъл“, както и чрез приложение за медиен анализ, единствената информация, свързана с думите „радиация“ и „Чернобил“ от последните два дни, е тази за извънредния брифинг. Същият е резултатът и при търсене за седмица назад, включително в жълти медии и сайтове, утвърдени в изфабрикуването и публикуването на неверни новини. А както стана ясно от въпрос на сайта „ПИК“ на брифинга, присъстващите репортери също не са чували за подобна новина. В чужди източници може да бъде намерена информация за възможен пренос на радиационен облак откъм Украйна, но оценките са, че нивото на радиация е ниско или много ниско дори и за областите близо до пожара (виж тук последната оценка на френския институт за ядрена безопасност от 17 април 2020).

При търсене по ключова дума „радиация“ във „Фейсбук“ излизат най-вече информации, свързани с вредното влияние на 5G-мрежата върху човешкото здраве и само два лични статуса по темата „Чернобил“: единият от 20 април, а другият от 7 април. И двата са публикувани от редови потребители – мъже, от североизточна България, с активност на профилите, която подсказва за реално съществуващи хора, а не за „тролове“. Всъщност, статусът от 20 април може дори да се приеме за ироничен коментар, а не за „информация“, но все пак индикира, че такава тема в социалната медия съществува.

Първият статус (от 7 април) е публикуван в групата „Коронавирус COVID-19“, заедно с новина за пожара в Чернобил и завишената радиация в района:
„Не искам да всявам паника, но вятъра е североизточен. В Чернобил има голям пожар от ВЧЕРА . Не е реактора, но гори гора, която е радиоактивна. Не знам за колко време вятъра ще докара тук някаква радиация, но може би е по-добре днес и утре да НЕ се излиза навън и да НЕ се проветрява. Не знам дали радиационният фон се е увеличил в България.“

Под поста има едва няколко коментара, като самият автор е публикувал информация от бюлетина за гама-фона на АЯР, според които проблем няма. Дискусия така и не се е разразила, а споделянията са едва четири (като не във всички случаи е споделен и коментарът на автора). Това показва, че не става дума за типичния ефект „горски пожар“, който е причината социалните медии да представляват благодатна почва за разпространението на дезинформация. От профила на автора става ясно, че той е активен борец срещу Стратегията за детето, а голяма част от публикациите му са в група, наречена „БРЦК – Разбунена София“ (БРЦК, според профила на групата, означава „Българский родителски централен комитет“). Но подобна активност по други теми, включително пожара в Чернобил и радиацията, не се забелязва.

Тъй като проверката е направена през личния ми профил във „Фейсбук“, няма как да бъдат засечени постове, които не са публични или са публикувани в затворени групи. Предвид факта, че „Фейсбук“ е най-популярната социална медия у нас, може да се направи обосновано предположение, че не става дума за някакъв бум на публикации, подобен на този по темата „5G“ или епидемията от коронавирус. Проверката не включва други социални медии, нито приложенията за съобщения. Мои познати разказаха, че са получили съобщения с подобно "предупреждение" от името на БАН, но няма как да се прецени доколко мащабна е била "акцията".

И така, имаме парадокс: опровержение на „фалшива новина“, която не съществува. „Сигурно сте получили по мрежата такива съобщения“, каза генерал Мутафчийски на финала на извънредния брифинг, в опит да обоснове необходимостта от провеждането му. А главен комисар Николов подчерта, че получил „обаждания“, помолил премиера и той разрешил да се свика брифинг. Извънреден. В 23 часа.

Ето и обяснението, дадено от премиера Бойко Борисов, на следващия ден (сбит преразказ): Маса съобщения получихме, че от БАН казват, че имало опасност от радиация. Към 10 часа (вечерта на 20 април - б.а.) се обадих на шефа на НИМХ и му казах, твойте хора разнасяли слуха за опасност от радиация. Той каза, теоретично е възможно, но ще е толкова малко, че машините няма да го хванат. Тогава му казах, ще дадете един брифинг да обясните на хората. Който иска - да знае. Според мен да си информиран, да знаеш, не е грешно. В противен случай можеше да се зададе днес въпроса, учени от БАН казват, а вие защо не информирате хората.

Не знам какви източници на информация използват хората по върховете на държавата, нито какви учебници четат съветващите ги по комуникационни въпроси. Знам обаче, че опитите да се опровергава директно невярна информация често постигат обратния ефект и когнитивната психология е обяснила отдавна и подробно защо. Да не говорим за случай, в който въпросната невярна информация дори не съществува като „информация“, ако приемем, че няколко статуса във „Фейсбук“ и личните съобщения с анонимен произход, не са източници на информация.

Единственият резултат от среднощното упражнение по кризисна комуникация, наречено извънреден брифинг, е че всички българи без изключение вече знаят за „слуховете“, че североизточният вятър и дъжда носят радиация от Чернобил. Но това не е всичко. Темата „Чернобил“ е изключително емоционално натоварена за българската публика – свързана е със ситуация, в която властите укриват информация, с което застрашават здравето и живота на хората.

Да повдигаш точно тази тема, в условията на извънредно положение, на пандемия, на нарастващо недоверие към официалната информация, насърчавано от ширещите се конспиративни теории и дезинформации е комуникационно самоубийство. А по отношение на публиката, сигналът е по-скоро за тревога, отколкото за сигурност – щом ни казват, че няма проблем, за който не подозираме, може би всъщност има проблем, вероятно ще си кажат мнозина. И няма да е изненада ако „мрежата“ изведнъж се напълни с подобни „новини“ в следващите дни. Вече са факт първите публикации, които обвиняват властта, че се опитва да отклони вниманието от смъртта на журналиста Милен Цветков и че насажда страх и паника сред хората.

И ето как некадърният опит да се опровергава нещо, което сама публична сфера очевидно е маргинализирала, създаде "фалшива новина": артикулира от "най-високо място" неоснователни съмнения, като по този начин ги легитимира, популяризира и официализира като тема в медийното пространство; направи това в условията на извънредност, спешност и неотложност, създавайки усещане за тревога; даде повод за бум на конспиративни теории, свързани с мотивите на властите за подобни действия.

Както се казва, с такива комуникатори троловете и манифактуристите на неверни новини ще останат без работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024