"Камчия" трупа загуби, но иска да е хай-тек порталът на Евразия

На 100-ия ден от войната, изплува една стара и много интересна тема - курортен комплекс "Камчия".

Появи се от питане на лидера на СДС Румен Христов към министъра на външните работи Теодора Генчовска.

"Притеснен съм дали този имот, собственост на правителството на Москва, няма да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие", попита Христов външната министърка.

Генчовска е спокойна - в ДАНС нямат данни за нещо нередно от гледна точка на националната сигурност. Комплексът се управлява от българско юридическо лице, краен собственик е московското правителство.

Дотук чудесно. Може питането на Румен Христов все пак не е толкова случайно, защото, оказва се, точно два дни преди въпроса се е случила новина.

А именно Kamchia Smart City и Innohubator подписват договор за съвместна работа за създаването на нов еталон за технологични услуги в сферата на информационните технологии. Шапката, под която ще оперират, е Startup Eurasia.

От сайта на инициативата разбираме, че Kamchia Smart City ще е интелигентен град със седем отделни клъстера: конферентен и изложбен клъстер, медицински клъстер, спортен, жилищен, еко-курортен и иновационен.

Innohubator, от своя страна, се представя като “динамичен пътеводител на стартъп сцената” на Балканите. “Идеята на създателите на проекта е да подкрепят бързо развиващите се технологични компании по три конкретни начина – осигуряване на достъп до клиенти от световна класа, изграждане на таланти и създаване на подходяща за целта инфраструктура.”, пише на сайта.

Пак там има две новини. Едната е за въпросното сътрудничество с Innohubator, а първата е, че в началото на тази година Kamchia Smart City и Innohubator са се представили на тридневната конференция - изложение за иновативни технологии в бизнеса Tech week в Москва.

На него Kamchia Smart City се представя като мост между Изтока и Запада и единственият град на Балканите за тестване и внедряване на иновации в лабораториите на своите корпоративни партньори, както и бизнес инкубатор, който работи като „технологичен“ партньор за основателите на стартиращи компании от Източна Европа с „пробивни” идеи, но с дефицит на технически и технологични умения и възможности.

Планирано е през май 2022 г. в “Камчия” да има тридневната конференция Startup Eurasia, казва директорът на иновационния център Пресиян Дочев. На сайта това е категоризирано като “впечатляваща заявка”. Ако се беше случило, наистина щеше да е впечатляващо, но не се е.

Пресиян Дочев е един от съакционерите в "Инохубатор" АД. Заедно с него в дружеството са Денислава Ангелова и Горан Миланов.

Интересно е, че въпреки българската собственост, погледите отново гледат на Изток.

Денислава Ангелова е единствената от тримата, която е медийно популярна. В някои медии, включително БНР, я наричат “баронеса Ангелова”. Последната ѝ инициатива, срещнала я и с президента Румен Радев, е за създаването на ученически гвардейски отряди в цялата страна.

По линия на “Камчия” Денислава Ангелова работи и с Асоциация "Докосни дъгата”, в която тя е учредител. По времето, когато Красен Кралев е министър, асоциацията е финансирана по програма на Министерството на младежта и спорта.

Ангелова открива музей на спорта в СОК „Камчия“ през май 2021 г. и води доста български спортисти в комплекса - тенисиста Мико Кузманов, боксьорката Станимира Петрова, волейболната школа на Матей Казийски, гимнастичката Симона Пейчева и др.

Именно Санаторно-оздравителен комплекс “Камчия", на чиято територия се случват всичките “клъстъри” и “екосистеми” с Евразия, но не и планираната тридневна конференция, е руско дружество - 100% собственост на московското правителство.

Единствената “българска следа” е изпълнителният директор на „Камчия“ – Николай Недялков.

За 2020 година СОК “Камчия” има загуба над 28 млн. лева. Предходната година загубата е била 47 млн. лева. В одиторския доклад на “Финанс одит консулт 2002” ООД пише, че е "налице съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи да съществува като действащо предприятие".

