Бившият депутат от ГЕРБ Калин Вельов е получил държавно финансиране в размер на 37 000 лева от бюджета на Министерството на културата. В момента на кандидатстването той е работил като съветник на министър Боил Банов, а малко след това полага клетва като народен представител на мястото на подалия оставка Владислав Горанов. 

Това показва разследване на "Свободна Европа" на база на документи от две програми на министерството  - "Разпространение на готов сценичен продукт в областта на театралното, музикалното или танцово изкуство" и "Финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития, концерти и спектакли в областта на музикалното изкуство".

Първият проект е за организирането на концерт-спектакъл "Тумбаито и златните български шлагери" (12 000 лв.), а вторият е за изработване на нова песен и клип към нея, на име "Без теб не мога" (15 000 лв. - повече от стандартното финансиране на дебютен албум по програмата на НФ "Култура). 

Фирмата, която формално се явява в конкурса на Министерството на културата, е "Пендара Прадакшънс", чийто актуален собственик е певицата Нина Николина. Калин Вельов е прехвърлил компанията на нейно име през юни 2020 г. 

"Решението беше тя да поеме едната от двете ми компании, които бяха мои, да стане собственик на нея, и да си прави дейността с нея, да продуцира проекти и така нататък", казва Вельов пред "Свободна Европа". Проектите, с които "Пендара прадъкшънс" обаче кандидатства, са свързани само с него, посочва медията.

 Вельов не отрича, че е участвал в процеса по кандидатстването за финансиране независимо от оттеглянето си от "Пендара", но "не вижда нищо нередно в случилото се". По-късно той е казал пред "Свободна Европа", че като народен представител "има право да упражнява професията си".

Одобрението на двата проекта е станало след август 2020 г., когато Вельов вече е депутат от ГЕРБ и член на Комисията по култура в 44 Народно събрание.Той твърди още, че като съветник на министъра и като депутат от управляващата партия не е бил в позиция да окаже влияние върху решенията за отпускането на държавни средства за културни дейци. 

Документите, с които СЕ разполага, показват, че в един от одобрените проекти той се е вписал едновременно като перкусионист, организатор, съсценарист, координатор на творческия процес и асистент-режисьор на спектакъла. През април 2021 г. Калин Вельов беше включен и в неслучилия се проектокабинет на Даниел Митов с мандата на ГЕРБ-СДС - този път с номинация за министър на културата. 

"Свободна Европа" обръща внимание, че периодът на кандидатстването и последващото одобрение на бюджетните средства за фирмата му съвпада с етап от Covid-пандемията, когато хиляди независими творци останаха без пари заради затварянето на културните институции и трудния достъп до държавните помощи. 

Бившият министър Боил Банов е отказал да отговаря на въпросите на медията по казуса. Комисията за конфликт на интереси също е отклонила поканите за коментар, преди да се запознае със случая. 


Обяснено: Клетвите на Калин Вельов като депутат

"Министър на рекламата", или възгледите на ГЕРБ за политиката в туризма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности