Колко струва удоволствието да прекараш един ден на плажа "Река Вая" при Иракли?

Отговорът - 46 лв. - няма да се хареса на министърa на туризма Николина Ангелкова, която посвети последните месеци в убеждаване на публиката, че концесионерите на плажовете ще снижат цените за плажни принадлежности в дипазона от 0.00 лв. до 50% от стойността на услугата през миналогодишния летен сезон. 

Именно това е записано и в последната Методика на Министерски съвет за определяне размера на намалението на дължимото концесионно възнаграждение и на наемната цена за 2020 г., която беше приета на 28 май като част от антикризисните мерки след Covid-епидемията

Чл. 2. За летен сезон 2020 г., считано от 1 юни 2020 г., концесионерът или наемателят по действащ договор за концесия или за наем на морски плаж предоставя плажните принадлежности по смисъла на § 1, т. 6, предложения първо и второ от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на посетителите на плажа на цени, намалени с не по-малко от 50 на сто от максималните по съответния договор или от цените за сезон 2019 г. за договорите, в които не са указани максимални цени за един чадър и за един шезлонг.

Цената на чадър и два шезлонга, разположени в "зоната за ВИП обслужване" на морския плаж "Вая" при заведението Vaya Beach, обаче не е променена в сравнение с миналата година - "сянката" на пясъка остава 46 лева, според сигнал на читатели на "Булевард България". 

Плажът разполага с три части - свободна (без чадъри), платена (с официална такса за чадър по 7 лв.) и т.нар. "ВИП-зона", в която изглежда, че цените са формирани по преценка на концесионера, а не по договорената тарифа с държавата.  

Услугата за ползване на чадърите и шезлонгите във ВИП-зоната се плаща в задължителен пакет с кърпи, малка разфасовка минерална вода и малка плодова салата. Почиващите в този участък нямат право да откажат допълнителните екстри към чадъра, а тези, които не желаят да платят за тях, биват преместени. 

Въпреки надценката луксозната зона е била заета около 2/3 в неделя. 

Концесионер на морски плаж "Река Вая" е дружеството "Вая Дир" ООД. Последното решение на Министерски съвет за удължаване на концесионния му договор е от декември 2018 г. 

Условията по него са следните: 

- За целия срок на договора за концесия предложените цена за един чадър в размер до 7 лв. с ДДС при ставка 20 на сто и за един шезлонг в размер до 7 лв. с ДДС при ставка от 20 на сто, без да се увеличават. 

- Концесионерът трябва да инвестира 1 764 600 лв. с ДДС в подобряване на достъпа до морския плаж. Инвестицията е за целия срок на концесията. 

Още през 2019 г. един от най-красивите плажове в местността Иракли влезе в новините заради високата надценка на принадлежностите. Тогава средната цена на комплекта по Черноморието беше около 25 лева (според данни на Ангелкова), докато луксозният плаж на "Вая" струваше с над 80% повече от това ниво. През юли 2019 г. министърът на туризма направи инспекция на място, след която не последва санкция. Формалният аргумент е, че цената не е обвързваща с посетителите на целия плаж - независимо, че клиентът е задължен да плати за излишни пакетни продукти, ако иска да остане в тази зона. 

Министерството на туризма публикува списък с предложените цени от концесионерите, според който не трябваше да има по-скъп комплект (1 чадър + 1 шезлонг) от 14 лева. Поне по документи.

Официалната справка за плажа Вая показва цена от 7 лв. за чадър, 7 лв. за шезлонг.

В сайта на министерството няма предупреждение за различни тарифи на отдаедения под концесия обект. 

Задължителният минимален пакет услуги пред заведението на "Вая" продължава да е 46 лв. С една особеност: клиентите получават два отделни фискални бона, при които чадърът и 2 шезлонга са маркирани с обща цена от 10 лв., а добавката към тях се таксува с 36 лв. Четиричленно семейство би платило 92 лева за това, че ползва тази зона на плажа.

Случаят с Вая е поредният пример за практиките на концесионери по българското Черноморие, които решават да възстановят загубите си от по-слабия сезон и изискваните намаления чрез допълнителни такси върху консумацията на клиентите си. Заведение на плажа "Нестинарка" начисляваше 5,99 лв. за " По Черноморието вече се плаща 6 лв. такса "барбарон" ", а други обекти в Бургас и Златни пясъци допълваха цената за обслужването със задължително Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5 .

Кой е концесионерът на плажа "Река Вая"

"Вая Дир" ООД е концесионер на този участък от крайбрежието от 2011 г., като за втори път правителството поверява управлението на него.

Компанията е притежавана от Добрин Иванов (р. 1958 г.) и съпругата му Лариса Иванова от 2012 г. насам. 

През 2017 г. Добрин Иванов стана едноличен собственик на Телевизия Европа чрез дружеството си "Дипи". Той е управител или съдружник в още няколко компании - "Фрам билд", "Емона 2000", "Унимед София 1", "Къмпинг Иракли", и две дружества за търговия с оръжие - "Трансмобил" и "Трансармъри". 

Според профила на "Трансмобил" ООД в Сдружение "Българска отбранителна индустрия", дружестото се занимава с търговия с продукти и технологии с военно предназначение, а служителите и консултантите й са "хора със значителен опит в областта на военната индустрията и армията". Компанията търгува с военно оборудване, оръжия, муниции, машини и оборудване за военна продукция, военни технологии. "Трансармъри" ООД в Сопот е базата за производство на гранати за РПГ-7 установки. 

Адресът на управление, посочен в лиценза на "Трансмобил" ООД за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, съвпада с адреса на дружеството-концесионер на плажа "Река Вая". 

В непосредствена близост до плажната ивица беше построен и комплекс от 15 луксозни бунгала с индивидуални плувни басейни, собственост на семейството на концесионера. Сградите не се предлагат за настаняване в нито една от големите платформи за туристи. Сайтът vayabeach.bg не е активен. 

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие казва, че морските плажове са изключителна държавна собственост, а гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до тях. 

Концесионерите са длъжни да предоставят плажни услуги при условията на концесионния договор, както и да осигурят свободен и безплатен достъп на морския плаж, включително да поставят указателни табели със схеми на отделните зони и условията на концесията. 

Плажът "Река Вая" се намира точно до големия морски плаж "Иракли", който е един от трите защитени зони за природосъобразен туризъм, заедно с "Корал" и "Бяла-Карадере". Независимо от местоположението си, "Вая" се третира като самостоятелна част от черноморското крайбрежие, която може да се отдава под концесия, а частните терени на метри от брега да се застрояват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект