Бившият депутат от ГЕРБ Калин Вельов е получил държавно финансиране в размер на 37 000 лева от бюджета на Министерството на културата. В момента на кандидатстването той е работил като съветник на министър Боил Банов, а малко след това полага клетва като народен представител на мястото на подалия оставка Владислав Горанов. 

Това показва разследване на "Свободна Европа" на база на документи от две програми на министерството  - "Разпространение на готов сценичен продукт в областта на театралното, музикалното или танцово изкуство" и "Финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития, концерти и спектакли в областта на музикалното изкуство".

Първият проект е за организирането на концерт-спектакъл "Тумбаито и златните български шлагери" (12 000 лв.), а вторият е за изработване на нова песен и клип към нея, на име "Без теб не мога" (15 000 лв. - повече от стандартното финансиране на дебютен албум по програмата на НФ "Култура). 

Фирмата, която формално се явява в конкурса на Министерството на културата, е "Пендара Прадакшънс", чийто актуален собственик е певицата Нина Николина. Калин Вельов е прехвърлил компанията на нейно име през юни 2020 г. 

"Решението беше тя да поеме едната от двете ми компании, които бяха мои, да стане собственик на нея, и да си прави дейността с нея, да продуцира проекти и така нататък", казва Вельов пред "Свободна Европа". Проектите, с които "Пендара прадъкшънс" обаче кандидатства, са свързани само с него, посочва медията.

 Вельов не отрича, че е участвал в процеса по кандидатстването за финансиране независимо от оттеглянето си от "Пендара", но "не вижда нищо нередно в случилото се". По-късно той е казал пред "Свободна Европа", че като народен представител "има право да упражнява професията си".

Одобрението на двата проекта е станало след август 2020 г., когато Вельов вече е депутат от ГЕРБ и член на Комисията по култура в 44 Народно събрание.Той твърди още, че като съветник на министъра и като депутат от управляващата партия не е бил в позиция да окаже влияние върху решенията за отпускането на държавни средства за културни дейци. 

Документите, с които СЕ разполага, показват, че в един от одобрените проекти той се е вписал едновременно като перкусионист, организатор, съсценарист, координатор на творческия процес и асистент-режисьор на спектакъла. През април 2021 г. Калин Вельов беше включен и в неслучилия се проектокабинет на Даниел Митов с мандата на ГЕРБ-СДС - този път с номинация за министър на културата. 

"Свободна Европа" обръща внимание, че периодът на кандидатстването и последващото одобрение на бюджетните средства за фирмата му съвпада с етап от Covid-пандемията, когато хиляди независими творци останаха без пари заради затварянето на културните институции и трудния достъп до държавните помощи. 

Бившият министър Боил Банов е отказал да отговаря на въпросите на медията по казуса. Комисията за конфликт на интереси също е отклонила поканите за коментар, преди да се запознае със случая. 


Обяснено: Клетвите на Калин Вельов като депутат

"Министър на рекламата", или възгледите на ГЕРБ за политиката в туризма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков