Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС-Ново начало" в Бургас, Пеевски ще се състезава в Хасково и Благоевград Снимка: © Getty Images

Бившият министър на вътрешните работи Калин Стоянов влиза на второ място в листата с кандидати за депутати на коалицията „Движение за права и свободи – Ново начало“ в Бургас.

Именно Калин Стоянов стана причина за разпада на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ при ротацията заради нежеланието на Бойко Борисов той да бъде сменен.

Пак заради него президентът Румен Радев отказа да назначи служебния кабинет на Горица Грънчарова, където Стоянов отново беше предложен за титуляр на вътрешното министерство.

Представителите на ПП-ДБ нееднократно критикуваха Калин Стоянов, че не е независим в работата си и използва МВР за политически цели. От коалицията настояваха за неговата смяна преди предсрочния вот именно заради опасенията, че под негово ръководство МВР няма да противодейства на купуването на гласове.

Стоянов дълго време се ползваше и от подкрепата на ГЕРБ, и от тази на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Непосредствено преди съставянето на второто служебно правителство на Димитър Главчев обаче, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оттегли доверието си от него.

Още тогава Делян Пеевски обяви, че ако Стоянов "бъде уволнен", ще го покани като водач на листа в "своята партия".

"Ако бъде уволнен по най-несправедливия начин Калин Стоянов заради лъжи и измислици на “бандата на кешовете”, лично аз ще го поканя да бъде водач на моя листа на моята партия," каза Пеевски пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Под "бандата на кешовете" Пеевски има предвид Румен Радев и неговите съветници.

Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков коментира преди дни за "Булевард България", че Калин Стоянов е бил посочен персонално от Пеевски да оглави МВР.

"За Калин Стоянов не очаквахме, че той е толкова свързан с ДПС и Пеевски. Името му най-напред беше предложено от Бойко Борисов, но впоследствие стана ясно, че той е бил персонално посочен от Пеевски и това вече не се крие. Пеевски откровено заяви, че ще сложи Стоянов в някоя от листите си", припомни Рашков.

В крайна сметка Пеевски изпълни обещанието си, като включи (макар и не като водач) Калин Стоянов в листата с кандидати за народни представители от Бургас. Списъка с кандидат-депутати в областта оглавява бившият кмет на Руен Исмаил Осман.

Самият Делян Пеевски ще бъде водач на две листи на коалицията си "ДПС - Ново начало" - в Хасково и в Благоевград. На предходните избори Пеевски беше водач в Кърджали, но този път на мястото ще е кметът на града Ерол Мюмюн, втори е кметът на Джебел Неджми Али, следван от кмета на Черноочене Айджан Ахмед.


МВР след Калин Стоянов - промяна или още от същото?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ракети на "Хизбула" достигнаха жилищен район в Израел

Съобщава се за пострадали цивилни

18:14 - 22.09.2024
Важно днес

Земетресение от 4,6 по Рихтер е регистрирано на полуостров Халкидики

Епицентърът на труса е бил на 12 километра югоизточно от курортното селище Урануполи

14:54 - 22.09.2024