Снимка: © European Union

Премиерът Бойко Борисов направи първия си коментар по повод критичната резолюция на ЕП по време на срещата си с външния министър на Северна Македония Буяр Османи в резиденция "Бояна".

Борисов нарече документа "една политическа резолюция", а единствената точка, по която реши да направи официално изявление, се оказа препратката на евродепутатите към старо решение на ЕСПЧ по повод забраната за регистрация на ОМО "Илинден" в България.

"Аз лично съм много разтревожен от вкарването на ОМО "Илинден" и македонско малцинство в България в... да, една политическа резолюция в Европейския парламент, но това в никакъв случай не е от полза точно в този момент, когато ние търсим компромиса и на историците, и на нашите политически партньори в Северна Македония, да намерим решение на въпроса. Това, според мен, не знам откъде дойде. Но е факт", казва Бойко Борисов при разговора си с Османи.

В окончателно приетият текст на резолюцията за България не се споменава термин "македонско малцинство".

В параграф 15 от документа евродепутатите "осъждат всички случаи на слово на омразата, дискриминация и враждебност срещу хора от ромски произход, жени, ЛГБТИ лица и лица, принадлежащи към други малцинствени групи". В текста се приветства забраната на "Луковмарш" и разследването срещу организаторите му от БНС. В него се посочва и следното:

"... (ЕП) призовава българското правителство да засили сътрудничеството с международните и местните наблюдатели на правата на човека и да предприеме всички необходими мерки за ефективна защита на правата на малцинствата, по-специално правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека*;

призовава българските органи и длъжностни лица да осъждат категорично всички актове на насилие и слово на омразата срещу малцинства".

Препратката* е към три решения на ЕСПЧ за ОМО "Илинден".

Съдебната сага с несъществуващата македонска партия датира от повече от 20 години, като по нея има произнасяне на Конституционния съд, забраняващо регистрирането й като политическа формация заради сепаратистки заплахи в устава й.

Кой как гласува по резолюцията на ЕП за България (инфографика)

Съдът в Страсбург има друго решение, което приема, че е налице нарушение на правото на сдружаване на членовете на ОМО "Илинден". Активисти, които твърдят, че защитават правата на "македонското малцинство" в България, бяха направили неправителствена организация в Благоевград преди година. Прокуратурата обаче поиска заличаването й.

Държавата е съдена няколко пъти пред ЕСПЧ за заплащане на обезщетения на недопуснатите до регистрация "илинденци".

Споменаването на ОМО "Илинден" и Истанбулската конвенция в резолюцията на ЕП накара и председателят на БСП Корнелия Нинова да се разграничи от нея, като нарече "пришиването" на тези два казуса "разочароващо и вредно".

Борисов не е правил други изявления по повод изводите от резолюцията на Европейския парламент.

В разговора си с външния министър на Северна Македония, Борисов е настоял за компромисно решение по споровете между двете страни до 10 ноември, когато ще се проведе среща на върха по т.нар. Берлински процес за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората