Как за Lufthansa България се оказа "част от Руската федерация": Абсурден случай с детето на посланика в САЩ Снимка: © Getty Images

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов описа абсурден случай с полета на 12-годишния му син, при който Lufthansa е отказала придружител на детето с обяснението, че "България е част от Руската федерация".

Панайотов разказва в профила си във Facebook, че синът му е трябвало да лети от Вашингтон през Франкфурт до София за коледните празници.

"Поръчвам му придружител, който да го поеме от пристигащия самолет от Вашингтон във Франкфурт и да го заведе до излитащия самолет за София, защото летището във Франкфурт е огромно, Тео е на 12 години и никога не е пътувал сам. Услугата е платена и компанията потвърждава. В деня на заминаването ми се сервира, че услугата (съдействие на 12-годишно дете) е отменена. Цитираната от Луфтханза причина е, че България е част от Руската федерация. Не е виц, а действителен случай, който ми скъса нервите и травмира детето", пише Панайотов, който беше служебен министър на външните работи през 2021 г.

Посланикът разказва още, че синът му все пак е качен на самолета от Америка за Германия, след като екипажът е проявил "човещина и готовност да му помогне".

В коментарите под описаната случка няколко души посочват, че Lufthansa е спряла да предоставя услугата за придружител от няколко месеца. Както пише Вени Марковски: "причината е далеч по-тривиална: не могат да гарантират, че ще хване следващия полет и може да му се наложи да стои на летището часове наред, а те нямат персонал, който да бъде с пътуващия през цялото време".

Германската авиокомпания се сблъсква с големи проблеми особено след Covid-кризата заради липса на персонал и капацитет за полети. През 2020 г. германското правителство се принуди да влезе като акционер в превозвача с 20% от собствеността, за да я стабилизира заради загубите от пандемията.

Lufthansa спря да лети до Русия - поне до март 2023 г. - заради военната инвазия в Украйна. Възможно, макар и все така грешно обяснение за обяснението на служителите е, че в Руската федерация съществува субект на име Кабардино-Балкария - т.е. може да става дума за недоглеждане при проверката на документите.

Други коментиращи все пак правят по-абстрактна връзка между реакцията на служителите на Lufthansa и нееднозначната външна политика на България след войната в Украйна.

Или по думите на Велизар Шаламанов: "...трябва всеки ден да доказваме, че не сме подвластни на Кремъл, че сме независими, свободни, суверенна европейска страна в НАТО - да си го напомняме и да сме сигурни, че и съюзниците го знаят и разбират, а не са ни отписали и да чакат да сме по-ясни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023