България спря да търси талант с Любен Дилов-син, но откри нов министър на рекламата. 

Това поне е впечатлението от предложенията на Дилов в ресор "Туризъм", който му беше поверен в проектокабинета на Даниел Митов. С присъщото си чувство за самоирония, депутатът от ГЕРБ оценява възможността си да стане член на Министерски съвет като клоняща към нула - поне в това раздаване на мандатите.

Фактът е, че номинацията му не беше приета с особена възхита сред някои представители на бранша. 

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха лансирането му начело на министерството като "гавра" и като логично продължение на политиката на ГЕРБ, за която "секторът са само плажовете, които отдават на концесия". От Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" определиха номинацията на Дилов за "подигравка и безхаберие" спрямо индустрията, а управителят на "Пенгуин травел" Димитър Попов я прие философски - "След Николинка (Ангелкова, б.р.) нищо не може да ни учуди". 

"Защо аз?" е въпрос, който всеки в списъка на Борисов би трябвало да си задава - от кандидат-премиера Даниел Митов до проектоминистъра на културата Калин Вельов. В случая на Дилов въпросът е с повишена трудност, но вече има отговор. 

"За кратките ни предизборни срещи, ограничени допълнително от анти-Covid мерките, може би не стана ясно най-главното: моята идея за това с какво трябва се занимава един министър на туризма. Ако търсите министър, който да ви управлява, то определено аз не съм вашият човек", пише той в послание до индустрията, публикувано във Facebook. 

Принципът, който Дилов защитава, е, че "секторът и гилдиите трябва максимално да се самоуправляват, а министърът да се занимава единствено с координация на рекламата в страната и на външните пазари", както и с посредничество между всички останали министерства с досег до индустрията. 

"Министърът не трябва да "управлява" сектора, а да се "бие" всеки ден за пари с правителството, за законови промени с депутатите и за нови пазари с рекламата. Да насърчава и търси възможности за секторна реклама най-вече в чужбина. Да се опитва да разширява пазари. Нищо друго", пише той. 

Министърът в правителство със 75 гласа подкрепа в Народното събрание влиза в същия класификатор на длъжностите като директорът на водопад. От друга страна, да работиш като министър по рекламата на 4-етажните "подпорни стени", плажовете с 46 лв. такса "сянка" и банкомати с 30% комисионна за чужденци, не е занимание за всеки (последният титуляр на поста вдигна летвата в небето след защитата на докторската си степен).  

От анонса на Бойко Борисов във вторник все пак стана ясно, че интересът му няма нищо общо с личните възгледи на Любен Дилов за политиката в сектор с ключов принос за БВП, попаднал в остра криза след Covid-пандемията.

Интригата е как ще реагира екипът на Слави Трифонов на тази номинация.

"Тези сценаристи, които сега така яростно използват такива обидни епитети, трябва да кажат защо не те харесват. Лоши сценарии ли си писал, фирмата "Седем осми" развиваше ли се по твое време? И въобще защо ще са против? А ти - особено в подводната археология, и като писател, културтрегер - малко могат да излязат и да ти отговорят", разсъждаваше Борисов по време на представянето на проектокабинета, на ръба да отнеме току-що възложения ресор от бившия перкусионист от "Ку Ку Бенд" и да го връчи на Дилов.

Предизборна програма на ГЕРБ в сектор "Туризъм" се разгръща в 5 от общо 128 страници план за "България следващо поколение", но премиерът в оставка успя да я сбие до преразказ в две изречения: 

"А туризмът е пропаганда. Нашето е по-добро от всичко останало". 

За концесиите - някой друг път. 


bTV извади Любен Дилов-син от журито на "България търси талант"

Няма страшно! Всичко е игра!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота