След като бяха разпознати от кадри в социалните мрежи, няколко поддръжници на Доналд Тръмп, щурмували Капитолия във Вашингтон на 6 януари, загубиха работата си.

Маркетинг компанията Navistar, базирана в Мериленд, обяви, че е прекратила договора на един от своите служители, след като е бил сниман с тениска с логото на фирмата по време на протеста. „Ние подкрепяме законното и мирно упражняване на свободата на словото от страна на всички наши служители, но всеки, който демонстрира действия, застрашаващи здравето и безопасността на другите, вече няма да има възможност да работи за Navistar Direct Marketing“, пишат от компанията в изявление пред CNN.

Адвокат от Тексас на име Пол Дейвис също вече не е част от своята компания Goosehead Insurance. Причината – в социалните мрежи се видя, че той участва в протестите в американската столица, при които загинаха петима души, а десетки други бяха ранени.

Абсурдите от щурма на Капитолия: Via Getty не е име на човек

В едно от видеата от мястото на събитията, което Дейвис е качил в мрежата, той казва: „Всички се опитваме да стигнем до Капитолия и да спрем това“. В няколко „сторита“ във Facebook по-късно обаче адвокатът споделя, че „демонстрира мирно“ през цялото време и не опитва да влезе в сградата на парламента. „Когато казах опит за влизане в Капитолия, имах предвид изразяване на протест, но не по насилствен начин“, пише той.

Въпреки всичко това – в четвъртък Goosehead Insurance написа: „Главният съдебен съветник Пол Дейвис вече не работи за компанията“. Не е ясно дали е бил уволнен или самият той е решил да напусне.

Рик Саконе – политик от Републиканската партия, сам е поискал да напусне колежа „Сейнт Винсънт“ в Пенсилвания, където преподава. От 2011 до 2019 той беше член на долната камара на щатския законодателен орган, а през 2018 беше номиниран от партията за място в Конгреса, но загуби. На 6 януари Саконе качи свои снимки от Капитолия и пред него не остана друг избор, освен да напусне колежа.

На видеата от протеста във Вашингтон той казва: „Опитваме да пробием през всички зли хора, които предадоха президента. Ще ги изгоним от офисите им“. Добавя още: „Нападаме Капитолия. С мен ли сте?“.

"Баща ми избяга от комунистическа България заради свободата на Америка. Но това не е неговата Америка"

Пред Tribune-Review Саконе казва, че е решил сам да напусне университета, в който е преподавал цели 21 години, а причината е участието му в протестите. „Не искам медиите да поставят петно върху учебното заведение, затова реших, че ще е по-добре, ако сам си тръгна“, добави привърженикът на Доналд Тръмп.

Няколко политици бяха отстранени от републиканската партия, макар да не са участвали в протестите във Вашингтон. Републиканците от Тексас решиха да освободят един от висшите си представители Уолтър Уест, който подкрепи демонстрантите с публикации във Facebook.

„Ние подкрепяме свободата на словото, но осъждаме насилието“, написаха в сайта си от партията. „Винаги сме били на страната на закона и реда, ще продължим да бъдем“.

В свое изявление Уест каза, че публикациите му в социалните мрежи са били интерпретирани погрешно, а той никога не е насърчавал насилието.

В протестите във Вашингтон в подкрепа на Доналд Тръмп са участвали и български граждани, а компания на име "Калитко", базирана в щата Вирджиния, се е включила в осигуряването на безплатна храна за тях.


Прочетете още:

"Българската следа" на протеста на Тръмп: Вафли, лютеница и "Калитко"

Шаманът на QAnon: Кой е човекът с рогата от бунта в Капитолия

Щурмът на Капитолия в снимки: Не, това не е филм


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът