Калин Вельов е получил 37 000 лв. за песен и концерт от Министерството на културата

Бившият депутат от ГЕРБ Калин Вельов е получил държавно финансиране в размер на 37 000 лева от бюджета на Министерството на културата. В момента на кандидатстването той е работил като съветник на министър Боил Банов, а малко след това полага клетва като народен представител на мястото на подалия оставка Владислав Горанов.

Това показва разследване на "Свободна Европа" на база на документи от две програми на министерството - "Разпространение на готов сценичен продукт в областта на театралното, музикалното или танцово изкуство" и "Финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития, концерти и спектакли в областта на музикалното изкуство".

Първият проект е за организирането на концерт-спектакъл "Тумбаито и златните български шлагери" (12 000 лв.), а вторият е за изработване на нова песен и клип към нея, на име "Без теб не мога" (15 000 лв. - повече от стандартното финансиране на дебютен албум по програмата на НФ "Култура).

Фирмата, която формално се явява в конкурса на Министерството на културата, е "Пендара Прадакшънс", чийто актуален собственик е певицата Нина Николина. Калин Вельов е прехвърлил компанията на нейно име през юни 2020 г.

"Решението беше тя да поеме едната от двете ми компании, които бяха мои, да стане собственик на нея, и да си прави дейността с нея, да продуцира проекти и така нататък", казва Вельов пред "Свободна Европа". Проектите, с които "Пендара прадъкшънс" обаче кандидатства, са свързани само с него, посочва медията.

Вельов не отрича, че е участвал в процеса по кандидатстването за финансиране независимо от оттеглянето си от "Пендара", но "не вижда нищо нередно в случилото се". По-късно той е казал пред "Свободна Европа", че като народен представител "има право да упражнява професията си".

Одобрението на двата проекта е станало след август 2020 г., когато Вельов вече е депутат от ГЕРБ и член на Комисията по култура в 44 Народно събрание.Той твърди още, че като съветник на министъра и като депутат от управляващата партия не е бил в позиция да окаже влияние върху решенията за отпускането на държавни средства за културни дейци.

Документите, с които СЕ разполага, показват, че в един от одобрените проекти той се е вписал едновременно като перкусионист, организатор, съсценарист, координатор на творческия процес и асистент-режисьор на спектакъла. През април 2021 г. Калин Вельов беше включен и в неслучилия се проектокабинет на Даниел Митов с мандата на ГЕРБ-СДС - този път с номинация за министър на културата.

"Свободна Европа" обръща внимание, че периодът на кандидатстването и последващото одобрение на бюджетните средства за фирмата му съвпада с етап от Covid-пандемията, когато хиляди независими творци останаха без пари заради затварянето на културните институции и трудния достъп до държавните помощи.

Бившият министър Боил Банов е отказал да отговаря на въпросите на медията по казуса. Комисията за конфликт на интереси също е отклонила поканите за коментар, преди да се запознае със случая.


Обяснено: Клетвите на Калин Вельов като депутат

"Министър на рекламата", или възгледите на ГЕРБ за политиката в туризма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали за пръв руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024