Йоаким Каламарис: Мозъкът на схемата "Нотариуса" е Велимир Атанасов

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис описа адвоката Велимир Атанасов като "мозък" на групировката за търговия с влияние около убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Каламарис е един от хората, подложени на прокурорски проверки и е бил с повдигнато обвинение от Софийската районна прокуратура, само защото е станал посредник в имотна сделка на гръцката "Данаос девелопмент". Цялата схема беше описана от управителя на дружеството пред "24 часа", като тя въвлича действащи и бивши държавни служители на високо ниво.

Каламарис твърди, че съдружникът на Божанов Атанасов е имал интимна, а не просто приятелска връзка с досегашния районен прокурор на София Невена Зартова - нещо, което тя отричаше в своите публични изяви.

Той обаче цитира конкретен ден и хотел, за който има информация, че Зартова и Атанасов са отсядали в една стая - вила "Чинка" на 22 януари 2022 г.

"Ако иска, може да ме съди за клевета или да се провери от регистрацията в хотела. Време е тези хора да престанат да се крият. Цялата съдебна гилдия знаят за аферата между Зартова и Атанасов", каза той.

Йоаким Каламарис посочи и конкретен заместник-районен прокурор - Борислав Георгиев - когото той смята за отговорен за злоупотреба с власт, след като е задействал тежки мерки за неотклонение срещу него и партньорите му (гаранции от 100 000 и 50 000 лв.).

Сигналът от Велимир Атанасов срещу гръцките инвеститори е бил подаден директно на Георгиев в СРП. Въпросният прокурор и трима негови колеги подадоха оставка в сряда, като обявиха, че се разграничавали от дейността на Невена Зартова като техен административен ръководител.

"Правилно, обаче късно направено", каза Каламарис. "Днес ще бъде решено от главния прокурор дали те ще останат или не - но призовавам поне Борислав Георгиев да бъде отстранен".

Той разказа, че част от хората, които са опитвали да изнудват него и управителя на "Данаос", са им внушавали, че прокурорът Георгиев е имал хазартна зависимост - затова са поискали от тях рекет, с който да му платят да прекрати разследването.

"Ако това е така или не - не е лошо да се провери. Но ако е така, този човек не бива да е там (в СРП)", каза Каламарис.

Той призова и за "сериозно пречистване" в Апелативна прокуратура - София, защото е имало опит за намеса и от страна на ръководителя ѝ Радослав Димов.

"Срещу холдинга имаше 12-13 дела, които са загубени. Просто холдингът реши да не отвърне, но е време и това да се случи. Слава Богу, направихме жалба на по-високо ниво - Софийска градска прокуратура, и тя отмени всички (мерки)", каза той.

Според Йоаким Каламарис - единственият човек в правителството, който е обърнал внимание на казуса, е бил тогавашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков (от интервюто стана ясно, че срещата им е станала през лятото на 2021 г., когато и Ивайла Бакалова е сигнализирала за групировката на Нотариуса).

От страна на Министерството на финансите е последвало "не само пълно мълчание, а само проверки".

По думите му, в дъното на скандала стои търговец на горива, в чието съседство е трябвало да се построи проектът за нов жилищен комплекс.

"Вие виждате как съмнителният бизнес в България може да се смеси със здравия бизнес. Тези хора нямат граници", каза той.

Каламарис се учуди как е възможно две седмици след убийството МВР още да не е открило всички криминални регистрации и евентуални връзки на Божанов със службите за сигурност.

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024