Забраната на Тръмп в Twitter: Parler, Gab и новата ера на социалните мрежи Снимка: © Getty Images

Да забраниш достъпа на най-влиятелния си потребител, е решение, което не се взема лесно. Особено когато неговото име е Доналд Тръмп, действащият президент на Съединените щати.

Twitter и Facebook избраха последните дни от мандата му, за да ограничат правото му да публикува съдържание в личните си профили - ход, който не просто провокира огромен дебат за свободата на словото и границите на приличието, но и сложиха края на една епоха.

Идентичността на Тръмп като политически лидер беше изградена благодарение на умението му да привлича внимание в Twitter, и то много преди да спечели президентските избори през 2016 г.

Светът научаваше някои от най-важните новини за посоката на управление на Съединените щати от @realDonaldTrump. Оттам произлизаха и някои от най-шумните скандали, свързани с личността на президента - от подигравките заради "covfefe" до реакциите срещу серията от яростни обиди, отправяни от Тръмп по адрес на политици, висши офицери или медийни личности.

Още от лятото на 2020 г. Twitter въведе много по-внимателен подход към Тръмп, като маркираше с дисклеймър или скриваше съобщения с подвеждащо или фактически невярно съдържание от неговия профил.

От своя страна, президентът на САЩ заплаши социалните мрежи да им отнеме една от най-важните им защити срещу съдебно преследване - чл. 230 от Закона за почтеност в комуникациите, който освобождава платформите от наказателна отговорност за поведението на потребителите им и едновременно с това им дава право на добросъвестна преценка при модерирането на съдържанието.

Едва когато се стигна до щурма на Капитолия на 6 януари и Тръмп пропусна възможността да се разграничи по недвусмислен начин от нападателите, създателите на Twitter и Facebook предприеха мерки за блокирането му - "за минимум от 2 седмици" (по Марк Зукърбърг) или завинаги (по Джак Дорси).

Технологичният журналист Уил Оремъс коментира в блога OneZero, че моментът на въвеждане на забраната срещу Тръмп е показателен. Едва когато Конгресът сертифицира избора на Джо Байдън и за всеки стана ясно, че връщане назад няма, "за една нощ" политиката на Facebook спрямо отиващия си президент беше променена.

След повече от четири години на абсурдни оправдания защо Facebook допуска всевъзможни нарушения на собствените си правила заради Тръмп, Зукърбърг все пак доби смелост да отнеме достъп до акаунта.

През септември 2019 г. вицепрезидентът на Facebook Ник Клег (бивш лидер на британската Либерал-демократична партия) твърдеше, че компанията допуска изключения за политически лидери заради новинарската стойност на публикациите. По същото време Зукърбърг се срещна лично с Тръмп в Овалния кабинет, а месец по-късно отново посети Белия дом на частна вечеря.

Фейсбук като министерството на истината

Политиката му на топли връзки с Президентството създаде напрежение в самата компания - собствените му служители критикуваха основателя на Facebook както във вътрешните си форуми, така и в публичното пространство.

NYT съобщава, че Зукърбърг и колегите му от висшия мениджмънт на Facebook, са обсъждали решението си с няколко служители във видеоконферентна връзка. На въпрос дали безсрочното замразяване на профила на Тръмп е резултат от нова политика, Моника Бикърт (мениджър по глобалните условия за ползване на FB) е отговорила отрицателно. Решението е взето ad hoc.

"Това не означава, че е грешно. Може да се каже, че трябваше да го направят още по-рано. Напълно логично е медийните платформи да правят преценка за баланса между новинарската стойност и, да речем, обществената безопасност - стига да си признаят, че правят точно това. Истинските медийни организации се занимават с това всеки ден. Единственото нещо, което е по-лошо от непрекъснатото променяне на правилата, е упоритото им спазване дори когато стане ясно, че те са неадекватни или заблудени", пише Уил Оремъс.

Той обаче предупреждава, че доминиращите социални платформи винаги досега са избягвали да поемат отговорността за субективните си решения, защото тази отговорност подчертава извънредната и неконтролируема власт на модераторите им върху световния обществен дебат.

"Проблемът не е в самите правила, а във факта, че малък брой търговски компании разполагат с толкова голяма власт върху словото и политиката в глобален мащаб. Затова се крият зад непрекъснато променящите се правила, когато им е изгодно - в останалите случаи ги замитат под най-близкия килим", коментира той.

"Когато започне мародерството, започва стрелбата": Защо Twitter скри туит на Доналд Тръмп

Независимо че Тръмп не може да пише в Twitter или Facebook, той има пълната власт на президентската институция и привилегията в комуникацията, която постът му предполага - поне до 20 януари, но и след това.

Всяка голяма медия има свой кореспондент в Белия дом. В момента, в който Тръмп поиска, може да се включи в пряк ефир, а думите му ще стигнат до целия свят. Нещо повече: отстраняването му от една социална мрежа веднага създава ниша, в която се появяват алтернативни платформи.

Такива са Parler и Gab - форуми, които отдавна ухажват както Тръмп, така и симпатизантите му с претенция за абсолютна свобода на словото.

Малко след като Twitter забрани акаунта на Тръмп, и двете социални мрежи съобщиха, че имат технически проблеми заради големия брой на потребителите, които се опитват да влязат в платформите.

Още в четвъртък главният изпълнителен директор на Gab Андрю Торба обяви, че търси връзка с екипа на Доналд Тръмп, за да си сътрудничат в бъдеще. Акаунтът @realdonaldtrump има огледален профил в Gab и е запазен специално за него. Тръмп не го използва лично, но във всеки момент може да получи контрола върху него.

Проблемът с Gab и Parler е, че брандирането им като медии за "свободно слово" ги превръща във форуми за екстремисти от целия спектър на политическото пространство. През 2017 г. Apple и Google премахнаха приложението на Gab от своите app stores, защото нарушава политиката им срещу словото на омразата.

През 2018 г. минути преди да открие стрелба срещу посетителите на синагога в Питсбърг, 46-годишният терорист Робърт Бауърс публикува антисемитски заплахи в същата социална мрежа - последното от цяла поредица съобщения, в които публично излива омразата си срещу евреите. Когато Gab се опитаха да използват част от кода на платформата Mastodon, собствениците на мрежата получиха протестно писмо, в което бяха обвинени, че "правят печалба от разпространението на расистко съдържание, докато се крият зад знамето на свободното слово".

Parler също беше свален от Google Play Store през януари 2021 г., след като се оказа, че потребителите на приложението го ползват за пропаганда към нови прояви на насилие във Вашингтон по време на клетвата на Джо Байдън.

@realdonaldtrump съществува и в Parler, макар че няма активност.

Тръмп използва свободния си Twitter-профил @POTUS, в който заяви, че преговаря с множество "други сайтове" и скоро ще обяви нова платформа, през която да общува с последователите си - с опция за създаване на своя собствена социална мрежа в близко бъдеще. Посланията му бяха изтрити - без да е ясно дали самият той е решил да ги премахне, или не.



Щурмът на Капитолия в снимки: Не, това не е филм

"Баща ми избяга от комунистическа България заради свободата на Америка. Но това не е неговата Америка"

Участвал си в протестите във Вашингтон - губиш работата си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024