Какво е Spill? Двама бивши служители на Twitter правят социална мрежа

"Платформа за разговори в реално време, която поставя културата на многообразие на първо място". Така двама бивши служители на Twitter - Алфонсо "Phonz" Терел и Деварис Браун - описват новото си начинение. Те обединяват сили и работят по нова социална мрежа с името Spill.

Терел и Браун се запознават, когато постъпват на работа в Twitter преди години. В деня на инструктажа за новите им задължения двамата решават, че трябва да са приятели. Първоначалният мотив за това е, че са единствените двама цветнокожи в екипа, разказва Терел пред технологичното издание Techcrunch.

Той е бил глобален ръководител на отдела за социални и редакционни дейности на Twitter. Но през миналия месец попада във вълната от хиляди служители, съкратени от работа, след като милиардерът Елон Мъск пое управлението на социалната мрежа.

Браун е заемал позицията водещ продуктов мениджър в Twitter, но напуска компанията още през 2020 г. Тогава основава свой стартъп - Meroxa, чиято цел е да улесни компаниите да изграждат и управляват своите потоци от данни.

Социалната мрежа Spill има амбицията да се появи онлайн за потребителите през януари 2023 г. Името идва от жаргонния израз на английски език "Spill the tea". Идиомът се използва, когато някой разказва интересна история, разкрива информация, разпространява слух или пикантни подробности по дадена тема.

В сайта на бъдещата платформа човек вече може да резервира място (или "handle" - дръжка, слушалка, както казват създателите) за регистрация в съществуващ вече "списък на чакащи". Когато мрежата бъде активирана, всеки неин член ще може да споделя и разпространява своя мисъл - нещо като "туит", но се казва "спил" - и тя да се обсъжда в реално време. Платформата ще дава възможност хората да организират събития за чат с приятелите си. Както и да следят на момента коментари за различни културни събития, които се случват. Или поне това е първоначалната заявка на Терел и Браун.

Подобно на Twitter, Spill ще има "стена" с актуални публикации, където потребителите ще могат да пускат "спил"-овете си. Нов момент в изграждането на социалната мрежа - според създателите - е начинът, по който авторите на най-добре разпространяващите се "спил"-ове ще могат да изкарват пари от това. "Ще получавате заплащане, ако някое ваше словоизлияние стане популярно", се казва в сайта на бъдещата платформа.

Spill ще използва блокчейн технология, за да картографира как публикациите стават популярни и да възнагради авторите им. По думите на Терел пред Techcrunch "използването на блокчейн е както за кредитиране на създателите на съдържание, така и за изграждане на модел, чрез който да ги компенсираме автоматично. Ако даден "спил" стане много популярен и ние го монетизираме, това ще е наистина ефективно", твърди още Терел.

Създателите на Spill не са решили как ще изглежда делът на приходите или какъв метод ще се използва за проследяване на това как публикациите водят до приходи от реклами. Но заявката е, че авторите на съдържание "абсолютно ще получават реални пари" в щатски долари, а не в криптовалута.

Покрай бъркотията, която настана с Twitter в последните месеци, разговорите за свобода на изразяването, модериране на съдържанието, онлайн потребителите потърсиха и алтернативни канали за комуникация. Един от тях е платформата Mastodon, която съществува от няколко години, наподобява чатовете mIRC отпреди две десетилетия, но мнозина я преоткриват.

новата социална мрежа mastodon Какво е Mastodon и как да влезем в него: алтернативата на Twitter, която напомня за времето на mIRC

Забраната на Тръмп в Twitter: Parler, Gab и новата ера на социалните мрежи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024