Камен Донев поиска оставка на Василев от Народния с писмо и стих за "този Зевс, на театъра Василевс" Снимка: © Булевард България

Режисьорът и актьор Камен Донев поиска публично оставката на директора на Народния театър Васил Василев от ефира на bTV - с иронично писмо и още по-иронично стихотворение, посветени на последния. Донев прочете двете си произведения в ефир - придружени с обяснението, че "целият трепери" и уточнението, след като ги изрецитира, че "едвам се удържа да не избухне" - по начина, по който Робърт де Ниро преди време реагира в емоционално видео срещу американския бивш президент Доналд Тръмп.

"У мен всичко се преобърна, преживях частично объркване, придружено от катарзис" - започна с писмото Донев, в което иронизира представянето на Васил Василев на преконференцията в петък. Тя бе дадена, след като стана ясно, че е уволнил дисциплинарно Александър Морфов като главен режисьор на Народния театър, а пиарът Велислава Кръстева вече не е в екипа "по взаимно съгласие". Преди това в продължение на месеци Василев отбягваше темата за скандала между споменатите двама. В петък директорът каза, че всичко, което прави, е с цел да спаси театъра, че институцията се казва "Иван Вазов", а не "Александър Морфов", и не личностите са най-важни, а самата институция. Обект на иронията на Донев бе и репликата на директора, че е "направил грешка", че е напуснал Плевенския драматичен театър, за да кандидатства за директор на Народния театър. Интимност, която се пробуди у

"Удивителен човек, театрал, непоколебим талант... Почувствах се малък, загубен, той е вдигал театри на крака. Така и не съм разбрал, ах ти, Камене, самовлюбен егоист...", прочете Камен Донев. И продължи с иронията, че Василев се проявява като "спасител", а явно директорът спасява Морфов и "от самия него", а за уволненията може да няма причина, достатъчно било да има любов и спасение.

В последвалото стихотворение Камен Донев нарича директора на театъра "този Зевс, на българския театър Василевс". Иронизира с обръщение: "... ти роден си да ни водиш, я с милувка, я с каиш". А за финал стихът е "...с теб животът е прекрасен".

Препратката е към заглавието на пиесата под режисурата на Александър Морфов - "Животът е прекрасен". Постановката, както и останалите на Морфов, ще продължат да се играят на сцената на Народния театър, въпреки уволнението му от поста "главен режисьор" - като Камен Донев покани всички зрители на bTV да отидат на представление на 17 март.

След като приключи с подготвените текстове и показа на гърдите си инициали "В.В.", Камен Донев каза - вече сериозно - по адрес на Васил Василев, че "никога не сме виждали такава тежка форма на измекерлък". Уточни, че думата от арабски или древноперсийски означавала "слуга, лакей", но с времето е придобила негативно звучене. Според Донев има "достатъчно доказателства - морални, а и не само, които показват, че той (Васил Василев - б.р.) не се справя с това, за което е сложен там" - начело на Народния театър. Не каза директно, но намекна, че за актьорите, които подкрепят директора, е станало ясно какви са мотивите им. По-рано отново в ефира на bTV самият Морфов обясни това с увеличени заплати и големи финансови премии в театъра.

За Василев Камен Донев каза, че е измислил нови думи - като аристократофолик, бюрократозависим. Според него директорът на театъра първоначално е прикривал същността си и затова хора, в това число и Морфов, който в началото го подкрепя, са се подвели.

На въпрос от кого се очаква да бъдат чути призивите за оставката на Васил Василев, Камен Донев се обърна лично към служебния премиер Гълъб Донев, защото "другите явно не искат да чуят", а опитите му за разговор с министъра на културата Найден Тодоров били неуспешни.

Служебният министър на култулата в същото време заяви пред БНР, че "ако имам основания да накажа директора на Народния театър - ще го направя, но нямам такива". Тодоров добави, че от него се иска да реагира на нещо, "което е неправилно, но не е незаконно": "Неправилното не е раздялата между двамата (Васил Василев и Александър Морфов - б.р.), неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правова държава, към която се стремим", добави Найден Тодоров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024