Той е 36-годишен, роден е в германската провинция Баден-Вюртемберг и няма румънско гражданство. Въпреки това говори езика на новата си страна без грешки и без акцент. Доминик Фриц беше избран за кмет на третия по големина град в Румъния - Тимишоара. Законодателството разрешава на всички граждани на ЕС да гласуват и да се кандидатират за кметове там, където живеят.

Фриц има постоянно местожителство в Тимишоара само от една година. Роден е в семейство на учители, едно от общо 8 деца. Завършил е политология в Университета в Констанц, Германия, има магистратура от Йоркския университет, Великобритания. Говори четири езика, свири на виолончело и пиано, композира хорова музика.

Идва в Тимишоара за първи път през 2003 г. като доброволец в дом за сираци, става ясно от репортаж на Кено Версек в "Шпигел". Връща се три години по-късно, когато се включва в социална програма за грижи за възрастни с психични заболявания. Оттогава Фриц посещава Румъния често, включително при големите антикорупционни протести през 2017.

На 27 септември Доминик Фриц спечели почти два пъти повече гласове от тези за досегашния кмет на Тимишоара Николае Робу, управляващ от 8 години. Германецът изгражда кампанията си върху обещание за въвеждане на електронна администрация в полза на гражданите, край на шуробаджанащината и злоупотребата с власт, прозрачно управление и по-близка връзка с гражданите.

Победата му е една от големите изненади на местните избори в Румъния.

Кандидат е на коалицията "USR-PLUS" (абревиатура от имената на двете участващи партии "Съюз Да спасим Румъния" и "Партия на свободата, единството и солидарността"), чиито лидери са Дан Барна и бившият еврокомисар на Румъния Дачиан Чолош. Обединението в защита на гражданските права и екологията вече се утвърждава като трета политическа сила в страната.

Въпреки че досега коалицията не изпъкваше в социологическите проучвания, успя да спечели важни победи на местните избори.

Подкрепяният от тях кандидат Никушор Дан (50-годишен, доктор на математическите науки от Сорбоната, бивш лидер на USR) беше избран за кмет на столицата Букурещ. Дългогодишен активист, Дан също заложи на програма за премахване на корупцията и устойчиво развитие на града.

В Търгу Муреш - община с голямо население от унгарски произход и честа сцена на конфликти, провокирани от националистически фракции - кметските избори бяха спечелени от унгарския археолог Золтан Соос.

Националлибералната партия на президента Клаус Йоханис също бележи относително добри резултати въпреки критиките заради неспособността на властите да се справят с коронавирусната епидемия през последните месеци. Изглежда, че все още партията печели гласовете на хората, които не биха пуснали бюлетина за Социалдемократите след края на управлението им.

Както Spiegel определя лявата партия, изгубила властта след вот на недоверие през 2019 - това е "сбор от стари партийни функционери, националисти и корумпирани местни феодали, в чийто мандат се изостри борбата срещу корупцията". Последните местни избори сложиха край на десетилетни мандати на някои от "вечните" кметове-социалисти.

Кено Версек коментира, че изборите в Румъния се вписват във важна регионална тенденция, която обхваща и България.

Още 300 творци се присъединиха към искането за оставки на властта

"От известно време нараства недоволството срещу предимно авторитарните и корумпирани правителства в източноевропейските държави членки на ЕС и региона на Западните Балкани. Нещо подобно преживява и България с масовите протести срещу системата на премиера Бойко Борисов. Неотдавна в Черна гора също се случи историческа смяна на властта - партията на несменяемия президента Мило Джуканович беше отстранена от власт", коментира журналистът.

Не е случайно, че Тимишоара също попада в този тренд. От векове в града живеят румънци, унгарци, сърби, германци, роми и хора от разнообразен произход, а много от жителите говорят повече от един език. Тук започва и бунтът срещу диктатурата на Чаушеску през 1989.

Преди да се влее в местната политика на Румъния, Доминик Фриц е членувал в германската партия "Зелените" до 2019, участвал е в хуманитарни мисии в Либерия и Хаити, бил е и началник на кабинета на бившия президент Хорст Кьолер в Берлин. Фриц определя победата си като сигнал за европейска Румъния.

"Фактът, че голям град като този избира европейски гражданин, може би е следващата стъпка в интеграцията на съюза, във време, в което мнозина се питат как бюрократическото чудовище ЕС може да се доближи малко повече до хората", казва той.

Краят на ерата "Мон ами"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас