Когато Калин Вельов се включи в депутатските листи на ГЕРБ за изборите през 2017 г., едва ли си е представял, че ще се превърне в герой на политическия фолклор.

Перкусионистът трябваше да изчака 1185 дни след първия звънец на 44 Народно събрание, за да осъществи мандата си като народен представител на мястото на подалата оставка Джема Грозданова. Някои побързаха да сравнят политическия му пробив с "късмета" да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г., независимо че Вельов изглежда убеден поддръжник на каузата на управляващите.

Точно 5 работни дни по-късно - депутатът отпадна автоматично от списъка на 240-те.

Причината: предшественикът в листата на 24 МИР Владислав Горанов напусна Министерски съвет и получи възможност да се възползва от запазеното си място в парламента. За щастие на Вельов, бившият финансов министър предпочете да сложи край на политическата си кариера и напусна Народното събрание. Това доведе до куриозната ситуация, в която един и същи човек положи две клетви като народен представител за по-малко от един месец.

Когато правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка, социалните мрежи бяха готови с артилерия от вицове по повод политическата съдба на Калин Вельов.

"При всяко влизане в Народното събрание ли се кълне?", "Да защитим правото на Калин Вельов да вземе поне една депутатска заплата!", "Имам мляко в хладилника, което се заседя по-дълго от Калин Вельов в парламента", и др.

Но дори ако Кирилов беше възстановил мандата си като народен представител, това нямаше да повлияе върху бъдещето на Вельов в парламента.

Двамата са избраници от различни избирателни райони на София, а не са част от обща листа.

Калин Вельов беше No. 8 в списъка с кандидати на ГЕРБ в 24 столичен МИР, който включва имената на Владислав Горанов (1), Георги Марков (2), Джема Грозданова (3), Тома Биков (4), Валентин Радев (5), Евгения Алексиева (6), Йорданка Фикирлийска (7) и др. 11-тият в листата Борислав Борисов измести всички зад водача на листата, след като успя да спечели 4500 преференции.

ГЕРБ получи шест мандата от района, а изборът на Валентин Радев за министър на вътрешните работи и на Владислав Горанов за финансов министър през 2017 г. автоматично отвори още две места за кандидатите от списъка на 24 МИР.

Оставката на Радев след катастрофата край Своге доведе до предсрочно прекратяване на мандата на Йорданка Фикирлийска (през 2018). Бившият районен кмет на "Оборище" не се върна повече в Народното събрание, след като името на дъщеря й беше замесено в разследване срещу висши служители на ГДБОП.

Данаил Кирилов, от своя страна, стана депутат през 2017 г. с листата на ГЕРБ в 23 МИР-София. Не като водач, а като пети номер в списъка с кандидати. На първо място беше поставен Томислав Дончев, а след него Димитър Главчев, Александър Ненков, Милена Дамянова, Теодора Георгиева, Валентин Николов и др. При 8 спечелени мандата и един освободен заради повишаването на Дончев във вицепремиер, почти цялата 10-ка на листата получи място в парламента, като Данаил Кирилов стана председател на Правната комисия.

Когато Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър през пролетта на 2019-а, а Кирилов пое нейния пост, мандатът му в Народното събрание се падна на Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните. Друмева заемаше неизбираемото 14-то място в листата на 23 МИР, но нито един от предхождащите я кандидатите с право на мандат не пожела да напусне работата си, за да се стане депутат (за справка: една от отказалите кандидат-депутатки вече беше трудоустроена на Летище "София", друг - в Центъра за градска мобилност на София).

Преди седмица името на Друмева беше заличено от списъка на депутатите заради подновяването на пълномощията на Данаил Кирилов. Но излизането й от парламента беше кратко. Както се предполагаше - подалият оставка идеолог на новия конституционен проект не пожела да се върне в пленарна зала и ще наблюдава дебатите по него извън Народното събрание. В четвъртък Лиляна Друмева се закле за втори път.

Оттук нататък Калин Вельов ще може да остане на позицията си, без да се притеснява за прекъсвания в стажа и работната заплата. Списъкът на ГЕРБ в 24 МИР показва, че вече няма каквито и да било препятствия пред кариерата му в парламента. Поне докато мандатът на 44 НС не изтече - или сам не се откаже от нея.

Цвета Караянчева и жената като пакетче чай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024