Към Олимпиадата със световен рекорд: Триумфът на 17-годишния Петър Мицин Снимка: © LEN - European Aquatics

Европейското първенство по плуване за юноши в Белград завърши с пълен триумф за 17-годишния български състезател Петър Мицин.

Мицин успя да постигне световен рекорд при момчетата на 400 метра свободен стил и отбеляза 3:44.31 - подобрение с 29 стотни на по-ранния рекорд на Мак Хортън, което оставаше непостижим от близо 10 години. Петър Мицин счупи и юношеския европейски рекорд и подобри рекорда на шампионата с още по-голяма разлика.

Няколко дни по-рано той завоюва злато при 200 метра свободен стил с 1:46.50 и при 800 м свободен стил 7:47.45 - второто му време отново е най-добро в историята на европейските първенства за юноши и е подобрение на националния рекорд, който лично той постави през месец май.

Резултатите му от първенството в Белград покриват норматив "А" за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. на 400 и на 800 м.

Талантливият плувец е роден във Велинград на 19 август 2005 г. в семейство на спортисти - баща му се е занимавал с биатлон, а майка му с лека атлетика.

Петър Мицин започва да се занимава с плуване на 12-годишна възраст, като през последните години имаше участия на европейски първенства за юноши и за мъже в Рим и Букурещ, както и на световно първенство по плуване в малък басейн в Австралия.

Днес Мицин се състезава за плувния клуб "Вихрен" Сандански, след като през 2020 г. е принуден да смени школата си във Велинград заради шокиращ трагичен случай. Тогава треньорът по плуване Велчо Клешков и съпругата му Йорданка Пенина са открити мъртви в дома им. От полицията съобщават, че Клешков е посегнал на живота на жена си и сина си, след което се е самоубил.

Петър Мицин и покойната му треньорка Йорданка Пенина

Именно Йорданка Пенина е човекът, който открива таланта на Петър Мицин в плуването и го мотивира да се състезава на по-дълги дисциплини след първите му успехи на 200 м.

В момента Петър Мицин тренира при Николай Вакареев в Сандански.

Постижението на Петър Мицин от Белград е ключово и заради факта, че той става първият български плувец със световен рекорд.

Той е и третият българин с две европейски титли от едно първенство за юноши и девойки след Георги Михалев и Йосиф Миладинов.

"Моята подготовка ще бъде насочена към Олимпийските игри в Париж. Надявам се там да подобря личните си времена, да представя своята родина и да дам всичко от себе си", казва той пред Sportal по време на първенството за юноши в Белград.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024