Снимка: © Getty Images

Летният сезон в България вече започна и на много места по Черноморието чадърите и шезлонгите са или безплатни, или на символични цени. Собствениците на заведения опитват да привлекат повече посетители, но сигналите от страна на последните за допълнителни такси също се увеличават.

Поредното оплакване идва заради такса „барбарон“. Става въпрос за заведение на плаж „Нестинарка“ в град Царево, което, по думите на потребителя във „Фейсбук“ Hristian Georgiev, начислява допълнителна сума към сметката за използване на меките столове – по 5,99 лв. за всеки.

„Сядаме с половинката и двете деца да хапнем и пием по нещо. Плажчето е гръмко обявявано като едно от безплатните и наистина има зони, в който шезлонг и чадър са по 0 лева. НО, тук идва голямото „но“, в заведението "Клуб 35", което имахме неблагоразумието да изберем, се плаща за барбарон по 6 лв.“.

Той прикачва снимка на касовия бон от заведението, в която се вижда, че са начислени съответните суми за общо два барбарона. Посетителят е платил 29,99 лв. за вино, 4,99 лв за минерална вода, 11,99 за бургер, 9,99 за тиквички по гръцки и 5,19 за ванилов шейк. Общата сума е 74,13 лв, а около една шеста от нея е за барбарони, на които семейството седяло.

„Така да се каже, не сме седнали да пием едно фрапе и да нагъваме сандвичи от вкъщи! Не че има лошо в това, просто не приемам за нормално да седнеш в заведение и да консумираш внесено от отвън. По същия начин не приемам и да седна да ям и да ме карат да плащам освен за храната, и за столовете!“, пише Hristian Georgiev.

„Днес заведението се "изхитри" и спечели едни 12 лева, но всъщност загуби много повече. Ние ще сме още поне два месеца в Царево и, както казва Христо Мутафчиев - "Няма да им стъпим!", ама не на гърците, а на андрешковците“, казва той.

Касовата бележка е от 28 юни – ден след отварянето на заведението на плажа „Нестинарка“. Във „Фейсбук“ страницата на „Клуб 35“ има снимки на барбароните на плажа, но там и в сайта на кафенето не е обозначено, че за тях се плаща отделна такса. При опит на "Булевард България" да се свърже с "Клуб 35", предоставеният номер на страницата им в социалните мрежи бе изключен.

Въпреки това потребителят във „Фейсбук“ Ралица Любенова твърди, че пред заведението има обозначение, на което пише, че барбароните се таксуват.

„Била съм там минали години, пред заведението има табели с големи букви, че барбароните струват еди-колко си лева. Разбирам тезата Ви, но все пак всеки сам преценява дали условията го устройват - и клиентът, и заведението“, коментира тя.

Това не е първият подобен случай по българското Черноморие. През лятото на 2017 г. известен стана скандалът с такса „празен стол“. Тогава заведение в Созопол поиска от туристи пари за незаети места. Те направили резервация за 10 души, но четири от столовете останали незаети и ресторантът начислил по 20 лева за всеки – или общо 80 лв.

Посетителите на заведението твърдяха, че са предупредили работещите в заведението, че ще бъдат само 6 човека. Извинили се за неудобството, но после получили таксата за празните столове.

Комисията за защита на потребителите направи проверка в обекта и установи, че туристите в крайна сметка на са платили исканата такса. От Комисията посочиха, че "подобни опити за накърняване на потребителските права не могат да бъдат поощрявани“.

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи цялостна инспекция на съответното заведение и каза, че „това е лоша практика за имиджа на българския туризъм“. Собственикът на ресторанта тогава твърдеше, че посетителите не предупредили персонала, че няма да запълнят резервацията си. Призна, че това е „единичен случай“ и „лоша ресторантьорска практика“.

Припомняме, че от началото на настоящия летен сезон вече постъпиха Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5 Посетител на плажа "Бургас Север“ бе известен, че сянката върви задължително с консумация от прилежащия бар, а едно кафе от въпросния бар струва 8 лева.

Друг случай е от Златни пясъци, където на летовниците обяснили, че плажът разполага с безжичен интернет и по тази причина - независимо дали го ползват, или не, дължат 5 лв. такса за Wi-Fi.


Прочетете още:

Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът