Калин Стоянов твърди, че Бойко Рашков го запознал с обвинените в контрабанда Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди, че се познава с обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.

Пред парламентарната комисия за скандала в Агенция Митници, Стоянов каза, че се запознал с Димитрови от Бойко Рашков след назначението си като директор на ГДБОП след 31 май 2022 г.

"Ако бях толкова близък, колкото се твърди, може би щях да съм на някоя от снимките", каза той и по-късно добави, че към онзи момент не знаел за предполагаемата престъпна дейност на бащата и сина.

На въпрос на Костадин Бачийски за това дали е вярно, че е ходил на среща в имот на Димитрови заедно с друг съветник на вътрешен министър, Стоянов обаче отговори отрицателно: "Нямам такава среща. Нямам спомен за такава среща".

Това, за което Стоянов се оказа запознат, е среща в "тесен кръг в дома на Бойко Рашков" преди Нова година, на които се е коментирало "какво да се свърши, за да бъда компрометиран". На въпросните срещи се "раздавали постове", твърди още министърът на вътрешните работи.

Още преди да влезе в залата, Стоянов реши да разкаже пред журналистите за предполагаеми опити на Асен Василев да му наложи назначение на човек на име Недан Хаджиев за шеф на МВР Хасково.

Пред депутатите министърът обвини Василев в това, че няколко пъти се интересувал от назначението на нов ръководител на областната дирекция, въпреки че Стоянов имал свои доверени лица за поста.

На сугестиращ въпрос от Тошко Йорданов дали Асен Василев е решил да го "накаже", като спре пари на министерството, Стоянов даде многозначителен отговор, че няма конкретни данни за подобни умишлени действия от страна на финансовия министър, но се оплака от забавени съгласувания на финансови обосновки на негови проекти.

Кристиан Вигенин от БСП иронично попита Стоянов директно дали има данни за връзки на Асен Василев с разследваните корупционни практики в Агенция "Митници" - след като цялата анкетна комисия е озаглавена така - на което вътрешният министър отказа да отговори.

Това провокира реакция от председателстващия заседанието Тошко Йорданов, който тръгна да обяснява защо според него Василев имал роля във все още недоказаното престъпление - отново без да дава по-конкретни данни от това, че имало запис на камера пред Агенция "Митници", на който се вижда Асен Василев с "някой от контрабандистите".

Министърът отказа да отговори на конкретните въпроси на депутати от ГЕРБ и "Възраждане" за това колко пъти Димитрови са посещавали сградата на МВР. Той посочи, че на входа на министерството има приемна книга, в която всеки гост трябва да отбележи при кого е срещата му.

Стоянов не контролирал кой влиза и излиза в кабинетите на най-висшите ръководители в министерството и не смятал, че това му е задължение.

Коментарът му предизвика учудване от депутата от БСП Румен Гечев.

"Това не е МВР, това е цирк. Как така някой ще ви влиза при главния секретар? Как ще паркират на тротоара пред министерството? Ако не се интересувате, това е странно", коментира той. Гечев поиска обяснение и за това защо службите държат за "сътрудници" хора с тежки криминални прояви в продължение на години и посъветва Стоянов да направи пълен преглед на списъка на предполагаеми агенти.

Стоянов не беше подготвен да отговори дали главният секретар Живко Коцев е декларирал прословутия подарен скъп часовник по служебен път.

Не знаеше и дали срещу Коцев е имало по-стари сигнали или проверки за корупция, докато той е заемал ръководни постове в ОДМВР Велико Търново (по времето на Цветан Цветанов) и ОДМВР София (при Бойко Рашков и служебния кабинет).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024