След като бяха разпознати от кадри в социалните мрежи, няколко поддръжници на Доналд Тръмп, щурмували Капитолия във Вашингтон на 6 януари, загубиха работата си.

Маркетинг компанията Navistar, базирана в Мериленд, обяви, че е прекратила договора на един от своите служители, след като е бил сниман с тениска с логото на фирмата по време на протеста. „Ние подкрепяме законното и мирно упражняване на свободата на словото от страна на всички наши служители, но всеки, който демонстрира действия, застрашаващи здравето и безопасността на другите, вече няма да има възможност да работи за Navistar Direct Marketing“, пишат от компанията в изявление пред CNN.

Адвокат от Тексас на име Пол Дейвис също вече не е част от своята компания Goosehead Insurance. Причината – в социалните мрежи се видя, че той участва в протестите в американската столица, при които загинаха петима души, а десетки други бяха ранени.

Абсурдите от щурма на Капитолия: Via Getty не е име на човек

В едно от видеата от мястото на събитията, което Дейвис е качил в мрежата, той казва: „Всички се опитваме да стигнем до Капитолия и да спрем това“. В няколко „сторита“ във Facebook по-късно обаче адвокатът споделя, че „демонстрира мирно“ през цялото време и не опитва да влезе в сградата на парламента. „Когато казах опит за влизане в Капитолия, имах предвид изразяване на протест, но не по насилствен начин“, пише той.

Въпреки всичко това – в четвъртък Goosehead Insurance написа: „Главният съдебен съветник Пол Дейвис вече не работи за компанията“. Не е ясно дали е бил уволнен или самият той е решил да напусне.

Рик Саконе – политик от Републиканската партия, сам е поискал да напусне колежа „Сейнт Винсънт“ в Пенсилвания, където преподава. От 2011 до 2019 той беше член на долната камара на щатския законодателен орган, а през 2018 беше номиниран от партията за място в Конгреса, но загуби. На 6 януари Саконе качи свои снимки от Капитолия и пред него не остана друг избор, освен да напусне колежа.

На видеата от протеста във Вашингтон той казва: „Опитваме да пробием през всички зли хора, които предадоха президента. Ще ги изгоним от офисите им“. Добавя още: „Нападаме Капитолия. С мен ли сте?“.

"Баща ми избяга от комунистическа България заради свободата на Америка. Но това не е неговата Америка"

Пред Tribune-Review Саконе казва, че е решил сам да напусне университета, в който е преподавал цели 21 години, а причината е участието му в протестите. „Не искам медиите да поставят петно върху учебното заведение, затова реших, че ще е по-добре, ако сам си тръгна“, добави привърженикът на Доналд Тръмп.

Няколко политици бяха отстранени от републиканската партия, макар да не са участвали в протестите във Вашингтон. Републиканците от Тексас решиха да освободят един от висшите си представители Уолтър Уест, който подкрепи демонстрантите с публикации във Facebook.

„Ние подкрепяме свободата на словото, но осъждаме насилието“, написаха в сайта си от партията. „Винаги сме били на страната на закона и реда, ще продължим да бъдем“.

В свое изявление Уест каза, че публикациите му в социалните мрежи са били интерпретирани погрешно, а той никога не е насърчавал насилието.

В протестите във Вашингтон в подкрепа на Доналд Тръмп са участвали и български граждани, а компания на име "Калитко", базирана в щата Вирджиния, се е включила в осигуряването на безплатна храна за тях.


Прочетете още:

"Българската следа" на протеста на Тръмп: Вафли, лютеница и "Калитко"

Шаманът на QAnon: Кой е човекът с рогата от бунта в Капитолия

Щурмът на Капитолия в снимки: Не, това не е филм


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024