Как за Lufthansa България се оказа "част от Руската федерация": Абсурден случай с детето на посланика в САЩ Снимка: © Getty Images

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов описа абсурден случай с полета на 12-годишния му син, при който Lufthansa е отказала придружител на детето с обяснението, че "България е част от Руската федерация".

Панайотов разказва в профила си във Facebook, че синът му е трябвало да лети от Вашингтон през Франкфурт до София за коледните празници.

"Поръчвам му придружител, който да го поеме от пристигащия самолет от Вашингтон във Франкфурт и да го заведе до излитащия самолет за София, защото летището във Франкфурт е огромно, Тео е на 12 години и никога не е пътувал сам. Услугата е платена и компанията потвърждава. В деня на заминаването ми се сервира, че услугата (съдействие на 12-годишно дете) е отменена. Цитираната от Луфтханза причина е, че България е част от Руската федерация. Не е виц, а действителен случай, който ми скъса нервите и травмира детето", пише Панайотов, който беше служебен министър на външните работи през 2021 г.

Посланикът разказва още, че синът му все пак е качен на самолета от Америка за Германия, след като екипажът е проявил "човещина и готовност да му помогне".

В коментарите под описаната случка няколко души посочват, че Lufthansa е спряла да предоставя услугата за придружител от няколко месеца. Както пише Вени Марковски: "причината е далеч по-тривиална: не могат да гарантират, че ще хване следващия полет и може да му се наложи да стои на летището часове наред, а те нямат персонал, който да бъде с пътуващия през цялото време".

Германската авиокомпания се сблъсква с големи проблеми особено след Covid-кризата заради липса на персонал и капацитет за полети. През 2020 г. германското правителство се принуди да влезе като акционер в превозвача с 20% от собствеността, за да я стабилизира заради загубите от пандемията.

Lufthansa спря да лети до Русия - поне до март 2023 г. - заради военната инвазия в Украйна. Възможно, макар и все така грешно обяснение за обяснението на служителите е, че в Руската федерация съществува субект на име Кабардино-Балкария - т.е. може да става дума за недоглеждане при проверката на документите.

Други коментиращи все пак правят по-абстрактна връзка между реакцията на служителите на Lufthansa и нееднозначната външна политика на България след войната в Украйна.

Или по думите на Велизар Шаламанов: "...трябва всеки ден да доказваме, че не сме подвластни на Кремъл, че сме независими, свободни, суверенна европейска страна в НАТО - да си го напомняме и да сме сигурни, че и съюзниците го знаят и разбират, а не са ни отписали и да чакат да сме по-ясни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024