От Де Ниро до Кейти Пери - Холивуд харесва Камала Харис Снимка: © Getty Images

Решението на американския президент Джо Байдън да се оттегли от предстоящите избори за Белия дом през ноември срещна подкрепата на Холивуд. Но не само това - американски звезди - от Робърт де Ниро до Кейти Пери - се обединиха зад вицепрезидентката Камала Харис, след като Байдън я номинира да заеме мястото му в надпреварата срещу Доналд Тръмп.

Демократическата партия отдавна се ползва със сериозна политическа и финансова подкрепа от Холивуд, но след слабото представяне на Байдън срещу Тръмп в телевизионен дебат, много дарители, сред които и Disney, обявиха, че се отдръпват от кампанията.

Непосредствено след съобщението, че Байдън се оттегля, актьори, водещи и изпълнители, заявиха публично подкрепата си за Камала Харис. Предстои Демократическата партия да реши дали тя ще е титулярът във вота наесен.

Водещият на токшоу и комик Джон Стюарт определи Байдън като „легенда“, а актьорът Робърт Де Ниро заяви, че решението на президента да не участва във вота е „акт на умна политика и безкористен патриотизъм“.

„Няма нищо по-важно за нашата страна от това да победим Доналд Тръмп на изборите“, каза Де Ниро, който е яростен критик на бившия президент – републиканец.

Актрисата и певица, както и носителка на „Оскар“ Барбара Стрейзънд написа в платформата „X“, че Байдън ще „влезе в историята като човек, постигнал значителни успехи през своя четиригодишен мандат“.

Актьорът „Междузвездни войни“ Марк Хамил, който изигра Люк Скайуокър, направи препратка към управлението на САЩ, докато Тръмп е президент.

„Той (Байдън б.р.) помогна да се възстанови „честността, достойнството и интегритета на Белия дом след четири години лъжи, престъпления, скандали и хаос“, написа Хамил.

Певецът Джон Леджънд заяви, че е „благодарен за благородството и патриотизма“, които Байдън е показал, като се е оттеглил и изрази подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис.

„Харис има доказан и надежден опит“, според актрисата Джейми Лий Къртис, която добавя, че настоящата вицепрезидентка е „силен защитник на правата на жените и хората от цветнокожите общности и нейното послание е за надежда и единство за Америка във време на голям национален раздор“.

Ако Демократите действително я номинират и тя спечели изборите през ноември, Харис ще стане първата жена - президент на САЩ.

„Нека пишем история!!!“, написа комендийната актриса Кати Грифин, а певицата Кейти Пери сподели видео в Instagram, в което пее: „Това е свят на жените, и вие сте щастливи да живеете в него“ - препратка към последния ѝ сингъл.

Актьорът от „Стар Трек“ Джордж Такеи написа, че потенциалният сблъсък на изборите сега е „прокурор срещу престъпник“ - като напомняне, че преди да влезе в политиката Харис има успешна кариера като прокурор, а Доналд Тръмп беше признат за виновен по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи.

Певицата Charli XCX също изглежда подкрепя вицепрезидентката, като публикува в X: „Kamala IS brat“. Това е препратка към последния албум на изпълнителката 'Brat'. Трендът стана популярен социалните мрежи, като поддръжници публикуват видеоклипове на Харис, ремиксирани с музиката на Charli XCX.

Kamala HQ - официалната страница на Харис в X - също се включи в тренда, като промени корицата си, за да съответства на цвета и стила на корицата на албума Brat.

Решението на Джо Байдън да се оттегли от президентските избори беше последвано от незабавен опит за обединяване на Демократическата партия около Камала Харис.

В резултат партийната организация за събиране на политически дарения ActBlue съобщи, че за няколко часа вицепрезидентката е събрала 46,7 милиона долара от донори за старт на своята кампания.

Това е рекорден размер за целия цикъл преди изборите през ноември 2024. Зад Харис вече застанаха Бил и Хилари Клинтън.

Въпросът дали Камала Харис е печеливш кандидат обаче остава отворен.

В социологическите проучвания досега тя се справяше малко по-добре от Джо Байдън, но нямаше преднина пред Доналд Тръмп.

Ако Харис спечели, това ще е историческо постижение - тя ще е първата жена, родена в семейство на имигранти от Южна Азия, която ще управлява Америка. Ако не успее - Демократите ще трябва да започнат начисто възстановяването си за следващите избори през 2028 г.

Коя е Камала Харис и как стигна до върха на политиката в Америка?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024