Снимка: © Getty Images

Сцените с километрични опашки пред бензиностанциите из цяла Великобритания дават усещане за идващ апокалипсис или поне сериозен недостиг на горива. В същото време британското правителство и компаниите за горива твърдят, че всичко е наред и гориво има.

След четири дни на хаос армията обяви, че е в готовност да помогне за разрешаване на проблема. А той се оказва изненадващо прост - гориво в рафинериите има, но се очаква недостиг на над 100 хил. шофьора на камиони, които да доставят горивото до бензиностанциите. Това кара хората да се страхуват, че ще останат без гориво, а паниката води до презапасяване.

Така вече няколко дни пред някои бензиностанции на Острова има километрични опашки, на които хора чакат в продължение на часове да заредят. Шофьори спят в колите си, докато други се опитват да предредят опашките. Много бензиностанции затварят, тъй като не успяват да отговорят на повишеното търсене.

Управителят на бензиностанция в Южен Уелс казва пред BBC, че обикновено продават между 20 и 30 хил. литра гориво дневно. В последното денонощие обаче са продадени 100 хил. литра.

Професор Дани Алтман от “Импириъл Колидж Лондон” разказва в туитър за избухнал бой на бензиностанция. “Официално съм в пост-Брекзит версия на Дивия Запад. Няма шофьори на камиони, няма бензин: по-голямата част от сутринта бях на опашка за бензин. Стигнах почти отпред и казаха, че е свършил. Мъж зад мен беше бесен и започна да удря охранителя. Стана бой от 8-10 мъже на земята, които удряха и ритаха”.

Големите петролни компании са на позицията, че няма недостиг на гориво. Според тях натискът върху доставките е причинен от “временен рязък скок на търсенето, а не на национален недостиг на гориво”. Същото твърдят и различни министри в свои изявления. В същото време е очевидно, че има недостиг в точките на продажба.

“Няма недостиг,” казва Секретарят по околната среда Джордж Юстис в понеделник. “Най-важното е хората просто да купуват бензин, както биха го правили обикновено. Ситуацията щеше да е напълно управляема ако нямаше много отразяване в медиите около факта, че има недостиг и последвалата публична реакция на това.”

Асоциацията на търговците на горива във Великобритания обяви, че около две трети от членовете ѝ с около 5500 обекта нямат гориво. Останалите са с частично изчерпани запаси, които ще приключат скоро. Най-засегнати са градските зони, докато Северна Ирландия изглежда не е засегната. Според председателя на Асоциацията Браян Мадерсън вината е “чисто и просто в паническото изкупуване”.

Истинският недостиг, който изпитва Великобритания е на шофьори на тежкотоварни автомобили. Според BBC недостигът е на над 100 хил. шофьора в цялата страна, което създава проблеми за множество индустрии в последните месеци, като супермаркети и вериги за бързо хранене.

Миналата седмица BP съобщи, че ще трябва да затвори временно част от бензиностанциите си, тъй като няма шофьори на камиони. Други петролни компании също имат подобни проблеми, което повдига въпроса откъде идва този недостиг.

Подобен проблем, макар и в много по-малка степен, има в цяла Европа, но за Обединеното кралство той е изключително изострен. Част от причината е, че след Брекзит много европейски шофьори се прибраха в своите страни или избраха да работят другаде, заради усложнената бюрокрация на границите и ефекта върху приходите им.

След това пандемията накара още шофьори да напуснат страната, а малко от тях са се върнали. В същото време по-възрастни шофьори са се пенсионирали без да бъдат заменени поради големи забавяния в провеждането на тестове за лицензи за шофьори на тежкотоварни автомобили, причинени от пандемията.

Като резултат в понеделник правителството обяви, че армията е в готовност да помогне. Военни шофьори на танкери ще се обучат, така че да са готови да доставят горива където е най-необходимо. Министри обявиха, че лицензите за шофьори на тежкотоварни автомобили ще бъдат удължени, а правилата за конкуренция между петролните компании ще бъдат временно облекчени.

Така компаниите ще могат по-лесно да споделят информация за доставките на горива и да приоритизират местата в страната, където са най-нужни. Освен това правителството ще предложи временни визи за 5000 чужди шофьори, както и на 5500 работници за птицеферми. Те ще са валидни само до Коледа, което предизвика критики в британските медии и съмнения за ефективността на този ход.

Също така са разпратени над милион писма до шофьори с лиценз за тежкотоварни автомобили, с които ги призовават да се върнат в индустрията. Планира се и обучението на 4000 нови шофьори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин