Когато Калин Вельов се включи в депутатските листи на ГЕРБ за изборите през 2017 г., едва ли си е представял, че ще се превърне в герой на политическия фолклор.

Перкусионистът трябваше да изчака 1185 дни след първия звънец на 44 Народно събрание, за да осъществи мандата си като народен представител на мястото на подалата оставка Джема Грозданова. Някои побързаха да сравнят политическия му пробив с "късмета" да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г., независимо че Вельов изглежда убеден поддръжник на каузата на управляващите. 

Точно 5 работни дни по-късно - депутатът отпадна автоматично от списъка на 240-те.

Причината: предшественикът в листата на 24 МИР Владислав Горанов напусна Министерски съвет и получи възможност да се възползва от запазеното си място в парламента. За щастие на Вельов, бившият финансов министър предпочете да сложи край на политическата си кариера и напусна Народното събрание. Това доведе до куриозната ситуация, в която един и същи човек положи две клетви като народен представител за по-малко от един месец. 

Когато правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка, социалните мрежи бяха готови с артилерия от вицове по повод политическата съдба на Калин Вельов.

"При всяко влизане в Народното събрание ли се кълне?", "Да защитим правото на Калин Вельов да вземе поне една депутатска заплата!", "Имам мляко в хладилника, което се заседя по-дълго от Калин Вельов в парламента", и др. 

Но дори ако Кирилов беше възстановил мандата си като народен представител, това нямаше да повлияе върху бъдещето на Вельов в парламента.

Двамата са избраници от различни избирателни райони на София, а не са част от обща листа. 

Калин Вельов беше No. 8 в списъка с кандидати на ГЕРБ в 24 столичен МИР, който включва имената на Владислав Горанов (1), Георги Марков (2), Джема Грозданова (3), Тома Биков (4), Валентин Радев (5), Евгения Алексиева (6), Йорданка Фикирлийска (7) и др. 11-тият в листата Борислав Борисов измести всички зад водача на листата, след като успя да спечели 4500 преференции. 

ГЕРБ получи шест мандата от района, а изборът на Валентин Радев за министър на вътрешните работи и на Владислав Горанов за финансов министър през 2017 г. автоматично отвори още две места за кандидатите от списъка на 24 МИР.

Оставката на Радев след катастрофата край Своге доведе до предсрочно прекратяване на мандата на Йорданка Фикирлийска (през 2018). Бившият районен кмет на "Оборище" не се върна повече в Народното събрание, след като името на дъщеря й беше замесено в разследване срещу висши служители на ГДБОП. 

Данаил Кирилов, от своя страна, стана депутат през 2017 г. с листата на ГЕРБ в 23 МИР-София. Не като водач, а като пети номер в списъка с кандидати. На първо място беше поставен Томислав Дончев, а след него Димитър Главчев, Александър Ненков, Милена Дамянова, Теодора Георгиева, Валентин Николов и др. При 8 спечелени мандата и един освободен заради повишаването на Дончев във вицепремиер, почти цялата 10-ка на листата получи място в парламента, като Данаил Кирилов стана председател на Правната комисия.  

Когато Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър през пролетта на 2019-а, а Кирилов пое нейния пост, мандатът му в Народното събрание се падна на Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните. Друмева заемаше неизбираемото 14-то място в листата на 23 МИР, но нито един от предхождащите я кандидатите с право на мандат не пожела да напусне работата си, за да се стане депутат (за справка: една от отказалите кандидат-депутатки вече беше трудоустроена на Летище "София", друг - в Центъра за градска мобилност на София). 

Преди седмица името на Друмева беше заличено от списъка на депутатите заради подновяването на пълномощията на Данаил Кирилов. Но излизането й от парламента беше кратко. Както се предполагаше - подалият оставка идеолог на новия конституционен проект не пожела да се върне в пленарна зала и ще наблюдава дебатите по него извън Народното събрание. В четвъртък Лиляна Друмева се закле за втори път. 

Оттук нататък Калин Вельов ще може да остане на позицията си, без да се притеснява за прекъсвания в стажа и работната заплата. Списъкът на ГЕРБ в 24 МИР показва, че вече няма каквито и да било препятствия пред кариерата му в парламента. Поне докато мандатът на 44 НС не изтече - или сам не се откаже от нея.

Цвета Караянчева и жената като пакетче чай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект