Камбанен звън за подкрепа: Нидерландия застава зад Йост Клайн след отстраняването от Евровизия Снимка: © Getty Images

Във вторник на обяд, точно в 12 часа, камбаните на различни градове в Нидерландия зазвучаха с песента на Йост Клайн "Europapa".

Инициативата е организирана от радиостанция 3FM като знак на подкрепа за младия артист, който бе дисквалифициран от Евровизия малко преди финала в Малмьо.

Клайн беше обвинен, че се е държал агресивно срещу операторка, докато тя го е снимала след слизането от сцената на полуфиналите в четвъртък. Музикантът не е искал да застава пред камерата, но част от тези клипове всъщност са задължителни за участниците в конкурса.

Жената подаде жалба срещу него в шведската полиция, а Европейският съвет за радио и телевизия определи поведението на Клайн като нарушение на правилата.

Представителят на Нидерландия не беше допуснат до финалите, а самият той се прибра у дома още преди разследването на местните власти да е приключило. Това беше само един от скандалите около Евровизия 2024, помрачена от протестите срещу Израел и възмущението на Европейската комисия от забраната за показване на флага на ЕС по време на концертите.

Клайн се смяташе за един от фаворитите за победа с песента си "Europapa".

Някои градове като Амстердам решиха да не участват в инициативата на 3FM, тъй като не всички детайли за инцидента са известни. Целта на инициативата е да достигне до възможно най-много хора и да привлече внимание към песента, която докосна мнозина.

Шок и разочарование - това е реакцията в Нидерландия след дисквалификацията на Клайн.

Нидерландското радио-телевизионно обединение AVROTROS критикува дисквалификацията като несъразмернo наказание. AVROTROS е съюз на две радио-телевизионни обединения, AVRO и TROS, и произвежда разнообразни телевизионни и радиопрограми, включително събития и продукции като Евровизия.

Йост Клайн е избран да представлява Нидерландия след внимателен и сложен процес, проведен от селекционната комисия.

Песента му "Europapa" бързо придобива популярност и внимание с ретро стила си на денс-хит от 90-те.

Роден в малък град през 1997, Йост губи родителите си в ранна възраст, което оставя следа върху него. Музиката се превръща в неговия начин да изразява емоциите и болката си. Творчеството му често отразява личните му преживявания и борби, което го прави любимец на много фенове.

Заглавието "Europapa" е заигравка с думите "Europa" и "Papa" (татко), a клипът е посветен на покойните му родители. На финала музикантът отдава почит на баща си и му благодари за това, че му е отворил очите за света без граници.

Песента е лична история за млад човек, останал съвсем сам, в търсене на себе си из Европа.

Клайн разказва в свое интервю, че парчето има силно значение за него. Изгарящата семейна снимка и къщата с вятърната мелница в музикалното видео символизират личния и емоционален път, който е изминал от загубата на родителите си досега.

Клайн обясни, че песента е отражение на неговите чувства и преживявания и че иска да вдъхнови хората с нея.

Текстът се допълва от ярко музикално видео, което перфектно допълва енергията й. Участието на легендата на хепи хардкор DJ Paul Elstak добавя уникален холандски вкус, който се харесва на аудитории по целия свят.

"Europapa" завърши на второ място в полуфинал 2 на Евровизия 2024 с 182 точки и класира Нидерландия за големия финал.

Силната подкрепа за нея онлайн подсказваше, че Нидерландия може би е на път да спечели трофея тази година. Дисквалификацията обаче разочарова и възмути доста хора в родната му страна.

Въпреки неприятностите и съмнителните обстоятелства, довели до дисквалификацията, Клайн и песента му продължават да привличат симпатиите на феновете като символ на артистична свобода.

Самият той е известен с иновативния си подход и способността да смесва различни музикални жанрове. Има няколко успешни албума и колаборации с водещи имена в музикалната индустрия.

AVROTROS заявява в своя позиция, че изключването на Йост е "шамар в лицето на Нидерландия" от страна на Европейския съюз за радио и телевизия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024