Сигурност чрез високи технологии - това е стратегията, с която Израел се защитава срещу своите противници.

Армията ѝ се смята за една от най-напредналите в света, като притежава голям брой дронове, изтребители и едни от най-добрите съвременни бойни танкове.

Тези системи обаче се оказаха недостатъчни, когато войската трябваше да отблъсне изненадващата атака на терористите от "Хамас" в събота, пише германският Spiegel в статия, обясняваща ефикасността на противовъздушната отбрана на Израел.

Нападението започна с масивен въздушен обстрел - само в събота сутрин са изстреляни най-малко 2200 ракети по територията на Израел.

Тел Авив притежава уникална ПВО-система - т.нар. Железен купол - която унищожава вражеските ракети още във въздуха, така сякаш небето е обсипано от заря.

Тази гледка се повтори и по време на атаката на "Хамас" на 7 октомври.

"Железният купол" е системата, която армията на Израел използва за защита срещу ракети с малък обсег. Тя разпознава въздушните атаки извънредно бързо и реагира своевременно, като изстрелва боеприпаси по посока на приближаващите вражески цели.

Може ли обаче системата да сработи ефективно при нападение с хиляди ракети?

"Железният купол" може да покрие територия от около 150 кв.км. Системата използва мобилни звена, които могат да се местят на различни точки по земята. Така дори една да бъде ударена при вражеска атака, цялата ПВО-система няма да бъде поразена и ще продължи да работи.

"Железният купол" използва радари, които разпознават не само ракети, а и артилериен обстрел и минометни гранати. Радарите изпращат сигнала до контролен център, в който компютърни системи изчисляват опасността ударът да порази населено място. Ако този риск се потвърди, контролният център задейства изстрелването на ракета-прихващач от установка. Всяка от тези установки съдържа общо 20 ракети. Едно мобилно звено има четири установки.

Системата е почти 100% автоматизирана - единствената човешка намеса е при потвърждаването на изстрелването, а оттам траекторията на ракетата се управлява от компютърната система и радара.

Ракетата-прихващач работи с детонатор, който се активира при доближаване до целта - така вражеският снаряд се взривява във въздуха.

"Железният купол" дава решение и на един от най-често срещаните проблеми при ПВО-системите, пише Spiegel.

Ракетите за отбрана понякога са много по-скъпи от боеприпасите, които трябва да бъдат неутрализирани. Колкото по-дълго се поддържа този дисбаланс, толкова по-голямо предимство има атакуващата страна спрямо отбраняващата се, която е принудена да инвестира в скъпа военна техника срещу масови атаки с евтини оръжия.

"Хамас", например, използва ракетите "Касам". Технологията им не е сложна и позволява сглобяването на ръка, макар и с много висок риск за работниците.

Тъй като нямат модули за навигация, пораженията от тях са безразборни - т.е. не може да се гарантира, че ще ударят само военни мишени. Това явно обслужва стратегията на "Хамас" за всяване на страх сред цивилното население, а не за бойна ефективност.

Цената на една такава ракета е по-ниска от 1000 евро.

Израелската ракета-прихващач "Тамир" от "Железния купол" обаче струва в порядъка на 50 000 евро.

Затова и ПВО-системата е създадена така, че да не "гони" абсолютно всеки вражески боеприпас, а да изчислява опасността от поражението на населени места (т.е. загуба на човешки живот).

Ако "Касам" лети към безлюдна територия в Израел, "Тамир" няма да бъде изстрелян.

Израел разполага с най-малко 10 отделни системи в групата "Железен купол", като всяка от тях може да ликвидира до 6 цели едновременно.

Затова "Хамас" се опитва да претовари израелската ПВО, като активира масов обстрел по въздуха, както на 7 октомври. Целта на терористите е да се види кога "Железният купол" ще бъде пробит.

Т.нар. атаки с висока наситеност използват колкото се може повече ракети, летящи от различни локации. Атакуващите знаят, че повечето от тях няма да достигнат целта си, но поне част от тях ще пробият противовъздушната отбрана.

"Хамас" използват и дронове-камикадзе, които още повече затрудняват ответната реакция.

При толкова наситен обстрел - нивото на ефективност може да се понижи.

Ако се приеме, че "Хамас" наистина са изстреляли 5000 ракети, дори при много висока ефективност на ПВО, може да се допусне твърде голям брой поражения.

Не е ясно колко висока е била ефикасността на "Железния купол" от началото на терористичната инвазия. Според производителя ѝ Rafael, системата трябва да отблъсне до 90% от атакуващите ракети.

Ако всяка от 10-те групи в системата разполага с по 4 установки, а всяка от тях е заредена с 20 ракети "Тамил", израелската армия би имала 800 ракети на разположение. Презареждането им би отнело няколко минути.

Кадрите от Тел Авив и Ашкелон показаха, че поне част от ударите на "Хамас" са успели да поразят градските райони в Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024