Камелия Нейкова: При избори "2 в 1" гласуваме за един номер на партия Снимка: © Screenshot: БНТ

При избори "2 в 1" номерата на партиите в бюлетините ще бъдат едни и същи и за парламентарния, и за европейския вот, но ще има два избирателни списъка, в които гласоподавателите трябва да бъдат проверявани. Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред БНТ.

"Дали ще бъдат "2 в 1" или на различни дати, си има своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата, това означава, че ще се спестят разходи. От друга страна, ако са на една и съща дата тогава трябва много внимателно да се подходи в организацията на изборния процес," каза Нейкова.

Причината е, че както избирателите, така и кандидатите за народни представители и евродепутати имат различни права.

В европейските избори има изискване за уседналост, като извън страната може да се гласува само в държави от Европейския съюз, а извън него - там, където има консулства и представителства.

"Избирателите да проверят дали имат право да гласуват и в двата вида избори, а членовете на секционните избирателна комисии трябва да внимават кого допускат да гласува и да проверяват дали фигурира и в двата списъка," уточни председателят на ЦИК.

Според Нейкова най-вероятно няма да има проблем да се гласува с една машини и на двата вида избори, а протоколите ще са два за всеки вот, като в един ще бъде отразявано гласуването и на хартия, и с бюлетина.

Обществената поръчка за евроизборите, която беше обявена на 15 март и в сряда изтича срокът за подаване на офертите по нея. Ако бъде решено изборите да са и за национален, и за европейски парламент, тази обществена поръчка ще трябва да се обнови.

Нейкова припомни, че според Изборния кодекс дейностите, свързани с машинното гласуване, налагат процедура с по-дълги технологични срокове.

"И колкото и да бъдат скъсени сроковете, се налага едни 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка, което в рамките на 60 дни е доста дълъг период. Не е поради някаква прищявка на ЦИК, а сроковете са по закона за обществените поръчки, където има процес на договаряне," каза тя.

Гаранционният срок на машините изтича след изборите, а в момента ЦИК проверява и годността на флаш паметите, каза още Нейкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024