Когато Калин Вельов се включи в депутатските листи на ГЕРБ за изборите през 2017 г., едва ли си е представял, че ще се превърне в герой на политическия фолклор.

Перкусионистът трябваше да изчака 1185 дни след първия звънец на 44 Народно събрание, за да осъществи мандата си като народен представител на мястото на подалата оставка Джема Грозданова. Някои побързаха да сравнят политическия му пробив с "късмета" да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г., независимо че Вельов изглежда убеден поддръжник на каузата на управляващите.

Точно 5 работни дни по-късно - депутатът отпадна автоматично от списъка на 240-те.

Причината: предшественикът в листата на 24 МИР Владислав Горанов напусна Министерски съвет и получи възможност да се възползва от запазеното си място в парламента. За щастие на Вельов, бившият финансов министър предпочете да сложи край на политическата си кариера и напусна Народното събрание. Това доведе до куриозната ситуация, в която един и същи човек положи две клетви като народен представител за по-малко от един месец.

Когато правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка, социалните мрежи бяха готови с артилерия от вицове по повод политическата съдба на Калин Вельов.

"При всяко влизане в Народното събрание ли се кълне?", "Да защитим правото на Калин Вельов да вземе поне една депутатска заплата!", "Имам мляко в хладилника, което се заседя по-дълго от Калин Вельов в парламента", и др.

Но дори ако Кирилов беше възстановил мандата си като народен представител, това нямаше да повлияе върху бъдещето на Вельов в парламента.

Двамата са избраници от различни избирателни райони на София, а не са част от обща листа.

Калин Вельов беше No. 8 в списъка с кандидати на ГЕРБ в 24 столичен МИР, който включва имената на Владислав Горанов (1), Георги Марков (2), Джема Грозданова (3), Тома Биков (4), Валентин Радев (5), Евгения Алексиева (6), Йорданка Фикирлийска (7) и др. 11-тият в листата Борислав Борисов измести всички зад водача на листата, след като успя да спечели 4500 преференции.

ГЕРБ получи шест мандата от района, а изборът на Валентин Радев за министър на вътрешните работи и на Владислав Горанов за финансов министър през 2017 г. автоматично отвори още две места за кандидатите от списъка на 24 МИР.

Оставката на Радев след катастрофата край Своге доведе до предсрочно прекратяване на мандата на Йорданка Фикирлийска (през 2018). Бившият районен кмет на "Оборище" не се върна повече в Народното събрание, след като името на дъщеря й беше замесено в разследване срещу висши служители на ГДБОП.

Данаил Кирилов, от своя страна, стана депутат през 2017 г. с листата на ГЕРБ в 23 МИР-София. Не като водач, а като пети номер в списъка с кандидати. На първо място беше поставен Томислав Дончев, а след него Димитър Главчев, Александър Ненков, Милена Дамянова, Теодора Георгиева, Валентин Николов и др. При 8 спечелени мандата и един освободен заради повишаването на Дончев във вицепремиер, почти цялата 10-ка на листата получи място в парламента, като Данаил Кирилов стана председател на Правната комисия.

Когато Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър през пролетта на 2019-а, а Кирилов пое нейния пост, мандатът му в Народното събрание се падна на Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните. Друмева заемаше неизбираемото 14-то място в листата на 23 МИР, но нито един от предхождащите я кандидатите с право на мандат не пожела да напусне работата си, за да се стане депутат (за справка: една от отказалите кандидат-депутатки вече беше трудоустроена на Летище "София", друг - в Центъра за градска мобилност на София).

Преди седмица името на Друмева беше заличено от списъка на депутатите заради подновяването на пълномощията на Данаил Кирилов. Но излизането й от парламента беше кратко. Както се предполагаше - подалият оставка идеолог на новия конституционен проект не пожела да се върне в пленарна зала и ще наблюдава дебатите по него извън Народното събрание. В четвъртък Лиляна Друмева се закле за втори път.

Оттук нататък Калин Вельов ще може да остане на позицията си, без да се притеснява за прекъсвания в стажа и работната заплата. Списъкът на ГЕРБ в 24 МИР показва, че вече няма каквито и да било препятствия пред кариерата му в парламента. Поне докато мандатът на 44 НС не изтече - или сам не се откаже от нея.

Цвета Караянчева и жената като пакетче чай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022