Интересът към случващото се в комплекса се повишава в момента, в който външният министър на Русия Сергей Лавров му обръща специално внимание в края на 2019 г.

Лавров го определя като "уникален проект" и "идеален образец за мека сила в най-позитивния смисъл" в отговор на питане от руския депутат Василий Иконников, ръководител на групата за приятелство с България в Съвета на федерацията.

Самият Иконников настоява комплексът на 25 км от летище "Варна" да се превърне в "основна задгранична културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите (руски, б.р.) интереси в Европа”.

Санаторно-оздравителният комплекс е създаден по проект, чието начало датира от 2002 г. Идеолог е тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, а първоначалната цел е създаване на морска база, в която да се осигуряват евтини летни почивки за деца в неравностойно положение от руската столица.

Лужков подписва споразумение с правителството на Сергей Станишев през 2008 г., а основната част от комплекса е открита през 2010 г. в мандата на първия кабинет на Бойко Борисов. Няколко дни след като Лужков прерязва лентата на официалната церемония в "Камчия", несменяемият градоначалник на Москва изведнъж е принуден да подаде оставка заради конфликт с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев.

Детският лагер се разполага на 31 хектара от природния парк, като притежава два корпуса с капацитет за настаняване на 1400 деца, собствен плаж, спортен комплекс, зали за спортна и концертна дейност и т.н. От 2013 г. на територията му съществува частно средно училище "Юрий Гагарин", акредитирано едновременно от българското и руското образователни министерства. Първата копка на училището е направена в присъствието на космонавта Георги Иванов.

Собственик на СОК “Камчия" ЕАД е Департаментът по имуществото на град Москва, а до 2018 г. представител на Съвета на директорите е Станка Шопова, бивш депутат и председател на ДКМС между 1981 и 1986 г.

Въпреки оставката на Лужков, московското кметство продължава да влага значителни средства за развитието на базата в България до 2014 г. В първите две години от мандата на новия кмет Сергей Собянин инвестициите надвишават 60 млн. евро, които са отделени за строителство на нови обекти на територията на комплекса.

Бюджетът на Москва плаща отстъпките от цените на групови екскурзии за деца в неравностойно положение. Според данни в руски медии през 2013 г. "Камчия" е приела около 10 хиляди деца от Москва.

Краят на финансовата сигурност настъпва през 2013-2014 г., малко след като Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а ЕС и САЩ реагират с икономически санкции.

Проблемът на "Камчия" се задълбочава поради това, че федералните власти в Русия пренасочват инвестициите и потока на деца към "новопридобития" международен лагер "Артек", който се намира недалеч от Ялта на полуостров Крим. За възстановяването му е приета 5-годишна програма от 2015 до 2020 г., а през 2017 г. Владимир Путин прави посещение в курорта. Открит е и още един детски център за летни образователни почивки край Сочи.

През 2016 г. кметът на Москва Сергей Собянин прави опит да се освободи от "Камчия", като предлага 100% от акциите на дружеството-собственик на търг за малко над 66 млн. евро (тогавашната равностойност на 6,05 млрд. рубли). Процедурата обаче е спряна без обяснения само седмица след обявяването на лагера за продажба. Формалният повод: обществено недоволство.

Неофициалната версия свързва запазването на лагера с намеса от страна на федералното правителство в лицето на външния министър Сергей Лавров.

Хипотезата за интереса на руското МВнР към запазването на "Камчия" намира потвърждение и в края на 2019 г., когато Лавров разказва за план за прехвърлянето на лагера от московското кметство към федералното Министерство на образованието, за да се осигури финансиране от държавния бюджет. Въпросът за собствеността на комплекса се оказва обсъждан и по време на посещението на Дмитрий Медведев в България през март 2019 г., осъществено по покана на Бойко Борисов.

Междувременно, през 2019 г. московските власти спират програмата за нискотарифни екскурзии за деца до лагера "Камчия" заради нецелесъобразност.

Спирането на субсидиите от Русия съвпада с опита за привличане на потенциални български клиенти към спортните съоръжения в лагера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024