Преди около 20 години на Стив Джобс му хрумва идея да замени физическата SIM карта с виртуална, да премахне слота от телефона и така да направи устройството по-компактно. Тогава предложението на вече покойния съосновател на Apple е отхвърлено, но скоро след това смартфоните започват да стават все по-тънки, с по-голям екран и голяма батерия. С подобряването на характеристиките изчезват някои ключови елементи, считани за излишни.

Такъв вече се оказва и слотът за физическата SIM карта. Появява се нова, електронна – наречена eSIM.

„Нормалната SIM карта разполага с чип, върху който има профил с ключове – те дават достъп на абоната до съответната мрежа. При използването на eSIM тази концепция е разделена на две. Телефоните, които я поддържат, имат вграден чип, изпълняващ ролята на физическия носител на този профил, както и софтуерна част, която виртуално пренася най-важната информация за идентифициране на абоната в мрежата“, обяснява пред „Булевард България“ продуктовият мениджър във VIVACOM Станимир Марков.

Голямата разлика с обикновения SIM е удобството – може да поставяте и сменяте картата си само с няколко кликвания.

Технологията се поддържа от телефоните от висок клас, както и от някои смарт часовници - предимно Samsung и Apple (т.нар. Wearable Technology). Устройствата трябва да покриват определени стандарти – да разполагат с чипа, който записва и шифрова информацията, а след това я защитава.

„Телефоните от високия клас на Samsung от миналата година насам поддържат eSIM, същото важи за по-новите модели на Huawei и Моторола. Устройствата на Apple след десета серия имат тази опция – iPhone 11 и 12. При всички тях има възможност, освен нормалния SIM, да се сложи и един допълнителен eSIM. Предполагам, че тази технология скоро ще се използва и за по-ниските класове“, казва Станимир Марков.

Активирането на електронната SIM карта става за по-малко от минута. Свързвате се с Wi-Fi мрежа или пускате мобилните си данни, отваряте менюто сканирате QR-кода от картончето, което сте получили при закупуване на устройство или при сключване на договор, и сваляте от интернет eSIM профила, защитен с протокол за сигурност. Устройството запаметява данните и записва информацията на електронната сим карта. Всеки от производителите има различно меню, през което се изпълнява пълната процедура.

„След всичко това картата действа така, сякаш сте я отчупили от пластиката и сте я сложили в слота. Но тук слот няма“, казва продуктовият мениджър.

В зависимост от паметта и капацитета на чипа, всеки може да разполага с по няколко eSIM карти. По едно и също време обаче могат да бъдат активни максимум един eSIM и един физически SIM.

Повечето производители се стремят да преобразуват телефоните с два SIM слота в такива с един слот плюс допълнителна опция за електронна карта, за да спестят пространство. eSIM може да се ползва и като единствена карта – без поставяне на Nano SIM.

„Предимството е, че може да се заредят няколко електронни карти. Те не могат да бъдат активни едновременно, но вие ги имате в паметта и може да ги включвате, когато пожелаете“, казва Станимир Марков.

VIVACOM пускат опцията eSIM преди по-малко от година. През есента на 2020 започват да предлагат и смарт часовници, които я поддържат. Ако електронната карта се активира на часовника, той може да се ползва като телефон – за разговори и сърфиране в интернет по всяко време.

Активирането на eSIM при смарт аксесоари може да се направи чрез сваляне на Galaxy Wearable App на телефона. eSIM се добавя от секция “Mobile Plans“, ако часовникът е вече свързан със смартфон. Когато е свързан чрез Bluetooth, картата от смартфона се използва с приоритет. При липса на Bluetooth връзка със смартфона, часовникът работи самостоятелно и използва инсталирания eSIM за приемане на входящи и правене на изходящи обаждания, както и за SMS-и.

От VIVACOM съветват клиентите си да пазят картончето с QR-кода, което получават в самото начало, защото то се използва при смяна на устройството. Ако искате да активирате eSIM на друг телефон, първо трябва да я изтриете от стария, а със същия код тя се включва към новото устройство.

„Задължително е преди това да бъде изтрита. Една eSIM карта не може да се ползва на няколко устройства, за да не стават злоупотреби“, обяснява Станимир Марков.

При прехвърлянето на eSIM от един телефон на друг - контактите не се местят заедно с него. „В eSIM нямате голямата пълнота на контактната книга, която поддържат големите смартфони. Направихме проучване, при което се оказа, че повечето хора не запаметяват контактите си в SIM. Тези със смартфони пазят данните в телефона или в Cloud. Това е особеност при eSIM, но не е недостатък – има приложения, с които всички неща от едно устройство могат да се прехвърлят на друго“, казва продуктовият мениджър.

eSIM е с абсолютно същите условия като нормалната физическа карта. При абонамент тя е безплатна, при технически проблем смяната също не струва нищо, но при проблем, възникнал след грешка от страна на клиента, новото картонче е на цената на нормалния SIM, казват от VIVACOM. eSIM е валиден само за клиентите на договор, независимо дали са бизнес клиенти или частни лица.

Станимир Марков казва, че eSIM тепърва набира популярност и затова все още над 90% от всички SIM карти са от нормалния тип. „В момента търсенето не е супер голямо, но предвиждаме, че през тази и в следващите години, с навлизането на новите модели, все по-голям процент потребители ще използват eSIM“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023