Какво прави руските танкове толкова уязвими на фронта в Украйна? Снимка: © Getty Images

Една особеност в конструкцията на руските танкове, която е добре известна на западните армии още от войната в Персийския залив, може да се окаже причината за сериозните загуби на руските Въоръжени сили в Украйна.

Това коментират военни експерти пред CNN, които посочват, че Москва отдавна е трябвало да вземе мерки за поправянето на този проблем.

Доста снимки на изоставени руски танкове в Украйна показват, че връхният им купол с оръдието е взривен и отхвърлен на няколко метра встрани от основния корпус.

Причината за този ефект е свързана с метода на съхранение на боеприпаси в танковете, посочва CNN. За разлика от модерните западни машини - руските могат да съхраняват до 40 снаряда в купола си. Това прави горните части на танковете силно уязвими, защото дори непряко попадение може да доведе до задвижване на верижна реакция и експлозия на боеприпасите.

Взривната сила е способна да изхвърли купола на няколко метра височина.

Войниците, които се намират в танка - обикновено двама от тях отговарят за оръдието, а третият насочва бронираната машина - почти нямат шансове за спасение, освен ако незабавно не изоставят танка.

Бившият британски офицер Николас Дръмънд разказва пред CNN, че опасността от взрив на боеприпасите е уязвимост на почти всички видове бронирани машини, използвани от Русия в Украйна.

Той нарича "подвижен ковчег" руската бойна машина БМД-4 заради слабата ѝ защита при ракетен обстрел. Машината обикновено се обслужва от трима души и може да транспортира още петима.

Проблемите с руските танкове не са новина за армията - още по време на войната в Персийския залив през 1991 г. Т-72, които са на въоръжение на иракската войска, се оказват силно уязвими заради избухването на куполите при обстрел.

Наследникът Т-90 е въведен в експлоатация през 1992 г. с подобрения, но системата за зареждане на оръдието остава сходна с предшественика. T-80, които също са забелязвани на фронта в Украйна, ползват същата технология.

Възможно е този подход да е избран заради други съображения - системата спестява място, прави танковете по-ниски и поразяването им на бойното поле е по-трудно.

Според сайта Oryx, който събира информация за руските загуби по време на войната в Украйна, поне 579 танка са унищожени или повредени, изоставени и превзети от украинските сили към края на април.

Човешките загуби в руската армия се пазят в пълна тайна от Кремъл, като неофициалните оценки от страна на украинските и западните разузнавателни служби варират между 15 000 и над 20 000 убити войници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024