"Когато започне мародерството, започва стрелбата": Защо Twitter скри туит на Доналд Тръмп Снимка: © Getty Images

Войната между американския президент Доналд Тръмп и Twitter стигна нов етап. След като в четвъртък Тръмп издаде указ за регулиране на всички социални мрежи в името на "защитата на свободното слово", в петък модераторите на платформата маскираха една от публикациите му с предупреждение, че нарушава правилата за поведение на потребителите.

Съобщението на Тръмп не е изтрито от платформата, защото според Twitter "може би е в интерес на обществото този туит да остане достъпен".

Въпреки това всеки последовател на президента на САЩ, който желае да го прочете, получава индикация, че "този туит нарушава правилата на Twitter заради възхвала на насилието".

Казусът възниква заради поредица от две съобщения на Доналд Тръмп по повод протестните размирици в Минеаполис, последвали новината за убийството на невъоръжен чернокож мъж на име Джордж Флойд от полицейски служител при опит за арест. Полицаят е уволнен, но досега не са му повдигнати обвинения. В нощта на 28 май се стигна до сериозни безредици, като бяха изпочупени и опожарени търговски обекти и полицейско управление, a над 40 души са арестувани.

"Не мога да стоя настрана и да гледам какво се случва във великия американски град Минеаполис. Тотална липса на лидерство. Или много слабият радикално-ляв кмет Джейкъб Фрей ще се стегне и ще поеме контрол над града, или ще изпратя Националната гвардия и ще се справя с тази задача", пише Тръмп в първия си туит.

След това обаче нишката му се прекъсва с предупреждението на модераторите на Twitter. Скритият туит гласи следното:

"Тези БАНДИТИ оскверняват паметта на Джордж Флойд и няма да допусна това да се случи. Току-що говорих с губернатора Тим Уолц и му казах, че армията е на негово разположение във всеки момент. Ако има каквито и да е затруднения, ще поемем контрол, но когато започне мародерството, започва стрелбата. Благодаря!".

Това е първият случай, в който социалната мрежа прилага тази рестрикция върху съобщения на Доналд Тръмп. Скритият туит може да се прочете, но не може да получава отговори или харесвания, което няма да позволи достигането му до по-голяма аудитория чрез алгоритмите на социалната мрежа.

Няколко часа по-късно Тръмп отговори: "Twitter не прави нищо срещу лъжите и пропагандата, разпространявани от Китай и Радикално Лявата Демократическа партия. Атакуват републиканците, консерваторите и президента на САЩ. Член 230 трябва да бъде отменен от Конгреса. Дотогава (Twitter) ще бъде регулиран!".

Какво означава "възхвала на насилието"?

Общите условия за ползване на Twitter гласят, че потребителите на мрежата нямат право да заплашват с насилие конкретен индивид или група от хора.

"Възхвалата на насилие може да вдъхнови други хора да предприемат мерки със сходни агресивни методи. Възхвалата на прояви на насилие, при които хора са атакувани заради свои защитени характеристики (вкл. раса, етнос, национален произход, сексуална ориентация, пол, полова идентичност, вероизповедание, възраст, физически увреждания или сериозно заболяване) може да подтикне или да доведе до ново насилие, мотивирано от омраза или нетолерантност. Поради тези причини имаме правила срещу съдържанието, което възхвалява актовете на насилие по начин, който може да вдъхнови други хора да ги повторят и да причинят реални вреди извън онлайн-пространството, или възхвалява събития, при които членове на защитена група са основна мишена или жертва", се казва в правилата на Twitter.

Според тези условия, потребителят няма право да възхвалява, чества, величае или оправдава насилствени престъпления, насилствени прояви, насочени срещу хора заради принадлежността им към защитена група, или извършителите на подобни актове.

Twitter дефинира "възхвалата" на насилието, като дава следните примери за реакция "Радвам се, че това се случи", "Този човек (насилникът) е моят герой", "Иска ми се повече хора да действаха по този начин" или "Надявам се, че това ще подбуди и други хора към действие".

За нарушение на тези условия се приема поощряването на актове на насилие, извършени от цивилни лица, довели до тежка телесна повреда или смърт, като умишлените убийства или масовите стрелби. Забранена е възхвалата на терористични атаки или нападения на въоръжени екстремистки групировки. Недопустимо е и да се възхвалява Холокостът, геноцидът в Руанда или други подобни крайни форми на насилие по белег, който е защитен от международните споразумения за основните човешки права.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: ТРЪМП ПОДПИСА УКАЗ ЗА РЕГУЛАЦИЯ НА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023