Стадион "Българска армия" ще бъде изцяло реконструиран, като ще "върне" част от заградените площи на Борисовата градина за залесяване.

Това става ясно от новата концепция на ЦСКА-София за бъдещето на спортното съоръжение.

Инвестицията се оценява на 90 млн. лв. и е изцяло за сметка на футболния клуб. Имотът се управлява от смесено държавно-частно дружество, създадено през февруари 2023, в което съакционер е Министерството на младежта и спорта чрез "Сердика спортни имоти".

Реконструираният стадион на ЦСКА ще отговаря на критериите от клас IV на Съюза на европейските спортни асоциации, което означава, че в него могат да се провеждат турнирни мачове до ниво "полуфинали на Шампионската лига на УЕФА".

Конструкцията ще е "комбинация от монолитно строителство за сектор „А“, предварително готови сглобяеми елементи за секторите „Б“, „В“ и „Г“ и метална козирка", се казва в информацията на архитектурно-инженерната компания ИПА, изготвила концепцията.

Всички нови места на трибуните ще отговарят на най-високите изисквания на УЕФА за зрителен ъгъл. Седящите места обаче ще бъдат намалени от 22 000 на 16 000, вкл. 80 места за хора с трудна подвижност. Капацитетът ще може и да се увеличи, ако има зони за правостоящи зрители.

Проектът предвижда и цялостно покритие на стадиона с козирка, изградена от материали за "оптимално естествено ослънчаване на игрището".

Стадионът ще е с нова фасадна обшивка с матирани алуминиеви ламели, като е предвидено подобряване на акустиката на съоръжението, която ще ограничи разпространението на шума навън.

Новото осветление и отоплителна система на терена би трябвало да позволяват безпроблемно провеждане на мачове през цялата година, независимо от метеорологичните условия.

Това, което ще се промени около самия стадион, е отварянето на част от оградените терени пред стадиона за публично ползване. Около 20 000 кв.м. ще бъдат върнати към територията на Борисовата градина, предвижда се залесяването им и създаването на достъпна паркова среда за всички посетители, включително за хора с увреждания.

В. "Сега" обръща внимание на това, че "Българска армия" ще остане без собствен паркинг - едно от изискванията за сертификат от УЕФА. На пресконференцията за представяне на концепцията този въпрос остава без отговор.

Вместо това директорът на смесеното дружество "Спортн имоти Българска армия" Данаил Димов казва, че се водят преговори със Столична община за използване на буферния паркинг на метростанция "Стадион Васил Левски" и зоните за паркиране около него.

"Ще изградим този стадион с надеждата зрителите да идват на него с градския транспорт, а не с коли. Водим преговори със Столична община и с "Метрополитен" както за ползване на съществуващите паркинги, така и за евентуално удължаване на работното време на метрото в дните с мачове", казва още той.

Това е вторият опит на ЦСКА-София да предложат проект за реконструкция на стадиона. През лятото на 2022 г. германската компания "Спортфайв" беше представена като стратегически партньор на клуба, но няколко месеца по-късно отношенията с тях приключиха.

Тепърва ще трябва да започне провеждането на съгласуване с общината и държавата, за да получи зелена светлина за строежа. Архитектите обаче смятат, че това може да стане още през есента на 2023 г., а изпълнението да приключи до 2025.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024