"За Джулия не пазете мълчание, за Джулия запалете всичко": как последното убийство на жена събуди Италия Снимка: © Getty Images

След убийството на 22-годишната Джулия ЧеКетин, вероятно извършено от бившия ѝ приятел, Италия се вдигна на протести, а днес, когато отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието над жени, се очаква по улиците на страната да излязат хиляди протестиращи.

Тялото на 22-годишната ЧеКетин, студентка по инженерни науки, беше намерено в канавка край езеро северно от Венеция, само дни преди церемонията по дипломирането ѝ.

По първоначални данни тя е била намушкана многократно с нож.

Тялото ѝ беше открито след едноседмично издирване в цялата страна. Твърди се, че преди изчезването ѝ крайпътни камери са заснели как бившият ѝ партньор Филипо Турета я удря.

В сряда съдът в Източна Германия, където 21-годишният Турета е бил арестуван след повреда на колата му, съобщи, че е одобрил екстрадирането му в Италия, където при пристигането си ще бъде задържан и разпитан от съдия-следовател.

"Това е сценарий, който познаваме добре", казва пред „Гардиън“ Кристина Гамбери, научен сътрудник в Университета в Болоня.

Тя припомня скандалната статистика, според която от началото на тази година до момента, убитите от настоящи и бивши партньори жени в страната са близо 106.

"Но при Джулия се случва нещо различно", казва Гамбери и пояснява, че различието идва от „нейната сестра Елена“.

По-голямата сестра на Чечетин, Елена, реагира много бурно на публикациите за Турета, които представят младежа в добра светлина.

Според Елена медийните портрети не отговарят на истината – по думите ѝ в реалността Турета имал усещането, че притежава жените, както и склонност да ги контролира.

"Тя отвръща на удара с много силна решителност и с голяма доза гняв", казва Гамбери и допълва, че "колективното осъзнаване на проблема е широко разпространено сред младото поколение".

В социалните медии и в интервюта Елена ЧеКетин свързва убийството на сестра си с нормализирането на токсичното поведение на мъжете, като определя извършителите на убийства на жени като "деца" на патриархата и културата на изнасилването.

Тя не подкрепя и призива на правителството училищата да запазят минута мълчание в памет на сестра ѝ.

Вместо това Елена изизква въвеждане на сексуално и емоционално образование в учебните заведения и повече финансиране за центровете за борба с насилието.

"Убийството на жена е държавно убийство, защото държавата не ни защитава. Убийството на жена не е престъпление от страст, то е престъпление на властта. За Джулия не пазете минута мълчание, за Джулия изгорете всичко", казва Елена.

Доклад, публикуван през 2021 г. от Европейския институт за равенство между половете и основан на данни за 2018 г., поставя Италия на девето място в ЕС по брой убийства на жени от настоящи или бивши партньори сред общо 15 държави.

Случаят на Джулия провокира и реакция от премиера на Италия Джорджия Мелони.

"Всяка една жена, убита, защото е "виновна" за това, че е свободна, е акт на девиантно поведение, което не може да бъде толерирано и което ме подтиква да продължа по поетия път за спиране на това варварство“, заяви Мелони.

Партията на италианския министър-председател беше сред тези, които се въздържаха по-рано тази година, когато ЕС гласува „за“ ратифицирането на важен международен договор, насочен към предотвратяване на насилието над жени.

След убийството на ЧеКетин италианските законодатели единодушно подкрепиха редица мерки, насочени към разширяване на защитата на жените в риск.

Министърът на образованието Джузепе Валдитара, изглежда е чул призивите на Елена, защото обеща кампания за справяне с насилието, основано на пола, в учебните заведения.

Проблемът с тормоза над жени има огромни измерения и в България, където всяка трета жена е подложена на домашно насилие.

През септември МВР съобщи за сериозно увеличение на разследванията за домашно насилие - те са с 62% повече между януари-август 2023 г. в сравнение със същия период през миналата година.

Ако през 2022 г. разследванията са били 852, сега те са 1383, или над 500 повече.

По случай Международния ден за елиминиране на насилието над жени, днес в София и в редица големи градове на страната ще се проведе шествието „Нито една повече!“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024